Neka vam ChatGPT isplanira letovanje

Planiranje putovanja je postalo jednostavnije nego ikada ranije zahvaljujući ChatGPT-u - moćnom alatu na bazi veštačke inteligencije koji je sposoban da uz minimum informacija isplanira višednevni odmor.  Alat kompanije OpenAI omogućava korisnicima da na brz i efikasan način dobiju sveobuhvatne itinerere za svoje avanture, kao i preporuke za mesta koja vredi posetiti i restorane u kojima mogu uživati.

Vreme Čitanja: 2 min

chatgpt-letovanje-1719-fi

Autor: Nina Kostić

Kako pomoću ChatGPT-a planirati putovanje?

Korišćenje ChatGPT-a za planiranje putovanja može da izgleda ovako: potrebno je posetiti sajt ChatGPT “Travel Guide”, što je besplatno, i započeti novi razgovor sa chatbotom. Nakon što napišete odgovarajuće informacije o lokaciji, vremenu koje planirate da provedete na destinaciji, i želje u vezi sa mestima za posetu i restoranima, ChatGPT za Vas generiše detaljan plan puta.

Za potrebe teksta, planirali smo višednevno letovanje u Trebinju i na hrvatskom primorju. Planom koji nam je dao ChatGPT određen je trošak od oko 50 evra dnevno za dve osobe, a plan puta je sledeći:  

chatgpt-letovanje-1719-ps1

Screenshot: ChatGPT

Kao što vidite, zadali smo prompt sa osnovnim informacijama. Chatbot je tražio dodatne informacije kako bi isplanirao put po našoj meri.

chatgpt-letovanje-1719-ps2

Screenshot: ChatGPT

“Evo plana putovanja s dnevnim troškovima od 50 evra, uključujući dane u Trebinju i na hrvatskom primorju”, napisao nam je ChatGPT.

Ovako izgleda plan kada ga osmisli veštačka inteligencija

Prvi dan: Upoznajte Trebinje – Upoznavanje s Trebinjem započelo je šetnjom kroz stari grad Kastel, koji odiše autentičnom hercegovačkom arhitekturom. Poseta Hercegovačkoj Gračanici, manastiru smještenom na brdu Crkvina, pružila je nezaboravan panoramski pogled na grad i okolicu. Ručak u restoranu Studenac, poznatom po svežoj ribi i domaćim specijalitetima, bio je vrhunac dana.

Drugi dan: Dubrovnik – Biser Jadrana – Samo 30 kilometara od Trebinja, Dubrovnik nudi bogatstvo istorije i predivne plaže. Prošetali su starim gradom i zidovima Dubrovnika, gde su uživali u pogledu na Jadransko more. Plaža Banje pružila im je savršeno mesto za opuštanje posle razgledanja. Večera u restoranu na Stradunu omogućila im je da iskuse lokalne morske specijalitete u srcu starog grada.

Treći dan: Vinarije i Mostovi – Povratak u Trebinje bio je obeležen posetom Perovića (Arslanagića) mostu, simbolu grada. Vinarija Vukoje dočekala ih je s degustacijom vrhunskih hercegovačkih vina, dok je restoran u sklopu vinarije ponudio bogat izbor jela napravljenih od lokalnih namirnica. Uveče, uživali su u večeri u restoranu Tarana, poznatom po tradicionalnoj hercegovačkoj kuhinji.

Četvrti dan: Mir i lepota Cavtata – Cavtat, pitoreskni gradić na hrvatskoj obali, pružio im je mirnu šetnju uz obalu i opuštanje na plaži Žal. Muzej Baltazar Bogišić bio je edukativna i kulturna tačka njihovog dana. Večera u restoranu Ciparis, s pogledom na zaliv, bila je savršeni završetak dana.

Prednosti korišćenja ChatGPT-a

Jedna od glavnih prednosti korišćenja ChatGPT-a za planiranje putovanja je ušteda vremena. Umesto da pretražuju brojne sajtove i blogove, korisnici mogu dobiti sve potrebne informacije na jednom mestu. Osim toga, ChatGPT pruža mogućnost prilagođavanja preporuka na osnovu specifičnih interesa i budžeta korisnika.

Još jedna značajna prednost je mogućnost integracije sa alatima kao što su Google Maps i Excel. Nakon što ChatGPT generiše listu preporuka, korisnici mogu lako preneti podatke u Excel, a zatim ih importovati u Google Maps kako bi kreirali personalizovanu mapu sa svim bitnim lokacijama. Ova funkcionalnost omogućava putnicima da vizualizuju svoj plan puta i bolje se pripreme za avanturu.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.