Uskrsnuće r/Place: Rizičan potez Reddita u turbulentnim vremenima 

Čini se da Reddit u poslednje vreme donosi izuzetno kontroverzne odluke. Pored povećanja cena API-ja što je dovelo do gašenja nekoliko aplikacija trećih strana, kompanija je sada odlučila da vrati Place subreddit. Ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 20. jula 2023. godine. Ostaje pitanje kako će zajednica reagovati.

Vreme Čitanja: 2 min

reddit

Ilustracija: Lenka T.

Odluka Reddita odluka da vrati r/Place, zajednički projekat za uređivanje piksela, naišla je na značajnu reakciju korisnika, s obzirom na trenutno nezadovoljstvo prema kompaniji. Mnogi korisnici su i dalje uznemireni zbog nedavnih promena na Redditu – nove cene API-ja koje su dovele do gašenja omiljenih aplikacija trećih strana, uklanjanja čet istorije pre 2023. godine uz štura upozorenja i najave ukidanja trenutnog sistema kako bi se uveo Reddit Gold.  

Vreme povratka r/Place-a 20. jula 2023. izgleda da je posebno zlosrećno, imajući u vidu stalno nezadovoljstvo među korisnicima. 

Pravo mesto, pogrešno vreme? 

Objava o povratku r/Place-a postala je platforma gde korisnici mogu da izraze svoju frustraciju kompanijom. Glavni komentar, „fuck u/spez“ (korisničko ime generalnog direktora Reddita Stiva Hafmana) i brojni komentari „API“ pokazuju široko rasprostranjeno nezadovoljstvo koje bi se moglo odraziti na r/Place 2023. 

Čini se da je i sam Reddit svestan nesrećnog trenutka. U kratkom videu za najavu, slogan kompanije za događaj je „pravo mesto, pogrešno vreme“. Pored toga, Reddit administrator je podelio niz pomerenih datuma za početak događaja, što ukazuje da je više puta odlagano zbog raznih kontroverzi i osetljivih trenutaka u nedavnoj istoriji Reddita. 

Prethodna izdanja r/Place-a, održana 2017. i 2022. godine, rezultirala su fascinantnim pikselskim kolažima koji su uključivali umetnost, zastave raznih zemalja, mimove i ikone video igrica. Za verziju iz 2023. Reddit dozvoljava subreddit moderatorima da „zakače“ koordinate na platnu, navodno da bi pomogao članovima zajednice da pronađu određene oblasti. 

Međutim, neke zajednice mogu koristiti ovu funkciju da usmere svoje proteste, o čemu svedoči postojanje r/PlaceAPI, subreddita gde korisnici planiraju protestnu umetnost. Trajanje ovogodišnjeg r/Place-a nije poznato, pošto je izdanje iz 2017. trajalo 72 sata, dok je za izdanje iz 2022. bilo potrebno četiri dana. 

Prethodne najave r/Place 

Subreddit je trebalo da bude aktivan još 1. aprila 2023, pošto su se prva dva događaja održana istog datuma. Zatim je pomeren za 20. april, dva dana nakon što je Reddit prvi put objavio promene u API-ju, ali bez navođenja cena. 

Ponovo je odložen za 4. maj, zatim za 15. maj. Subreddit se čak ni tada nije pojavio, ali je pomeren za 15. jun, u jeku blokade subreddita i protesta zbog promena cena API-ja. 

Drugi datum događaja bio je zakazan za 23. jun, nedelju dana pre nego što su aplikacije trećih strana trebalo da budu ugašene. Konačni datum nastupa određen je za danas, 20. jul. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

Prijavi se na novosti.