Gemini AI: Google-ov skok ka naprednoj multimodalnoj veštačkoj inteligenciji

Ovo je nešto što smo svi čekali. Google je lansirao trenutno najnapredniji MMLU dostupan široj populaciji. Google-ov AI Gemini predstavlja značajan napredak u razvoju veštačke inteligencije, karakterisan svojim multimodalnim sposobnostima i fleksibilnom primenom u različitim platformama i zadacima. Gemini, proizvod Google DeepMind-a, projektovan je da sešava i obrađuje više vrsta informacija, uključujući tekst, kod, audio, slike i videozapise.

Vreme Čitanja: 3 min

gemini-ai-898-fi

Ilustracija: DALL-E3

Ovo predstavlja odstupanje od prethodnih AI modela koji su se obično fokusirali na pojedinačne modalitete.

Tri lica Gemini-ja: Ultra, pro i nano

Postoje tri verzije Gemini-ja: Gemini Ultra, Gemini Pro i Gemini Nano. Gemini Ultra je dizajniran za složene zadatke i pokazao je izuzetne performanse, nadmašujući ljudske stručnjake na MMLU testu, sveobuhvatnom testu koji pokriva širok spektar predmeta, od matematike i fizike do istorije i etike. Gemini Pro nudi balans sposobnosti i skalabilnosti, pogodan za širok spektar zadataka, dok je Gemini Nano optimizovan za efikasnost, posebno za zadatke na uređajima.

Gemini naspram GPT-4

Uprkos ovim napretcima, stručnjaci su postavili pitanja o stvarnom obimu nadmoćnosti Gemini-ja nad postojećim modelima poput OpenAI-ovog GPT-4. Dok je Gemini pokazao impresivne rezultate na testovima, neki istraživači, kao što je Melanie Mitchell iz Santa Fe Instituta, napominju da nije očigledno sposobniji od GPT-4, posebno u oblastima poput obrade slika i videa. Pored toga, performanse modela na testovima jezika i kodiranja izgledaju jače od onih u multimodalnim zadacima, što ukazuje na to da multimodalni osnovni modeli još uvek imaju prostora za unapređenje.

Kao odgovor na povratne informacije od ljudskih testera, Google DeepMind je trenirao Gemini da poboljša svoju faktičku tačnost i pruži atribucije kada je to potrebno. Ovaj pristup obuci ima za cilj ublažavanje problema “halucinacija” – poznatog problema gde AI modeli generišu verodostojne, ali lažne ili obmanjujuće informacije.

Izvor: Google

Gemini-jev odgovor na ‘Halucinacije’ AI

Razvoj Gemini-ja odražava Google-ov strateški odgovor na brzo razvijajući se pejzaž AI, obeležen intenzivnom konkurencijom i visokim očekivanjima kako korisnika, tako i investitora. Google-ov oprezan pristup u puštanju AI tehnologija u javnost, vođen brigama o sigurnosti i rizicima po reputaciju, bio je značajan aspekt njegove strategije. U tom kontekstu, jedan od ključnih izazova sa kojima se susreo Gemini bio je problem “halucinacija” u AI – tendencija modela da generiše plauzibilne, ali lažne ili obmanjujuće informacije.

Ovaj problem nije jedinstven samo za Gemini; to je uobičajen izazov u razvoju veštačke inteligencije, posebno kod velikih jezičkih modela (LLM). “Halucinacije” mogu dovesti do toga da modeli generišu netačne odgovore, izmišljene činjenice ili neosnovane izjave koje mogu biti obmanjujuće ili štetne. Google DeepMind je pristupio ovom problemu sa ciljem da poboljša tačnost i pouzdanost Gemini-ja.

Da bi se suočili sa ovim izazovom, Google-ovi inženjeri su primenili višestruke strategije. Prvo, trenirali su Gemini da bude više faktički tačan i da pruža atribucije kada je to potrebno. Ova metoda obuke uključivala je korišćenje povratnih informacija od ljudskih testera za identifikaciju i ispravljanje područja gde model može biti podložan greškama ili “halucinacijama”.

Dalje, Google DeepMind je implementirao sofisticirane tehnike za procenu pouzdanosti odgovora koje model generiše. To znači da Gemini sada može bolje razlikovati između onoga što zna sa visokim stepenom sigurnosti i onoga što ne zna, smanjujući tako verovatnoću da će generisati netačne ili obmanjujuće odgovore.

Pored toga, Google je radio na poboljšanju sposobnosti modela da “hedžuje” – da izrazi neizvesnost ili ograničenja u svom znanju – kada se suoči sa pitanjem na koje ne može pouzdano da odgovori. Ovo je važan korak ka razvoju AI modela koji su transparentni u vezi sa svojim ograničenjima i sposobnostima.

Kroz ovakav pristup, Gemini AI nije samo postao napredniji u pogledu tehnoloških sposobnosti, već i odgovorniji i pouzdaniji. Ovaj pristup odražava Google-ovu posvećenost sigurnosti i etičkim standardima u razvoju AI, što je ključno za sticanje povjerenja korisnika i dalju integraciju ovih tehnologija u različite aspekte svakodnevnog života i poslovanja.

Konačno, Google-ova strategija u implementaciji Gemini-ja pokazuje duboko razumevanje složenosti i izazova koje AI nosi, kao i posvećenost ka razvoju tehnologija koje su ne samo moćne, već i pouzdane i etički odgovorne. Ovaj pristup može služiti kao primer za celu industriju u pristupu razvoju i implementaciji AI tehnologija.

Budućnost veštačke inteligencije između inovacija i izazova

Uvođenje Gemini-ja označava prekretnicu u razvoju AI, posebno u pogledu stvaranja više svestranih i sofisticiranih sistema. Ovaj model simbolizuje napredak u AI tehnologiji, pokazujući sposobnosti koje ranije nisu bile dostupne u jednom integrisanom sistemu. Gemini-jeva sposobnost da obrađuje i razume više modaliteta informacija – od teksta i koda do slika i videa – postavlja nove standarde u AI industriji.

Međutim, uprkos ovim značajnim inovacijama, debata o stvarnoj efikasnosti i validnosti mernih standarda koji se koriste za merenje njegovih performansi i dalje traje među AI istraživačima i stručnjacima iz industrije. Postoje različita mišljenja o tome koliko su benchmark rezultati koje Google navodi zaista pokazatelj Gemini-jeve nadmoći nad drugim modelima, kao što su GPT-4. Kritičari ističu da su testovi često usko fokusirani i ne obuhvataju širok spektar stvarnih primena.

Pored toga, pitanja kao što su etička i sigurnosna razmatranja u AI tehnologijama ostaju u centru pažnje. Google-ov napor da se uhvati u koštac sa izazovima kao što su “halucinacije” AI pokazuje svest o ovim problemima, ali istovremeno naglašava potrebu za kontinuiranim unapređenjem i rigoroznim testiranjem.

Prijavi se na novosti.