Najveći prevrti u korporativnom svetu veštačke inteligencije: Slučaj OpenAI

U svetu veštačke inteligencije, promene na vrhu korporativnih hijerarhija mogu imati dalekosežne posledice, kako za same kompanije, tako i za celu industriju. Nedavni događaji u OpenAI, kompaniji koja stoji iza revolucionarnog sistema ChatGPT, ilustruju ovu dinamiku.

Vreme Čitanja: 3 min

openai-prevrti-863-fi

Ilustracija: DALL-E3

Smena na čelu OpenAI

Sam Altman, suosnivač i izvršni direktor OpenAI, nedavno je smenjen sa svoje pozicije. Odbor kompanije izgubio je poverenje u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI, navedeno je u saopštenju. Razlog za ovu radikalnu promenu jeste nedostatak iskrenosti u komunikaciji sa odborom. Ovaj potez je neočekivan, s obzirom na to da je Altman bio jedan od ključnih ljudi u razvoju OpenAI od njegovih početaka kao neprofitne istraživačke laboratorije 2015. godine​​.

Novo rukovodstvo

Mira Murati, koja je do sada obavljala funkciju glavne tehnološke direktorke, odmah je preuzela dužnost privremenog izvršnog direktora. Ovo imenovanje ukazuje na želju kompanije da održi kontinuitet i stabilnost u trenutku velikih promena​​.

Greg Brokman, predsednik odbora i predsednik OpenAI, takođe će se povući sa mesta predsednika odbora, ali će i dalje imati ulogu u kompaniji. Ovaj potez dodatno naglašava tekuće promene unutar rukovodstva kompanije, iako detalji i razlozi za ovu promenu nisu javno objašnjeni​​.

Altmanova nova uloga u Microsoftu

Sam Altman, nakon odlaska iz OpenAI, pridružuje se Microsoftu, najvećem finansijskom pokrovitelju OpenAI. Greg Brokman takođe prelazi u Microsoft. Ovaj potez dolazi kao iznenađenje u industriji, završavajući spekulacije o budućnosti Altmana nakon OpenAI. Ova promena potvrđuje tijesnu vezu između OpenAI i Microsofta, iako detalji o Altmanovom odlasku ostaju nejasni.

Emmet Shear kao privremeni izvršni direktor OpenAI

Emmet Shear, bivši izvršni direktor Amazonovog Twitch servisa, pridružuje se OpenAI-u kao privremeni izvršni direktor. Shear opisuje ovu priliku kao jedinstvenu, naglašavajući značaj OpenAI u industriji. Njegovo imenovanje dolazi u trenutku kada OpenAI traži nove načine da napreduje u polju veštačke inteligencije.

Jedinstvena prilika za Emeta Šira posle Altmanovog otpuštanja

U postu na X-u Šir je opisao šansu da se pridruži OpenAI-u kao priliku koja se pruža jednom u životu.

„Prihvatio sam ovaj posao jer verujem da je OpenAI jedna od najvažnijih kompanija koje trenutno postoje. Kada je odbor otkrio kakva je situacija i zatražio od mene da preuzmem ulogu, nisam olako doneo odluku“, dodao je on.

Detalji o Altmanovom otpuštanju u petak ostali su nepoznati. U svom saopštenju u petak, OpenAI je tvrdio da je Altman bio nedovoljno „iskren“ sa odborom i da je to ometalo sposobnost odbora da izvršava svoje odgovornosti.

Međutim, Brokman je bio veoma detaljan u svojoj objavi na X-u.

Rekao je da je Altman saznao da je otpušten samo nekoliko minuta pre nego što je kompanija objavila vest. Brokman je sugerisao da je Altman dobio otkaz zbog neslaganja sa istraživačkim odeljenjem kompanije, na čelu sa drugim suosnivačom i glavnim naučnikom Iljom Sutskeverom.

Ključni faktor je bila tenzija između Altmana, koji je favorizovao agresivniji razvoj veštačke inteligencije, i članova odbora OpenAI, koji su želeli da se kreću opreznije, kazala je saradnica CNN-a Kara Svišer, koja je razgovarala sa izvorima upućenim u krizu.

Tenzije i strategija OpenAI

Unutar OpenAI, tenzije između Altmana i istraživačkog odeljenja, na čelu sa Iljom Sutskeverom, bile su ključni faktor u nedavnim promenama. Altman je favorizovao agresivniji razvoj AI, dok su članovi odbora bili za oprezniji pristup. Ova dinamika ilustruje složenost u upravljanju razvojem AI tehnologija.

Razvoj AI uređaja i saradnja sa Microsoftom

OpenAI, pod Altmanovim vodstvom, težio je brzom plasiranju proizvoda na tržište. Ova strategija uključivala je razgovore s Džonijem Ajvom o AI uređaju koji bi mogao zameniti pametni telefon, kao i investicionu obavezu od Microsofta za brzu primenu ChatGPT sličnih tehnologija. Altman je, uprkos fokusu na profit, upozoravao na rizike koje AI donosi.

Rukovodioci OpenAI-a i dizajner iPhone-a Džoni Ajv navodno su vodili razgovore o prikupljanju milijardu dolara od japanskog konglomerata SoftBank za AI uređaj koji bi zamenio pametni telefon. I OpenAI je dobio investicionu obavezu od više milijardi dolara od Microsofta, što je uključivalo brzu primenu tehnologije slične ChatGPT-u u Microsoft-ovom pretraživaču Bing i drugim proizvodima.

Nedavno je Altman najavio da će OpenAI svoje alate učiniti široko dostupnim kako bi svako mogao da kreira sopstvenu verziju ChatGPT-a.

Microsoft nije obavešten o Altmanovom otpuštanju sve do ,,neposredno pre” javnog saopštenja, rekao je Svišer, a zaposlenima nije dato nikakvo obavaštenje unapred.

Altmanov odlazak je praćen odlascima drugih vrhunskih rukovodilaca i zaposlenih u OpenAI, uključujući Brokmana.

Uticaj na industriju

Ove promene dolaze u trenutku kada je OpenAI u centru globalne pažnje, naročito nakon što je ChatGPT postao popularan u javnosti. Altmanova uloga na samitu izvršnih direktora na konferenciji Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku, gde je sedište OpenAI, ukazuje na značaj koji kompanija ima u globalnom kontekstu veštačke inteligencije​​​​.

I najveći se suočavaju sa izazovima

Promene na vrhu OpenAI su jasan pokazatelj da se čak i najuspešnije kompanije u sferi veštačke inteligencije suočavaju s izazovima i unutrašnjim previranjima. Ovi događaji ne samo da utiču na samu kompaniju i njene zaposlene, već imaju i širi odjek u celokupnoj industriji veštačke inteligencije. Kako će OpenAI navigirati kroz ove promene i koji će biti dugoročni efekti, ostaje da se vidi. Očekuje se da će novo rukovodstvo, pod vođstvom Mire Murati, nastaviti da razvija inovacije i održava vodeću poziciju OpenAI u svetu veštačke inteligencije.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

Prijavi se na novosti.