Hit the Road, Jack: Top pet aplikacija za naručivanje i deljenje vožnje

Danas, pogotovu u glavnom gradu Srbije a i ostatku regiona, taksi prevoz postao je bezobrazno skup a većina taksista bezobrazno bahata i neljubazna. Dok se u svetu odavno znalo za Uber i Lyft, Balkan kao da je bio osuđen na autobuse za koje niste baš sigurni da li će u jednom komadu stići do stanice/stajališta i taksiste (što registrovane, što takozvane divljake) koji znaju sve - od toga ko je kriv za svetsku ekonomsku krizu, zašto nas MMF mrzi, kada i kako će se završiti rat u Ukrajini, i ko je Satoshi Nakamoto. Nažalost, to njihovo znanje nije našlo neku drugu, konkretniju primenu osim da vas što je više moguće “pukne po džepu”.

Srećom, aplikacije za naručivanje i deljenje vožnje stigle su u pravo vreme da lošim uslugama prevoza stanu na put. WebMind je tu da vam iz ugla korisničkog iskustva predoči njihove dobre i loše strane.

Vreme Čitanja: 5 min

top five ride apps

Ilustracija: Lenka T.

Kada smo bili deca, roditelji su nas učili da nikada ne ulazimo u automobil sa strancima. Danas, međutim, to zlatno pravilo kršimo skoro pa na redovnoj osnovi.  

Glavni “krivac” za ovo je jedan relativno nov model poslovanja koji vam omogućava da u bilo kom trenutku naručite vožnju i stignete do određene destinacije. Okej, možete se pitati po čemu je sad to bolje u odnosu na gradski prevoz ili taksi usluge, jer im je svrha ista – stići na željeno odredište.  

Zahvaljujući inovativnim umovima i mogućnostima koje tehnologija nudi, mogućnost deljenja i naručivanja vožnje je inovacija koja nam, pored udobnog putovanja, značajno štedi vreme. A s obzirom da su telefonski pozivi danas tako passé, a i prilično usporavaju celokupni proces, aplikacije za naručivanje su tu da izvuku situaciju. Ali šta one tačno predstavljaju? 

Aplikacije za naručivanje vožnje povezuju putnike i lokalne vozače koji koriste svoja lična vozila /ili ih iznajmljuju od kompanije. U većini slučajeva, to je nije samo udoban način prevoza od tačke A do tačke B, već i jeftiniji od korišćenja licenciranih ili još gore, divljih taksija. Sam proces naručivanja je jednostavan – instalirate aplikaciju, ubacite lične podatke, naručite vožnju i vozač je na željenoj adresi u roku od nekoliko minuta. Jako slično taksiju, samo mnogo prijatnije.  

Redakcija WebMinda odlučila je da vas povede na gradsko i međugradsko putovanje po Srbiji i regionu i pruži vam uvid u prednosti i mane pet aplikacija za naručivanje i deljenje vožnje – Car:Go, YandexGo, Uber, BeBeep i BlaBla Car.  

Uber Hrvatska 

Ono što mi u Srbiji već duže vreme priželjkujemo, komšije u Hrvatskoj imaju već nekoliko godina unazad – Uber. 

Uber je globalna platforma za deljenje vožnje koja korisnicima omogućava da naruče vožnju u samo par poteza. Uber je dostupan u više od 10.000 gradova širom sveta, što ga čini izuzetno pristupačnim za korisnike koji putuju. 

Kada je u pitanju korisničko iskustvo, Uber je dizajniran da bude jednostavan i intuitivan za korišćenje. Korisnici mogu lako da naruče vožnju, zakažu vožnju za kasnije, ili se registruju kao vozači. Takođe, Uber stavlja veliki naglasak na sigurnost korisnika, sa brojnim sigurnosnim funkcijama i standardima. Nijedna od funkcionalnosti aplikacije ne bi bila moguća bez AI.  

uber

Izvor: Uber

Sa aspekta veštačke inteligencije, Uber je koristi na mnogo načina. Pre svega, veštačka inteligencija koristi se za predviđanje potražnje i ponude vožnji, optimizaciju ruta i dinamičko određivanje cena, kao i mnoge druge funkcije. AI je ključni deo Uberovog poslovnog modela i omogućava platformi da efikasno upravlja velikim brojem vozača i putnika u realnom vremenu. 

