ChatGPT je posebno koristan za ljude u ove 3 industrije, prema Semu Altmanu

Svako može da zatraži od ChatGPT-a da odgovori na pitanje ili izvrši zadatak. Ali popularni čet-bot je posebno koristan za radnike u tri specifične industrije, kazao je izvršni direktor OpenAI Sem Altman.

Vreme Čitanja: 3 min

chatgpt-966-fi

Ilustracija: DALL-E3

„Kodiranje je verovatno jedina oblast povećanja produktivnosti zbog koje smo danas najviše uzbuđeni. U ovom trenutku je u većoj upotrebi. Zdravstvo i obrazovanje su dve stvari koje dolaze tu čega smo i mi veoma uzbuđeni“, rekao je Altman tokom nedavne epizode ​​„Unconfuse Me“, podkasta čiji je domaćin Bil Gejts.

Altman, čija kompanija proizvodi ChatGPT, istakao je da današnji sistemi veštačke inteligencije „sigurno ne mogu da rade te poslove“ umesto vas. Ali na ta tri polja, radnici bi mogli da imaju koristi od korišćenja chatbot-a kao alata za produktivnost, rekao je on.

Kodiranje

ChatGPT može da pomogne programerima da završe svoj posao čak tri puta brže nego inače, rekao je Altman. Sistem može pomoći u zadacima kao što su pregled pisanog koda, pisanje test slučajeva, odgovaranje na pitanja programera, pa čak i potpuno samostalno generisanje novog koda, dodao je on.

Ključna reč je „pomoć“. GPT-4, kog je OpenAI objavio prošle godine, daje pogrešan odgovor na programerska pitanja u skoro polovini vremena, prema studiji istraživača sa Stanforda i Univerziteta Kalifornije u Berkliju iz 2023. godine.

Koderi koji koriste ChatGPT da pomognu sebi tokom rada treba da budu oprezni i još jednom provere sve što čet-bot kaže – proces koji može da bude brži od ručnog obavljanja tih zadataka.

Cilj nije samo pomoći koderima da završe više posla za manje vremena.

,,Takva promena produktivnosti može i treba da pruži ljudima više slobodnog vremena da razmišljaju van okvira. Oni mogu na tom višem nivou apstrakcije, koristeći više svog mozga, da razmišljaju o potpuno drugačijim stvarima“, rekao je on.

Obrazovanje

Trenutno, AI sistemi mogu da pomognu nastavnicima da osmisle nastavni plan i program ili personalizovane planove časova za određene učenike. Oni takođe mogu da uštede vreme nastavnicima tako što će umesto njih obavljati različite administrativne zadatke, kao što je praćenje prisustva ili slanje automatizovanih podsetnika za zadatke.

Takođe može da bude korisno za učenje novih jezika: obrazovne tehnološke kompanije poput Duolinga su, pomalo kontroverzno, navodno počele da smanjuju broj zaposlenih dok se više oslanjaju na AI.

Gejts je takođe reklamirao ChatGPT-ovu sposobnost da pokreće programe podučavanja, u nadi da će proširiti pristup personalizovanim tutorima za učenike u udaljenim zajednicama i zajednicama koje nemaju dovoljno usluga. Prošle godine je predvideo da će ljudi biti „zaprepašćeni“ koliko bi  veštačka inteligencija uskoro mogla da pomogne da se poboljšaju veštine čitanja i pisanja učenika.

„AI će doći do te sposobnosti, da budu najbolji učitelji kao što bi bilo koji čovek ikada mogao“, rekao je Gejts u uvodnom govoru na samitu ASU+GSV u San Dijegu prošlog aprila.

Neki nastavnici su zabrinuti jer bi alati, kao što je ChatGPT, mogli da olakšaju učenicima varanje na zadacima. Istraživanja do sada nisu pokazala porast u varanju, ali greške koje mogu da naprave znače da roditelji i nastavnici treba da podsete učenike da se nikada ne oslanjaju samo na veštačku inteligenciju, rekao je psiholog sa Barnard koledža dr Tova Klajn za CNBC Make It prošle godine.

Zdravstvena zaštita

OpenAI-jev čet-bot je već prošao ispit za medicinsko licenciranje u SAD, iako stručnjaci upozoravaju da sklonost sistema greškama čini malo verovatnim da će mu većina pacijenata verovati u doglednoj budućnosti.

Ali alati veštačke inteligencije mogu koristiti lekarima tako što služe kao digitalni asistent koji će vam pomoći u dugotrajnim administrativnim zadacima kao što je papirologija osiguranja, rekao je predsednik Američkog medicinskog udruženja Džesi Erenfeld prošle godine.

Takvi alati mogu da analiziraju istraživanje i rezimiraju medicinske istorije pacijenata, posebno je primetila AMA prošle godine. I mogu da uštede vreme i edukuju medicinske pacijente odgovarajući na mnoga njihova najčešće postavljana pitanja, pokazuju istraživanja.

Osim ordinacija lekara, neke farmaceutske kompanije koriste ChatGPT za automatizaciju delova procesa za otkrivanje i istraživanje novih lekova, napisao je Gejts u postu na blogu iz 2023.

„Jedan od prioriteta Gejts fondacije u oblasti veštačke inteligencije je da obezbedi da se ovi alati koriste za zdravstvene probleme koji pogađaju najsiromašnije ljude na svetu, uključujući AIDS, tuberkulozu i malariju“, napisao je on.

Altman je iskazao uzbuđenje u Gejtsovom podkastu, napominjući da je tehnologija tek u povoju.

„Stvari koje sada vidimo su veoma uzbudljive i divne, ali mislim da je vredno uvek staviti u kontekst ovu tehnologiju koja će, barem u narednih pet ili deset godina, biti na veoma strmoj liniji poboljšanja“, zaključio je Altman.

Prijavi se na novosti.