Meta objavila besplatnu, svima dostupnu ChatGPT alternativu. Zašto je to dobra stvar? 

Pre dva dana, kompanija Meta je saopštila da će njihov jezički model Lama 2 biti otvorenog koda, što znači da će biti dostupan za istraživanje i komercijalnu upotrebu.
Na osnovu trenutno dostupnih informacija, pokušali smo da ovu odluku stavimo u kontekst i da analiziramo njene prednosti i moguće posledice, kao i na koji način će to uticati na rivalstvo sa njihovim najvećim, nedodirljivim rivalom ChatGPT-om.
U nastavku pročitajte naše zaključke.

Vreme Čitanja: 2 min

meta llama open source

Ilustracija: Lenka T.

Meta je odlučila da Llama 2 bude besplatna    

Kompanija Meta predstavila je Llama 2, njihov prvi veliki jezički model koji je dostupan svakome za korišćenje, i to besplatno. Da, dobro ste pročitali. 

U poređenju sa prethodnim modelom, odnosno Llama 1, novija verzija je daleko sofisticiranija i trenirana na 40% više podataka, sa dvostruko većom dužinom konteksta. 

image-1

Zalažemo se za pristup otvorene inovacije u kontekstu veštačke inteligencije. Odgovorne i otvorene inovacije nam svima daju udeo u procesu razvoja AI, omogućavajući vidljivost, proverljivost i poverenje ovim tehnologijama. Time što smo omogućili da Llama 2 bude otvorenog koda, svima smo dozvolili da imaju koristi od ove tehnologije.

Zvanična izjava kompanije Meta povodom objavljivanja Llama 2 

Međutim, Lama 2 deli i neke mane sa svojim rivalima. Na primer, ona takođe ima tendenciju generisanja lažnih informacija i uvredljivog sadržaja. Štaviše, s obzirom na to da kompanija još nije podelila nikakve informacije o skupu podataka koji se koristio tokom obuke, i dalje nije poznato da li su i oni koristili materijal zaštićen autorskim pravima ili lične podatke korisnika. 

S druge strane, imajući u vidu da je Meta od samog početka stavila veliki akcenat na istraživače kada je u pitanju testiranje ovog modela i na njihove povratne informacije, a pogotovo što je sada omogućen i kao model otvorenog koda, očekuje se da će kompanija naučiti važne lekcije kako bi Ljama bila bezbednija, manje pristrasna i efikasnija. Pored toga, ona već jeste transparentnija i prilagodljivija, omogućavajući kompanijama da kreiraju proizvode i usluge puno brže nego što bi to bilo korišćenjem velikog, sofisticiranog jezičkog modela kompanije OpenAI. 

image-1

Zahvaljujući velikoj količini inputa dobijenim od korisnika, vi zapravo činite ove sisteme bezbednijim i boljim i, konačno, činite da oni više nisu u isključivom vlasništvu gramzivih ruka velikih tehnoloških kompanija, koje su trenutno jedine koje imaju ili računarsku snagu ili ogromne rezervoare podataka za izradu ovih modela.

Predsednik za globalne poslove kompanije Meta, Nik Kleg, za BBC Radio 4 

Model Llama 2 se trenutno može preuzeti sa zvaničnog sajta i dostupan je i besplatan za korišćenje. Imajte na umu da se, podnošenjem obrasca, slažete sa Metinom politikom privatnosti. 

Zašto je ovo dobra stvar za korisnike? 

Nije tajna da Meta očekuje da će im ova odluka biti odskočna daska u odnosu na konkurente, pre svega na ChatGPT. 

Imajući u vidu da je Meta bila nešto sporija od svojih rivala OpenAI i Microsofta, kao i da je objavio manju verziju Llam 1, ograničenu samo na istraživače, morali su da osmisle inovativnu strategiju poput ove. Jer ništa ne privlači pažnju gomile kao poklanjanje besplatnih stvari. 

No, pravo pitanje je, zašto bi korisnici uopšte imali interes da isprobaju novi chatbot, imajući u vidu da već postoje testirane, impresivne alternative? 

Pa, pre svega, zabeležene su neke nedoslednosti kod modela ChatGPT i Bard koje mnoge korisnike, a i vremenom vam mogu dosaditi isti obrasci koji se ponavljaju ako svakodnevno koristite ove modele. 

Štaviše, korisnici vole da isprobaju različite opcije i da sami odluče koja im najviše odgovara. Još bolje, znajući koje su dostupne opcije, korisnici mogu bolje da odluče kako će ih kombinovati i koje su najveće prednosti svake od njih. 

image-1

Ovo koristi celoj AI zajednici i daje ljudima opcije da se opredele za modele otvorenog ili zatvorenog koda kako bi najbolje pronašli ono što odgovara njihovim specifičnim potrebama. Ovo je stvarno, stvarno veliki trenutak za nas.

Potpredsednik kompanije Meta Ahmad Al-Dahle za MIT Technology Review 

Ako ovo uporedimo sa browserima – da, većina korisnika širom sveta se prvo okreće Google Chrome-u, ali alternative kao što su Edge, Brave, Mozilla imaju svoje prednosti u odnosu na Chrome zbog kojih ih korisnici preferiraju. 

Drugim rečima, jedna opcija nije dovoljna za različite scenarije u kojima će vam možda biti potrebna pomoć veštačke inteligencije; dobro je biti upoznat sa konkurentima i onda ih prilagoditi u skladu sa sopstvenim potrebama. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.