Usvojen prvi Zakon o veštačkoj inteligenciji

EU je dala odobrenje za uspostavljanje vodećih, na riziku zasnovanih propisa za veštačku inteligenciju. Zakon o veštačkoj inteligenciji primenjuje se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU i predviđa izuzeća poput sistema koji se koriste isključivo u vojne i odbrambene svrhe, kao i u istraživačke svrhe.

Vreme Čitanja: < 1 min

europe-passes-ai-act-476-fi

Ilustracija: DALL-E3

Savet Evropske unije potvrdio je Akt o veštačkoj inteligenciji, prvi takav zakon u svetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju veštačke inteligencije (AI).

Savet Evropske unije je naveo da je zakon “revolucionaran” i da “kao prvi te vrste u svetu može postaviti globalni standard za regulaciju veštačke inteligencije, navodi portal TechCrunch.

Evropski parlament je već odobrio zakon u martu

Odobrenje Saveta znači da će zakon biti objavljen u Službenom listu EU u narednim danima, a zakon će stupiti na snagu u celoj EU 20 dana nakon toga. Nova pravila će se primenjivati u fazama, mada će neke odredbe postati primenljive tek nakon dve godine, ili čak i duže.

Zakon usvaja pristup zasnovan na riziku za regulisanje upotrebe veštačke inteligencije i zabranjuje nekoliko slučajeva upotrebe sa “neprihvatljivim rizikom,” kao što su kognitivna i bihejvioralna manipulacija ili društveno bodovanje. Takođe definiše set “visokorizičnih” upotreba, kao što su biometrija i prepoznavanje lica, ili veštačka inteligencija korišćena u oblastima kao što su obrazovanje i zapošljavanje. Programeri aplikacija će morati da registruju svoje sisteme i ispunjavaju obaveze upravljanja rizikom i kvalitetom kako bi dobili pristup tržištu EU.

Druga kategorija AI aplikacija, kao što su četbotovi, smatraju se “ograničenog rizika” i podležu lakšim obavezama transparentnosti.

Zakon odgovara na rast generativnih AI alata sa setom pravila za takozvane “opšte namene veštačke inteligencije” (GPAI), kao što je model koji podržava OpenAI-ov ChatGPT. Međutim, većina GPAI će se suočiti sa samo ograničenim zahtevima transparentnosti, a samo GPAI koji prelaze određeni prag računarskog kapaciteta i smatraju se da predstavljaju “sistemski rizik” će se suočiti sa strožom regulacijom.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.