ENG

Izveštaj o transformaciji novinarstva uz pomoć veštačke inteligencije – generativne promene 

Globalno istraživanje koje je sproveo projekat JournalismAI u saradnji sa FT Strategies donosi sveobuhvatan uvid u revolucionarne promene koje su zahvatile svet novinarstva.

Vreme Čitanja: 2 min

journalism ai

Izvor: JournalismAI

Današnja medijska scena se neprekidno transformiše pod uticajem tehnološkog napretka, naročito sa širenjem generativne veštačke inteligencije (genAI). 

Ovaj izveštaj, koji je predstavljen danas, istražuje kako se genAI već sada duboko ukorenio u novinarskoj industriji, otvarajući raznovrsne diskusije i pokrivajući širok spektar tema – od pozitivnih dostignuća u medicini, do zabrinutosti oko potencijala genAI da generiše teško uočljive dezinformacije, pojačavajući diskriminaciju i društvene nejednakosti. 

O izveštaju   

Izveštaj se detaljno bavi ovim zabrinutostima, ali i pozitivnim aspektima korišćenja genAI tehnologije. Takođe pruža kontekst o tome kako su novinarske organizacije nastavile da razvijaju “tradicionalnu” veštačku inteligenciju i kako se suočavaju sa novim izazovima koje donosi genAI. 

U okviru ovog drugog globalnog istraživanja JournalismAI, preko 120 urednika, novinara, tehnoloških i medijskih profesionalaca iz 105 manjih i većih redakcija širom 46 zemalja dele svoja saznanja o korišćenju veštačke inteligencije i genAI. Izveštaj se bavi i pitanjima kvaliteta i održivosti novinarstva. 

Bez obzira na vaš stav prema genAI, ovaj izveštaj ističe važnost razumevanja i interakcije sa ovom tehnologijom koja trenutno redefiniše svet novinarstva. On je objavljen u cilju da pomogne medijskim profesionalcima u prepoznavanju najboljih praksi, korisnih strategija i putanje ka efikasnosti i inovacijama u dinamičnom medijskom okruženju. 

Implikacije AI na Novinarstvo   

Professor Charlie Beckett, vođa projekta JournalismAI, ističe da su se dramatične promene dogodile u svetu medijskog izveštavanja. 

Ove promene, kao i obično, izazivaju širok spektar reakcija – od optimizma do pesimizma. Mnogo ovih reakcija poteklo je sa društvenih mreža, a takođe su ih generisali korporativni PR timovi i političari. Izveštaji i komentari eksperata takođe su se kretali od uzbuđenja zbog pozitivnih dostignuća u oblastima kao što je medicina do znatno zabrinjavajućih vizija negativnih posledica: Generativna veštačka inteligencija (genAI) stvara ogromnu količinu automatizovanih i teško uočljivih dezinformacija; povećava diskriminaciju, ekstremne izjave i društvene nejednakosti. 

Kada je reč o uticaju na novinarstvo, Beckett primećuje da se dobar deo izveštavanja fokusirao na nepouzdanost genAI alata i na kontroverze oko njegove upotrebe podataka drugih ljudi kako bi obučio svoje algoritme. 

No, kako se euforična početna reakcija pretvara u praktično razmatranje, JournalismAI je razgovarao sa novinarskim organizacijama širom sveta kako bi istražio kako se nose sa ovim novim talasom tehnoloških promena. Šta rade s veštačkom inteligencijom i genAI, šta planiraju za budućnost i koje su njihove nade i strahovi u vezi s uticajem na održivost i kvalitet novinarstva, neka su od pitanja koja su im postavljena. 

Beckett zaključuje da, bez obzira na to kako gledate na to šta genAI može da postigne, ovaj izveštaj jasno ukazuje da je važno razumeti i aktivno se baviti ovom tehnologijom. GenAI će promeniti naš svet i novinarstvo kao deo tog sveta. 

Stoga, Beckett poziva novinare da budu kritički angažovani i da istraže ovu tehnologiju, koja donosi mogućnosti za efikasnost i kreativnost, ali i nove izazove. Ova faza predstavlja ključnu tačku za medijske organizacije širom sveta, posebno s obzirom na trenutni ekonomski, politički i lični pritisak na novinare. GenAI neće rešiti sve te probleme i čak može dodati nove izazove, stoga odgovorno i efikasno novinarstvo nikada nije bilo važnije. 

Možete preuzeti izveštaj ovde

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.