Kako da obrišete svoj ChatGPT nalog (i preuzmete svoje podatke) 

Kako upotreba AI četbotova, bilo za svakodnevne ili ozbiljnije potrebe, nastavlja da raste, korisnici u njima ostavljaju sve više informacija koje možda ne žele da zauvek budu dostupne ChatGPT-u ili drugim AI alatima. OpenAI je prošlog jula ukinuo funkciju zbog koje su deljeni ChatGPT razgovori mogli da se pojave u Google rezultatima pretrage, što je bio problem sa kojim se nedavno suočio i konkurentski Anthropicov Claude. 

Vreme Čitanja: 2 min

chat-6209-fi

Unsplash/Levart_Photographer

Bez obzira na to da li ChatGPT koristite za brze odgovore na pitanja ili za složenije rešavanje problema, kao i kod bilo kog internet alata, važno je voditi računa o tome koliko informacija delite sa AI četbotom. 

Ako želite da proverite koje se informacije nalaze na vašem ChatGPT nalogu ili želite da ga u potpunosti obrišete, evo šta treba da uradite. 

Kako da preuzmete svoje podatke iz ChatGPT-a 

Postoji nekoliko načina da pristupite svojim ChatGPT podacima, u zavisnosti od vrste naloga koji koristite. Za korisnike Free, Plus i Pro naloga, kao i određene ChatGPT Edu radne prostore, zahtev za kopiju podataka možete da podnesete preko OpenAI portala za privatnost. Potrebno je da izaberete opciju „make a privacy request“, zatim „I have a consumer ChatGPT account“, a potom „download my data“ i pratite dalje instrukcije. 

Ako želite da izvezete podatke direktno iz ChatGPT-a, otvorite meni svog profila, izaberite „Settings“, a zatim „Data Controls“. U delu „Export data“ kliknite na „Export“, a potom potvrdite zahtev kada se to od vas zatraži. 

Kada izvoz podataka bude spreman, ChatGPT će vam poslati imejl ili tekstualnu poruku. To može da potraje i do nedelju dana. Kada se prijavite na svoj nalog, moći ćete da preuzmete ZIP fajl koji će sadržati istoriju vaših razgovora i druge podatke povezane sa nalogom. 

Kod nekih ChatGPT Edu naloga biće potrebno da kontaktirate vlasnika ili administratora radnog prostora kako bi omogućio podešavanja koja dozvoljavaju izvoz podataka, jer je ta opcija podrazumevano isključena. 

Kako da obrišete svoj ChatGPT nalog 

Ako želite da obrišete ChatGPT nalog, imajte u vidu da OpenAI navodi da je ovo trajan i nepovratan proces. Nakon brisanja nećete moći da vratite podatke sa naloga. 

I ovde možete da krenete preko OpenAI portala za privatnost. Izaberite „make a privacy request“, zatim „I have a consumer ChatGPT account“, a potom „delete my ChatGPT account“ i pratite instrukcije na ekranu. 

Biće potrebno da potvrdite imejl adresu ili broj telefona povezan sa nalogom. Ako nemate pristup nijednom od njih, moraćete da kontaktirate korisničku podršku. 

Nalog možete da obrišete i direktno preko ChatGPT sajta. Prijavite se, kliknite na ikonicu svog profila, zatim otvorite „Settings“, pa „Account“ i izaberite „Delete“

Pojaviće se ekran za potvrdu na kojem ćete morati da unesete imejl adresu svog naloga i reč DELETE, nakon čega će postati dostupna opcija „permanently delete my account“. Klikom na nju završava se proces brisanja. 

OpenAI navodi da se obrisani ChatGPT razgovori uklanjaju iz njegovih sistema u roku od 30 dana, osim u slučajevima kada su prethodno anonimizovani i odvojeni od korisničkog naloga ili kada postoji obaveza da se određeni podaci zadrže iz bezbednosnih ili pravnih razloga. 

Ako, međutim, samo želite da određeni razgovor više ne bude vidljiv u istoriji četova, a ne želite da ga potpuno izbrišete, OpenAI savetuje da umesto brisanja naloga koristite opciju „Archive“

Važno ako ChatGPT plaćate preko telefona 

Brisanje ChatGPT naloga ne otkazuje automatski pretplatu ako ste je ugovorili preko Apple App Store-a ili Google Play prodavnice. 

Ako koristite iPhone, potrebno je da otvorite Settings, zatim Subscriptions, pronađete ChatGPT na listi i izaberete „Cancel Subscription“. Time se zaustavlja buduće naplaćivanje. 

Na Android uređajima otvorite Google Play prodavnicu, preko aplikacije ili veb-sajta, pronađite deo Subscriptions, izaberite ChatGPT i kliknite na „Cancel“, a zatim pratite dalje instrukcije. 

Drugim rečima, ako odlučite da zauvek napustite ChatGPT, najbolje je da prvo izvezete podatke koji su vam važni, zatim otkažete pretplatu ako je imate i tek onda obrišete nalog

Prijavi se na WebMind NJUZLETER, čeka te izbor konkretnih priča i uvida.

Prijavi se na novosti.