Uberova aplikacija u Hrvatskoj dolazi sa suptilnim i intuitivnim dizajnom. Po otvaranju aplikacije, korisnici se dočekuju preglednim interfejsom koji nudi nekoliko ključnih opcija. Minimalistički pristup omogućava korisnicima da brzo pristupe željenim funkcijama bez osećaja pretrpanosti informacijama. Upravo je ta lakoća korišćenja jedna od ključnih prednosti aplikacije Uber.  

Prva registracija zahteva unos osnovnih podataka, dok se kasnije informacije automatski čuvaju za brže i jednostavnije naručivanje vožnji. Korisnici mogu odabrati tip vozila, pratiti dolazak vozača u realnom vremenu, pa čak i podeliti procenjeno vreme dolaska sa prijateljima ili porodicom. Ova jednostavnost korišćenja omogućava i manje tehnički pismenim korisnicima da se lako snađu u aplikaciji. 

YandexGo 

Yandex Go je platforma koja nudi više od običnog naručivanja taksija. Ova aplikacija je proširena sa novim uslugama za život u gradu – nažalost, nisu sve još uvek nisu dostupne svuda. 

Kada je u pitanju korisničko iskustvo, Yandex Go omogućava izuzetno brzo naručivanje vozila. Korisnici mogu da navedu odredište i odmah vide cenu vožnje i predviđeno vreme putovanja. Plaćanje se može izvršiti karticom ili gotovinom direktno vozaču.  

Aplikacija takođe omogućava korisnicima da naruče vožnje za druge, naruče više vozila istovremeno, i dodaju članove porodice na svoj nalog, koji mogu sami da naruče vožnje i plate korisnikovom karticom. 

yandex

Izvor: Yandex

Dizajn Yandex Go aplikacije je primamljiv i intuitivan. Koristi minimalistički pristup, koristeći jasne linije, kontrastne boje i pregledne ikone. Ovaj dizajn doprinosi jednostavnosti navigacije kroz aplikaciju, omogućavajući korisnicima da lako pristupe različitim funkcijama. Pregledna raspodela elemenata omogućava brzu navigaciju, a pažljivo birane boje doprinose preglednosti i estetici. 

Jedna od najistaknutijih karakteristika Yandex Go aplikacije je njena izvanredna lakoća korišćenja. Aplikacija je prilagođena tako da čak i korisnici sa minimalnim tehničkim veštinama mogu lako da je koriste. Počevši od jednostavne registracije do biranja različitih usluga, koraci su jasni i razumljivi. 

Car:Go 

Srpski Uber je među prvim, ako ne i prva aplikacija koja je počela sa uslugama naručivanja vožnje. Ističe svojim fokusom na jednostavnost, praktičnost i visoku efikasnost, i nudi odlično iskustvo koje olakšava svakodnevne potrebe za transportom. 

Iz ugla korisnika, aplikacija Car:Go je prilično jednostavna za upotrebu. Korisnici se lako registruju, nakon čega mogu da naruče vožnju u samo nekoliko klikova. Takođe, možete birati između tri kategorije vozila – Mini, Eco i Biz. Ukoliko putujete sa ljubimcem ili vam je potrebno dodatno sedište za dete, aplikacija vam nudi mogućnost da i to naznačite. 

cargo

Izvor: Car:Go

Potrebno je samo da unesete adresu polazišta i krajnje destinacije, odaberete tip vozila, i vozač će stići do vas u roku od nekoliko minuta. Možete ga čak i pratiti na mapi, što vam daje uvid u to koliko je daleko od adrese koju ste naznačili.   

Osim procenjenog vremena dolaska vozača na vašu adresu, aplikacija vam nudi mogućnost procene ukupnih troškova. Plaćanje je isključivo preko kartice koju ste dodali prilikom registracije, tako da ne morate da brinete da li ćete imati dovoljno gotovine.  

Kada se usluga završi, na mejl koji ste iskoristili za registraciju će stići detaljan prikaz računa sa mapom rute kojom je vozač išao kako bi vas dovezao do željenog odredišta.  

BlaBlaCar 

Ukoliko iz bilo kod razloga ne volite da iz jednog grada do drugog putujete autobusom, BlaBlaCar je odlično i vrlo ekonomično rešenje. BlaBlaCar je popularna aplikacija koja vam daje mogućnost da sa još dvoje-troje saputnika putujete do željenog grada. 

