Najbrži humanoidni robot ARTEMIS može da skače, trči i igra fudbal 

Humanoidni robot ARTEMIS je najnapredniji svoje vrste, sa visinom, težinom i mišićima koji podsećaju na ljudske. Može da trči, čak i na neravnim terenima, kao i da ostane stabilan kada je izložen guranju. No, najimpresivnije od svega je to što može da igra fudbal.
Saznajte više u nastavku.

Vreme Čitanja: 2 min

artemis humanoid robot

Ilustracija: MilicaM

Po čemu je ARTEMIS posebna? 

Ime ovog vrhunskog humanoidnog robota ARTEMIS je skraćenica za naprednu robotsku tehnologiju za poboljšanu mobilnost i stabilnost (eng. Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability). Razvio ga je Univerzitet u Kaliforniji, Los Anđeles (UCLA), Škola za inženjerstvo Samueli. 

Ako pitate istraživače koji su radili na ovom robotu, reći će vam da je ime zapravo inspirisala grčka boginja lova, divljih životinja, čednosti i rađanja, te da zato ARTEMIS oslovljavaju u ženskom rodu. 

Robot je težak oko 38,5 kilograma i malo viši od 142 centimetra. Njen pravi potencijal biće predstavljen na RoboCup-u u julu u Bordou u Francuskoj, kada će sve njene veštine biti testirane tokom fudbalske utakmice. Zato se istraživači ponekad šale da bi ime ARTEMIS takođe moglo da znači „robot koji nadmašuje Mesija u fudbalu“. 

Za one koji do sada nisu bili upoznati sa RoboCup-om, to je međunarodna naučna konferencija na kojoj roboti demonstriraju svoje sposobnosti u različitim kategorijama. 

image-1

Glavna inovacija leži u njenoj fascinantnoj ravnoteži tokom hodanja po neravnom terenu i njenoj sposobnosti trčanja — veštini da obe noge budu u vazduhu dok je u pokretu. ARTEMIS je prvi robot ove vrste.

Dennis Hong, profesor mašinskog i vazduhoplovnog inženjerstva na UCLA i direktor RoMeLa 

Njeni posebno dizajnirani mišići su izgrađeni da se ponašaju kao biološki, koristeći opružne aktuatore koje kontroliše sila, tj. mašine koje generišu kretanje na osnovu energije. 

Drugim rečima, njeni aktuatori su pokreću električno, a ne hidraulički, što znači da koristi varijacije hidrostatičkog pritiska da izazove kretanje. Kao rezultat toga, ovaj robot proizvodi manje buke i radi efikasnije od onih sa hidrauličnim aktuatorima. Pored toga, čistiji je, jer su hidraulički sistemi poznati po tome što iz njih curi tečnost. 

Reč je o dosad neviđenoj tehnologiji koja je ključni razlog zbog kog se ARTEMIS razlikuje od postojeća dva tipa humanoidnih robota. Zahvaljujući ovoj inovaciji, ARTEMIS je i najbrži robot u svetu, koji može preći oko 2,1 metara u sekundi. 

Još jedna impresivna činjenica jeste da je ARTEMIS izgrađena u akademskom okruženju, za razliku od drugih humanoidnih robota, od strane istraživača iz Laboratorije za robotiku i mehanizme na UCLA, odnosno RoMeLa. Taoyuanmin Zhu i Min Sung Ahn, koji su nedavno stekli doktorat iz mašinstva na UCLA, razvili su ARTEMIS-ove hardverske i softverske sisteme. 

Za šta će se koristiti ARTEMIS? 

ARTEMIS je osmišljena kao robot za opštu namenu, što znači da može da se koristi za automatizaciju najrazličitijih radnji. Do sada, ovi roboti su se najčešće koristili kao industrijski roboti, za rad na traci u fabrikama ili u skladištima. 

Ali, s obzirom na revolucionarni napredak sa ARTEMIS-om, očekuje se da će ona biti primenjena u komercijalnijim scenarijima. Budući da je u stanju da reaguje i prilagođava se onome što oseti, zahvaljujući svom sistemu senzora i aktuatora, njena primena je zaista široka. 

Kao što možete videti na snimku, ona može da skače, trči i hoda po nestabilnim površinama. Čak i kada su istraživači pokušali da je obore ili ometu na neki drugi način, uspela je da zadrži ravnotežu i da ostane u stojećem položaju. 

Tokom priprema za RoboCup, istraživači testiraju njenu sposobnost da prelazi neravne terene i stepenice, kao i njenu sposobnost da padne i ustane ili da nosi predmete. 

image-1

Veoma smo uzbuđeni što ćemo izvesti ARTEMIS na terensko testiranje ovde na UCLA i ovo vidimo kao priliku da promovišemo nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku široj javnosti.

Denis Hong, u zvaničnom saopštenju 

Laboratorija za robotiku, koja je već 5 puta bila šampion RoboCup-a, tvrdi da je ARTEMIS najnapredniji humanoidni robot do sada, tako da očekuju da će na ovogodišnjem RoboCup-u još više podići standarde. 

ARTEMIS je nastao zahvaljujući doprinosu 232 sponzora, koji su donirali oko 118.000 US dolara za crowdfunding kampanju UCLA Spark. Dodatna podrška omogućena je kroz grant Kancelarije za pomorska istraživanja (Office of Naval Reasearch). 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.