ENG

Podmlađivanje Harrisona Forda: VFX revolucija ili kontroverza?

Poslednje i završno poglavlje franšize Indiana Jones nazvano Indiana Jones i artefakt sudbine prikazuje istoimenog heroja u kasnim tridesetim godinama. Međutim, kvaka 22 je u tome što glavna zvezda filma, Harrison Ford, ima 80 godina.

Slavni glumac je pomlađen pomoću posebne tehnologije za pomlađivanje kako bi se stvorio ILM FaceSwap. Za ovog poduhvat bilo je potrebno više od tri godine i 100 VFX umetnika pri kompaniji Industrial Light and Magic. Nepotrebno je reći da mladi Ford izgleda impresivno.

Vreme Čitanja: 2 min

de-aging harrisonf ord

Ilustracija: Lenka T.

Tim je već bio dobro upoznat sa konceptop fotorealističnog pomlađivanja jer to nije bio nova praksa u industriji. Koristili su napredne tehnologije poput Fluxa u filmovima kao što su Antmen i Osa: Kvantumania i Irac

Međutim, kada su VFX supervizor Andrew Whitehurst i VFX supervizor u ILM-u, Robert Weaver, dobili zadatak za film Artefakt sudbine koji je režirao James Mangold, odmah su shvatili da će ovo biti njihov najambiciozniji (i zahtevan) projekat do sada. 

Nije bilo dovoljno koristiti sve alate koje su imali na raspolaganju. Poduhvat je zahtijevao i razvoj novih alata. Tako je nastao ILM FaceSwap.

Razvoj novih alata 

Tokom produkcije filma Indiana Jones i artefakt sudbine, smeštenog u pozadinu Indyjevih avantura za vreme Drugog svetskog rata, Whitehurst i Weaver su za Variety podelili detalje izvanrednog procesa pomlađivanja koji je primenjen na Harrisona Forda u prologu filma. 

Oslanjajući se na kombinaciju postojećih alata i inovativnih tehnika posebno razvijenih za ovaj projekat, tim je predstavio ILM FaceSwap. To je napredan skup alata koji je iskoristio opsežnu biblioteku slika i resursa dobijenih iz fotografija sa setova i arhivskih snimaka. Korišćeni su stvarni i digitalni resursi kako bi se stvorila mlada verzija Forda. 

Uprkos ovim revolucionarnim alatima, proces pomlađivanja ostao je izuzetno zahtevan poduhvat. Naime, za pomlađivanje je bio poteban predani rad više od 100 VFX umetnika u ILM-u koji su tri godine radili na tom procesu. 

Tim je pomno radio na tome da Fordov izgled bude usko usklađen sa njegovim prikazom u prethodnim filmovima. Zajednička posvećenost i veština VFX umetnika bile su ključne u stvaranju besprekornog i autentičnog prikaza mlađeg Indiana Jonesa.

Impresivno ili kontroverzno 

Učestvovanje ILM-a u digitalni VFX kako bi se pomladio izgled glumaca proteže se i izvan filma Indiana Jones i artefakt sudbine. Svoju stručnost u ovoj oblasti kompanija je pokazala u prethodnim projektima. U filmu Odmetnik-1: Priča Ratova zvezda i popularnoj seriji Mandalorac, ILM je uspešno koristio digitalne efekte kako bi pomladio glumce poput Petera Cushinga, Carrie Fisher i Marka Hamilla. 

Na ovaj način, ILM je je uspeo da digitalno vrati ove legendarne glumce, zadržavajući njihove sličnosti onako kako su izgledali tokom snimanja originalnih verzija filmova. 

Ovaj revolucionarni rad u univerzumu Ratova zvezda otvorio je put za dalji napredak u ovoj oblasti. Nakon uspeha projekta ILM, i drugi filmovi iz Marvelovog filmskog univerzuma i filmovi poput Irca Martina Scorsesea takođe su koristili slične tehnike. 

Ovi poduhvati pokazali su sve veću upotrebu digitalnih VFX-ova kako bi se besprekorno podmladili glumci ili stvorile digitalne rekreacije. To je dalje omogućilo filmskim stvaraocima da istraže nove mogućnosti pripovedanja i prošire vizuelni pejzaž svojih filmova. Doprinos ILM-a ovim projektima ima značajnu ulogu u unapređivanju mogućnosti digitalnih VFX-ova u filmskoj industriji.

Novi pogledi 

Prolog iz vremena Drugog svetskog rata u filmu Indiana Jones i artefakt sudbine svakako je podstakao razne debate na temu pomlađivanja u Hollywoodu. Međutim, ono što se zaista ističe jeste izvanredna predanost ILM-a u realizaciji ovog projekta. 

Razvojem inovativnih alata i neumornom predanošću VFX umetnika, ILM je stvorio projekat koji je glatko povezala Indyjeve prošle avanture s njegovim poslednjim putovanjem. Ogroman trud koji je ILM uložio u stvaranje mlađe verzije Forda sigurno će pružiti publici novu perspektivu kada odgledaju Fordov poslednji film o Indiani Jonesu. 

Emocionalna rezonanca postignuta kroz ovaj naporan proces nesumnjivo će obogatiti iskustvo gledanja filma i produbiti uvažavanje umetničkog i majstorskog rada ILM-a. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.