Kada prvi put otvorite BlaBlaCar aplikaciju, dočekaće vas možda ne tako moderan, ali zato vrlo intuitivan dizajn. Kako biste je koristili, morate se prvo registrovati, a za to su vam potrebni broj telefona, mejl, i naravno, ime i prezime. Ukoliko želite, možete dodati i svoju fotografiju i mini biografiju.  

Kada želite da naručite vožnju, potrebno je da unesete adresu svog polazišta i destinacije, datum putovanja i broj osoba koje potencijalno putuju sa vama. Odmah nakon toga, dobićete spisak vozača koji koji idu ka vašoj željenoj destinaciji. Rezultate možete i filtrirati na osnovu više kategorija – najniža cena, vreme polaska, blizina mesta polaska i dolaska. 

bla bla car

Izvor: BlaBlaCar

Aplikacija nažalost ne podržava plaćanje karticom, što je u današnje vreme veliki minus. Jedino možete platiti vozaču gotovinom, tako da je poželjno da imate tačan iznos kod sebe. Srećom, uvek možete videti koliko će vas vožnja koštati već kad dobijete prve rezultate pretrage.  

Sama aplikacija možda nije preterano vizuelno privlačna, ali je zato navigacija sasvim jasna i jednostavna, tako da možete brzo pristupiti svim funkcijama. Osećaj koherentnosti i preglednosti dizajna pomaže korisnicima da se osećaju sigurno i orijentisano, što dodatno poboljšava ukupno korisničko iskustvo. 

Ukoliko ste vozač, BlaBlaCar aplikaciju možete koristiti kako biste ponudili svoje usluge prevoza.     

BeBeep Crna Gora 

Ono što je u Srbiji BlaBlaCar, to Bebeep u Crnoj Gori – platforma za deljenje troškova prevoza. Ona  korisnicima omogućava da pronađu prevoz koji se najbolje uklapa u njihove planove, ili da ponude svoje međugradske vožnje i smanje troškove putovanja. Korisnici mogu da izaberu destinaciju i rezervišu svoje mesto, a platforma nudi veliki broj destinacija i ruta. 

Sama aplikacija je prilično jednostavnom za upotrebu. Korisnici mogu da pretražuju vožnje, objavljuju svoje vožnje, biraju destinacije i rezervišu mesta. Ono što je važno pomenuti je da aplikacija podržava transport ne samo između gradova Crne Gore već i do većih gradova u regionu. 

Da biste mogli da koristite aplikaciju, morate se registrovati. Sam proces registracije je prilično jednostavan – potrebno je samo da unesete ime i prezime, mejl i šifru, i broj telefona. Nakon što to uradite, možete naručiti svoju vožnju. 

bebeep

Izvor: BeBeep

Crni dizajn aplikacije je veoma elegantan ali i pregledan. Kao i kod BlaBlaCar, korišćenje aplikacije je prilično jednostavno i intuitivno – izaberite mesto i datum polaska, željenu destinaciju i broj putnika. Aplikacija će vam dati spisak vozača koji putuju u tom pravcu, kao i troškove prevoza.  

Ukoliko volite da vozite i siguran ste vozač, BeBeep vam omogućava da i vi drugima ponudite prevoz. 

Zaključak 

Aplikacije za naručivanje vožnje su značajno transformisale način na koji se prevozimo u regiji Balkana. Svaka od ovih aplikacija donosi svoje jedinstvene prednosti i karakteristike, prilagođene različitim potrebama i preferencijama korisnika.  

Dok se Car:Go se ističe transparentnošću cena i raznolikošću vozila, Yandex Go donosi rusko tehnološko iskustvo i dodatne usluge. BlaBlaCar promoviše zajednicu putnika i ekološku odgovornost, dok Uber Hrvatska predstavlja globalnog giganta sa brzim i jednostavnim procesom naručivanja. BeBeep, kao lokalna alternativa, donosi domaći osećaj i prilagođene usluge u Crnoj Gori.  

U kombinaciji, ove aplikacije su oblikovale način na koji se krećemo i putujemo, čineći prevoz bržim, jednostavnijim i pristupačnijim nego ikada pre. 

Prijavi se na novosti.