Bez AI, ne bi bilo ni TikToka. Evo zašto. 

Još od 2016. godine, TikTok platforma koristi veštačku inteligenciju ne bi li podstakla engagement i, kako se ispostavilo, ta taktika je bila toliko uspešna da je lansirala ovu platformu na sam vrh po broju korisnika širom sveta.
Razumljivo, i drugi su želeli da slede ovaj recept, naročito zbog aktuelnog AI buma, no i dalje se čini da je TikTok neprikosnoven u odnosu na konkurenciju.
Kako je TikTok osigurao ovu poziciju i koji su dalji planovi kompanije kada je u pitanju AI, saznajte u nastavku.

Vreme Čitanja: 2 min

tiktok ai

Ilustracija: Lenka T.

U jednom od prethodnih tekstova, pomenuli smo da je Kina trenutno u problemu kada je reč o nabavci neophodnih hardvera i softvera, budući da se SAD zalaže za uvođenje restrikcija i zabranu izvoza u Kinu. 

Kineske kompanije stoga hrle da obezbede neophodne zalihe pre nego što sankcije stupe na snagu u septembru ove godine, no dugoročno rešenje leži u tome da kinesko Ministarstvo trgovine pokuša da obnovi odnose sa pojedinačnim proizvođačima. 

Po svemu sudeći, jedna od kompanija kojima će biti zabranjeno da prodaju u Kini jeste Nvidia i njihove grafičke kartice (eng. graphics processing units – GPUs). 

Zašto TikTok ulaže milijardu dolara u AI?   

Kineski tehnološki giganti kao što su Tencent, Baidu, Alibaba i, naravno, ByteDance (matična kompanija TikTok-a), izazvali su ogromnu potražnju Nvidia High-Performance Computing (HPC) proizvode – toliko veliku da se kineski distribucijski lanac suočava sa ozbiljnim teškoćama u ispunjavanju tražnje koju lokalni distributeri ne mogu da ispune. 

Poređenja radi, samo je ByteDance potrošio milijardu dolara na kupovinu visokoperformantnih čipova za veštačku inteligenciju. Ova porudžbina, po pisanju kineskih medija, prevazilazi broj ukupno prodatih čipova u Kini tokom čitave prošle godine. 

I ne samo to, Nvidia procenjuje da će, usled pomenutih sankcija, kompanija doživeti gubitak od oko 400 miliona dolara, što može značajno uticati na dalji tehnološki napredak ove kompanije. 

Podsetimo, prognozira se da će veštačka inteligencija generisati impresivne 4,4 milijarde dolara u svetskoj ekonomiji, te ne čudi što su azijske kompanije zacrtale da se pozicioniraju pri samom vrhu na globalnom tržištu. Da bi to bilo moguće, one moraju imati pristup najboljim AI resursima, među kojima su zasigurno visokoperformativni Nvidia čipovi. 

Iz svega ovoga, jasno je zašto su mnogi ogorčeni na odluku o uvođenju sankcija i zašto smatraju da će se posledice ove odluke negativno odraziti na njihovo poslovanje i narušiti ambiciju azijskih kompanija da ostanu konkurentne na međunarodnom nivou. 

Nove AI funkcionalnosti na TikTok-u   

Nedugo pre vesti o sankcijama, TikTok je predstavio biznis korisnicima novu funkcionalnost, namenjenu generisanju scenarija za videe (eng. Script Generator). Ova funkcionalnost ima za cilj da biznisima omogući lakšu proizvodnju i objavljivanje video sadržaja na platformi. 

Pored toga, kako bi dodatno podržao biznise male i srednje veličine da se priključe platformi i da je redovno koriste, TikTok je pre nešto više od nedelju dana objavio vest o investiranju čitavih 12.2 miliona američkih dolara u ovakva preduzeća u Jugoistočnoj Aziji. 

Povrh svega, početkom juna 2023, ByteDance Ltd. najavio je radove na domaćoj verziji četbota pod nazivom “Grace”, koji bi predstavljao alternativu ChatGPT-u kompanije OpenAI. Za globalnu publiku, TikTok takođe eksperimentiše sa četbotom koji se zove “Tako”, ali je za sada njegova upotreba bila svedena i namenjena odgovaranju na pitanja korisnika. 

Takođe, veliku pomamu izazvali su i novi AI filteri za ulepšavanje koji su, po mišljenju mnogi, najnapredniji i najuverljiviji do sada jer je gotovo nemoguće da drugi korisnici primete ikakve glitch-eve ili nepravilnosti, čak i ako se brzo pomerate ili pređete rukom preko lica. 

Iako su planovi na ovoj platformi neodvojivi od AI tehnologije, čini se da će zabrana eksporta u Kinu ozbiljno narušiti poslovne planove jednog od najvećih tehnoloških giganata na svetu. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.