ENG

Kako koristiti tehnologiju u učionici: Vodič za nastavnike

Da li mislite da tehnologija pripada u učionici?
Tehnologija je tako širok pojam, što čini odgovor na ovo pitanje neodređenim ili, u najboljem slučaju, prilično obimnim. Kada se pravilno koristi, tehnologija može pomoći učenicima da razvijaju nove veštine. S druge strane, kada se zloupotrebljava, može ometati razvoj i napredak putem distrakcija i smanjenja međusobne interakcije među vršnjacima.
Ako ste nastavnik, evo kako možete uključiti tehnologiju u svoju učionicu i iskoristiti njene prednosti, ne nanoseći pritom štetu učenicima.

Vreme Čitanja: 2 min

Tehnologija u učionici

Ilustracija: L. T.

Tradicionalno školsko obrazovanje je daleko iza nas, ali to nužno ne mora biti loše. Uvođenje interneta i raznovrsnih novih uređaja omogućava nastavnicima da efikasnije dele znanje, ali istovremeno čini proces učenja mnogo zabavnijim za učenike. Takođe, učenici koji koriste internet tokom časa mogu savladati digitalnu pismenost i naučiti tehničke veštine koje će im trebati tokom daljeg školovanja ili zaposlenja.

Međutim, nastavnici mogu uključiti tehnologiju u učionicu uz ograničavanje korišćenja pametnih telefona i interneta. Najbolji deo? Za ostvarenje ove ideje ne trebaju skupi uređaji niti veliki budžet.

Gejmifikovano učenje

Gejmifikacija učenja čini tradicionalni proces učenja malo manje dosadnim. Kao što ste već primetili, mnogi učenici se muče da prate gradivo i da ostanu angažovani tokom časa. Gejmifikacija pruža strukturu učenju, čineći ga vidljivijim i zanimljivijim. Ona ne samo da može povećati nivo angažovanja u učionicama, već može doprineti kognitivnom razvoju i podsticati timsku saradnju.

Tehnologija u učionici

Foto ilustracija: Freepik

Nastavnici bi mogli koristiti softver za učenje za stvaranje nekih novih promena. Međutim, to nije uvek najpraktičnije rešenje. Umesto toga, mogli biste kreirati igru tako što biste učenicima dali listu pitanja koja treba da potraže na internetu kao deo svojih domaćih zadataka. Opcije su beskrajne.

Digitalni izleti

Školski izleti i posete muzejima ili istorijskim lokalitetima mogu učiniti nastavni plan i program uzbudljivijim i razumljivijim za učenike. Ipak, školski izleti nisu česti; u najboljem slučaju, dešavaju se nekoliko puta godišnje. Takođe moramo uzeti u obzir da školski izleti nisu besplatni, što nekad isključuje učenike iz ovih zajedničkih aktivnosti.

S druge strane, virtuelni obilasci su ekonomični i ne nose toliko rizika kao standardni terenski izleti. Oni omogućavaju pristupačnije učenje i pružaju raznolike obrazovne doživljaje.

Digitalno istraživanje sveta oko nas je široko dostupno. Vaši učenici mogu istraživati sve od lokalnih parkova i muzeja do arheoloških nalazišta. Moguće je da virtuelno putuju do Francuske ili Belgije ili da šetaju Velikim kineskim zidom, sve to iz udobnosti svoje učionice.

Zajednički online kalendar

Ako tražite novi način da podsetite svoje učenike na nadolazeće ispite i druge obaveze, zajednički online kalendar može biti odlično rešenje za deljenje važnih obaveštenja. Online kalendar bi mogao biti dostupan nastavnicima, učenicima i roditeljima, čime bi roditeljima i starateljima bilo mnogo lakše da ostanu povezani i ažurirani u vezi sa procesom učenja njihove dece.

Kutak za zabavu

Neki đaci imaju tendenciju da završe zadatke ranije. Kutak za zabavu bi im omogućio da se opuste i uče putem uz edukativne video klipove ili kroz igru. Na taj način, ne bi im bilo dosadno niti bi tražili druge oblike zabave i time ometali drugu decu.

Proces učenja

Foto ilustracija: Freepik

Kao što vidite, ne morate dozvoljavati niti podsticati upotrebu pametnih telefona tokom časa da biste postali nastavnik sklon tehnologiji. S minimalnim naporom, možete otvoriti vrata raznim uzbudljivim iskustvima učenja i osigurati da svi vaši učenici mogu koristiti tehnologiju na siguran i efikasan način.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.