ENG

Kompanija Microsoft će platiti kaznu od 20 miliona dolara za nezakonito prikupljanje podataka od dece

U nedavnom pravnom sukobu između Savezne trgovinske komisije (FTC) i Microsofta, ovaj tehnološki div se složio da plati kaznu zbog kršenja privatnosti dece. Ono što je započelo ovaj pravni spor su sugestije FTC-a da Microsoft prikuplja lične informacije sa Xbox naloga dece bez pristanka roditelja.
Sud je presudio u korist Ministarstva pravde, koje je podnelo predloženi nalog protiv Microsofta u ime FTC-a, ostavljajući Microsoft sa manjkom od 20 miliona dolara. Pored plaćanja kazne, Microsoft je takođe obavezan da ažurira svoj proces kreiranja naloga.

Vreme Čitanja: 2 min

Microsoft plaća kaznu od 20 miliona dolara

Ilustracija: Lenka T.

Microsoft krši Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA)

Prema rečima tužitelja, kompanija Microsoft je pod lupom zbog kršenja pravila COPPA, u kojima se navodi da sve kompanije moraju da obaveste roditelje dece mlađe od 13 godina o podacima koje nameravaju da prikupe. COPPA takođe zahteva od kompanija da dobiju saglasnost roditelja pre nego što pokupe bilo koji tip podataka od dece, kao i da izbrišu podatke dobijene sa ovih naloga nakon što ocene da se više ne koriste. Roditeljski pristanak mora biti proverljiv, a na svakoj nezavisnoj kompaniji je da odabere odgovarajući metod verifikacije kako bi se osiguralo ispunjenje ovih standarda.

Kompanija Microsoft nije ispoštovala ove standardne zahteve kako bi osigurala time bezbednu platformu za decu. Do nedavno se od dece koja kreiraju Xbox naloge takođe zahtevalo da dostave lične informacije kako bi dobila pristup igrama na Xbox konzolama. To je uključivalo njihovo zakonsko ime, datum rođenja i e-adresu.

Online privatnost

Foto ilustracija: Freepik

Kao što je navedeno na zvaničnoj stranici FTC-a, deca mlađa od 13 godina morala su da unesu svoje brojeve telefona i pristanu na ugovor o servisiranju u sklopu procesa kreiranja naloga. Ova politika je bila važeća do kraja 2021. godine. Međutim, ovde se ne završava Microsoft drama.

Druga žalba sugeriše da je u periodu od 2015. do 2020. godine, kompanija Microsoft zadržavala podatke prikupljene od dece duže nego što je potrebno, ne uspevajući ponovo da ispuni standard COPPA-e.

Uprkos pokušajima da reši ove probleme tako što je zahtevala da deca mlađa od 13 godina uključe roditelje u proces kreiranja naloga, kompanija Microsoft je naišla na nove izazove. Pomenuta žalba je pokrenuta protiv Microsofta zbog nedostatka transparentnosti, budući da kompanija nije adekvatno obavestila roditelje o informacijama koje prikupljaju od korisnika, uključujući njihove profilne slike ili avatare. Drugim rečima, kompanija Microsoft je ilegalno prikupila veliki broj profilnih slika dece, što nije u skladu sa pravilom COPPA-e.

Microsoft plaća kaznu od 20 miliona dolara

Postupci kompanije Microsoft nisu prošli neprimećeno, budući da je njeno nepoštovanje Zakona o zaštiti privatnosti dece na internetu rezultiralo plaćanjem višemilionske novčane kazne. Osim toga, sud obavezuje ovog tehnološkog diva da zahteva pristanak roditelja za sve naloge kreirane od strane dece mlađe od 13 godina pre maja 2021. godine. To jest, Microsoft će morati da zatraži pristanak roditelja ako se osoba iza naloga i dalje smatra detetom u očima zakona.

Xbox logo

Izvor: Xbox

Sledeći korak za Microsoft bi bio uspostavljanje sistema koji će brisati lične podatake dece koji više nisu korisni kompaniji, kao i saradnja sa izdavačima video igara kako bi preduzeli adekvatne mere za zaštitu dece koja koriste njihove usluge.

image-1

Naš predloženi nalog olakšava roditeljima zaštitu privatnosti svoje dece na Xboxu i ograničava koje informacije Microsoft može prikupljati i zadržavati o deci.

Kaže Semjuel Levin, direktor FTC-ovog Biroa za zaštitu potrošača.

U nedavnom postu na zvaničnom Xbox sajtu, kompanija Microsoft se osvrnula na kontroverzu i obećala da će se posvetiti bezbednosti dece na internetu. U postu se takođe navodi da je kompanija ažurirala svoj proces kreiranja naloga kako bi se uskladila sa pravilima COPPA-e.

image-1

Nastavićemo da stavljamo igrače u centar - pružajući im potpunu kontrolu nad svojim online iskustvima i digitalnim identitetima. Nastavićemo da osnažujemo roditelje i negovatelje da vrše odgovarajući nadzor nad gejming iskustvom svoje dece i porodica, uz pomoć alata poput Xbox Family Settings aplikacije i dečijih naloga.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.