ENG

Aplikacija Threads: Instagramov hrabar potez ka zbacivanju Tvitera sa trona 

Meta je spremna da uzdrma sve društvene mreže svojom novom aplikacijom Threads. Aplikacija je zakazana za lansiranje u četvrtak, 6. jula, ali stanovnici SAD-a je već mogu preuzeti sa Apple App Store-a.

U skladu sa sve većim egzodusom korisnika koji aktivno traže alternative platformi Ilona Maska, interfejs Threads aplikacije izuzetno podseća na Tviter. Značajna prednost je što se aplikacija direktno prenosi postojeće Instagram pratioce, bez potrebe da korisnici grade novu zajednicu iz početka.

Vreme Čitanja: 2 min

threads app

Ilustracija: Lenka T.

Savršeni trenutak da Threads, nova Instagramova aplikacija, stupi na scenu je sada. Tokom proteklog vikenda, dok je Tviter imao probleme zbog ograničenja pristupu postovima, konkurenti u usponu poput Spill-a, Bluesky-a i Post-a doživeli su izuzetan porast u broju korisnika. 

Ipak, Threads ima značajnu prednost. Aplikacija neprimetno uvozi vašu Instagram zajednicu i direktno šalje objave njima. Stoga, Threads korisnici neće morati da izgradjuju zajednice iz početka, jer će aplikacija odmah pronaći već postojeće Instagram pratioce. 

„Threads je mesto gde se zajednice okupljaju da diskutuju o svemu, od tema koje vas zanimaju danas do onoga što će biti popularno sutra”, opisuje App Store. „Šta god da vas interesuje, možete pratiti i direktno se povezivati sa omiljenim kreatorima i drugima koji vole iste stvari – ili izgraditi odanu publiku koja deli vaše ideje, mišljenja i kreativnost sa svetom.” 

Samostalna aplikacija 

Bez obzira što je Threads blisko povezan sa Instagramom, funkcioniše kao zasebna i nezavisna aplikacija. Iako su dostupne samo ograničene informacije sa App Store-a, izgleda da će korisnici imati mogućnost da lajkuju, komentarišu, ponovo objavljuju i dele objave unutar Threads aplikacije. 

threads app

Izvor: App Store

Screenshot-ovi iz App Store-a takođe prikazuju funkciju koja omogućava korisnicima da odaberu publiku koja može da odgovori na postove, uključujući opcije kao što su svi, ljudi koje prate ili samo oni koji su pomenuti u objavi. 

Nije veliko iznenađenje 

Uvođenje Threads-a nije iznenađujuće, s obzirom da su pojedine informacije postepeno otkrivene u proteklih nekoliko meseci. Prema izjavi portparola Instagrama, Threads bi trebalo da bude decentralizovan. Procureli slajdovi sugeriču su da će Threads biti kompatibilan sa Mastodon-om, koji funkcioniše na decentralizovanoj mreži ActivityPub. 

Međutim, s obzirom da je Threads povezan sa Instagramom koji je jako centralizovan, kompatibilnost sa decentralizovanom mrežom se može dovesti u pitanje. Ostaje da se vidi kako će se sve ovo dalje razvijati. Ipak, čini se da su druge glasine oko Threads-a u velikoj meri potvrđene, jer su detalji navedeni u listi App Store-a su skladu sa onim što je procurelo sa slajdova. 

Meta je proteklih godina imala različit uspeh sa svojim sporednim aplikacijama. Neki proizvodi, uključujući anonimnu aplikaciju za tinejdžere tbh, aplikaciju sličnu Cameo-u Super, klon Nextdoor-a Neighborhoods, aplikaciju za parove Tuned, studentsku fokusiranu društvenu mrežu Campus, video dating servis Sparked i druge, su prekinute. 

Ipak, Threads ulazi na tržište u savršenom trenutku da iskoristi celokupnu zbrku oko Tvittera. Na kraju, potrošači će odlučiti da li su spremni da dopuste Meti da dominira još jednim aspektom njihovog iskustva na društvenim mrežama. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.