AI u biznisu: Milan Stanojević o perspektivi DevOps-a uz veštačku inteligenciju

Tehnologija veštačke inteligencije (AI) postaje ključni igrač u unapređenju procesa i usluga. Milan Stanojević, vlasnik iza uspešne IT firme Devolut.io, deli svoje bogato iskustvo i perspektive o ulozi AI u modernizaciji DevOps-a. U ovom ekskluzivnom intervjuu za WebMind specijal “Ai u biznisu”, Stanojević rasvetljava kako AI doprinosi automatizaciji procesa, poboljšava brzinu i kvalitet isporuke softvera, i kako se Devolut.io prilagođava i koristi AI za postizanje vrhunskih rezultata.

Vreme Čitanja: 3 min

milan-stanojevic-872-fi

Izvor: WebMind

Razmatra se i budućnost DevOps-a pod uticajem AI, kao i kako Devolut.io bira svoje projekte i rešava sigurnosne izazove, pružajući uvid u njihove planove za buduće inovacije u polju veštačke inteligencije.

1. Kako vestacka inteligencija doprinosi automatizaciji procesa u okviru DevOps-a, i kako to utice na brzinu i kvalitet isporuke softvera?

Uticaj veštačke inteligencija postaje sve veći u DevOps procesima, nekoliko oblasti koje bih izdvojio:

Automatizovano testiranje i kontrola kvaliteta: AI alati mogu automatizovati kompleksne procese testiranja čime se značajno skraćuje i vreme potrebno za testiranje i vreme potrebno za kontrolu kvaliteta. To znači da se softver može testirati češće i temeljnije, što vodi do visokog kvaliteta krajnjih proizvoda. AI može identifikovati obrasce u kodu kako bi predvideo i sprečio defekte, poboljšao pokrivenost testova i čak predvideo gde bi mogući problemi mogli nastati u budućnosti.

Neprekidna integracija i implementacija (CI/CD): AI pojednostavljuje CI/CD pipeline-ove automatizacijom integracije i implementacije promena u kodu. Oblast CI/CD je već i do sada bila veoma automatizovana, a dolaskom AI-a će se stvari dodatno ubrzati i poboljšati.

Upravljanje incidentima i rešavanje problema: U operativnim okruženjima, AI sistemi mogu detektovati, dijagnostikovati, pa čak i automatski resavati probleme. To smanjuje vreme prekida i poboljšava pouzdanost aplikacija.

Prilagođena iskustva korisnika: AI može analizirati povratne informacije i ponašanje korisnika kako bi informisao proces razvoja, što vodi ka dizajnu i razvoju usmerenom ka korisniku, takođe AI može pratiti da li korisnici postupaju u skladu sa kompanijskim ili čak etičkim kodeksima i pravilima pa samim tim može doneti odluke vezane za ogranicavanje korisničkog iskustva ili čak i odluke o uklanjanju sadržaja ili samog korisnika sa sistema (u slučaju da su prekršena određena pravila npr. “Terms and Conditions”)


2. Kako određujete prioritete i birate projekte na kojima ćete raditi, posebno kada je u pitanju veštačka inteligencija?

Određivanje prioriteta i biranje projekata na kojima će se raditi, posebno u oblasti veštačke inteligencije, zahteva pažljivo razmatranje različitih faktora. Evo nekoliko ključnih koraka u tom procesu koje bih izdvojio:

Usklađenost sa strateškim ciljevima: projekti bi trebalo da budu usklađeni sa dugoročnim strateškim ciljevima a to uključuje kako poslovne ciljeve tako i tehnološke ambicije. Rekao bih da kod poslovnih ciljeva imamo manje prostora za odstupanja dok kod tehnoloških ambicija ostavljamo dosta prostora za istraživanje i razvoj pa i po cenu povremenih neuspeha. Ovde primarno mislim na izbore tehnologija koje koristimo u svakodnevnom radu ukljucujuci i AI rešenja, trudimo se da probamo veliki broj alata i da verifikujemo šta nama i klijentima donosi najveći benefit kako trenutno tako potencijalno i na duže staze.

Izvodljivost i tehnički izazovi: važno je proceniti tehničku izvodljivost projekata. Projekti koji zahtevaju tehnologije ili veštine koje nisu trenutno dostupne ili su izuzetno složene mogu biti niže rangirani dok se ne steknu potrebni uslovi. Imajući u vidu da je naše IT tržište i generalno cela ekonomija oko IT-a većinskih fokusirana na outsoruce ili partnerske modele a manje na razvoj svojih proizvoda često nije lako naći ljude koji imaju domensko iskustvo iz određenih specifičnih oblasti, u našem konkretnom slučaju u oblastima primene AI-a u DevOps-u, tako da se za sada primarno oslanjamo na interni razvoj ljudi u pomenutoj oblasti koji sa sobom nosi dosta eksperimentisanja

Rizici i compliance: identifikacija i upravljanje rizicima su takođe veoma bitni. Projekti s visokim rizikom mogu zahtevati dodatne resurse za ublažavanje rizika ili mogu biti niže rangirani u korist sigurnijih poduhvata. Ovde pre svega mislim (ako pričamo o primeni AI-a na naše projekte) na to da često nije moguće implementirati određeni AI algoritam ili koristiti AI alat osim ako taj algoritam ili alat dokazano ne nosi sigurnosne rizike sa sobom. Većina naših klijenata mora pratiti striktne sigurnosne standardne (SOC2, HIPAA, ISO27001, GDPR…) i mi kao njihov DevOps i Cloud infrastrukturni partner smo veoma posvećeni oblasti bezbednosti pa samim tim često moramo savetovati oprezno korišćenje i implementaciju AI alata u svoje platforme.

Pogledajte ceo intervju na snimku ispod:

Budućnosti DevOps-a: AI kao ključ inovacija u Devolut.io

Intervju sa Milanom Stanojevićem iz Devolut.io-a pruža fascinantan uvid u dinamično presecanje veštačke inteligencije i DevOps-a. Stanojevićeva perspektiva ne samo da osvetljava sadašnje doprinose AI u automatizaciji i sigurnosti softverskih rešenja, već nam daje i viziju o tome kako bi AI mogao oblikovati budućnost ovog polja. Njegov entuzijazam i jasna posvećenost inovacijama u AI signaliziraju uzbudljive mogućnosti za Devolut.io i njihove klijente. Kako se tehnologija veštačke inteligencije sve više integriše u DevOps prakse, očekujemo da će ovakvi lideri poput Stanojevića nastaviti da vode put ka efikasnijim, sigurnijim i inovativnijim softverskim rešenjima. Ovaj intervju nas ostavlja sa jasnim osećajem da budućnost DevOps-a, pod uticajem AI, nije samo obećavajuća, već već sada aktivno oblikovana od strane vizionara poput Stanojevića.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

Prijavi se na novosti.