ENG

Borba za rodnu ravnopravnost u sajber bezbednosti: Otkrivanje neravnoteže u industriji i pionirski napori Microsofta

U svetu gde sajber pretnje neprestano rastu i postaju sve složenije, neophodno je uložiti napore u stvaranje raznovrsne radne snage u oblasti sajber bezbednosti. Međutim, trenutni pejzaž ove industrije daleko je od raznovrsnog, posebno kada je u pitanju zastupljenost žena. Zaronimo u istraživanje koje otkriva neke od najmanje rodno raznovrsnih zemalja u pogledu zaposlenih u sektoru sajber bezbednosti, i pogledajmo kako kompanija Microsoft preuzima inicijativu kako bi promenila ovu sliku.

Vreme Čitanja: 3 min

Rodna raznolikost

Ilustracija: Milica M.

Koliko je raznolik sektor sajber bezbednosti?

Da li ste znali da studija Statista sprovedena 2022. godine pokazuje da su samo 10 odsto profesionalaca iz oblasti sajber bezbednosti u Japanu bile žene? Nažalost, to Japanu daje titulu najmanje rodno raznovrsne zemlje u pogledu zaposlenih u oblasti sajber bezbednosti.

Možda mislite da je ovo jedinstveno samo za Japan, ali to je daleko od istine. Sajber bezbednost je polje u kojem nesumnjivo dominiraju muškarci, a studija iz koje smo izvukli ove informacije samo potkrepljuje ovu tvrdnju.

Statistina studija o najmanje rodno raznovrsnim zemljama kada su u pitanju profesionalci iz oblasti sajber bezbednosti u 2022. godini dodatno pokazuje da žene koje rade u ovom sektoru čine 13 odsto celokupne radne snage u Nemačkoj, kao i Sjedinjenim Državama. Velika Britanija i Holandija su takođe neke od najmanje rodno raznovrsnih zemalja u pogledu zaposlenih u oblasti sajber bezbednosti. U obe zemlje samo 16 odsto zaposlenih koji rade u oblasti sajber bezbednosti bile su žene. 

Statista studija

Izvor: Statista

Druga studija Statiste sprovedena otprilike u isto vreme uključuje najraznovrsnije zemlje u pogledu zaposlenih u oblasti sajber bezbednosti. Međutim, čak i brojevi koje ćemo pokazati samo podržavaju tvrdnju da nam je potrebno više žena u ovom sektoru.

Prema ovoj studiji, 34 odsto svih nigerijskih i meksičkih profesionalaca iz oblasti sajber bezbednosti bile su žene. Slično tome, procenat žena koje rade u oblasti sajber bezbednosti u Irskoj iznosio je 33 odsto u 2022. godini, a slede Brazil i Indija, sa 31 odnosno 30 odsto zaposlenih žena u ovom sektoru.

Statista studija

Izvor: Statista

Svetu je potrebno više profesionalaca iz oblasti sajber bezbednosti

Kompanija Microsoft je preduzela još jedan korak ka inkluziji nakon što je najavila proširenje svoje Inicijative za Veštine Sajber Bezbednosti na Čile, Argentinu, Indoneziju i Španiju.

Sada, nakon saopštenja kompanije Microsoft, Inicijativu za Veštine Sajber Bezbednosti čine sledeće zemlje: Argentina, Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Danska, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Irska, Izrael, Italija, Japan, Koreja, Meksiko, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Rumunija, Južna Afrika, Španija, Švedska, i Velika Britanija.

Inicijativa za Veštine Sajber Bezbednosti ima za cilj da udruži snage sa obrazovnim institucijama i neprofitnim organizacijama kako bi obučila i edukovala predstojeći talas stručnjaka za sajber bezbednost. Iako je program veština dostupan svima koji žele da zakorače u prostor sajber bezbednosti, kompanija Microsoft je saopštila da se fokusira na pružanje pomoći “istorijski nedovoljno zastupljenoj populaciji prilikom ulaska sajber bezbednost”.

image-1

Prilika da žene rade u sajber bezbednosti je ogromna. Danas žene čine samo 25% globalne radne snage za sajber bezbednost tako da je važnije nego ikada ohrabriti i osnažiti žene da se bave tim karijerama.

Microsoft navodi u najavi proširenja Inicijative Veština za Sajber Bezbednost.

Do sada je kompanija Microsoft bila vrlo angažovana, stičući značajna saznanja tokom svog rada u ovoj oblasti. Njen cilj je da premosti jaz u rodnoj raznolikosti pružanjem inkluzivnijih i ohrabrujućih okruženja za žene. Baš zbog ovih, a i sličnih ciljeva, ovaj tehnološki gigant radi na stvaranju novih partnerstava sa organizacijama koje podržavaju istu viziju.

Da bi pokazala inicijativu, kompanija Microsoft je pokrenula niz novih partnerstava sa organizacijama čiji je primarni cilj da pomognu ženama u sajber bezbednosti da nauče nove ili uzdignu svoje postojeće veštine. Na primer, Microsoft sada udružuje snage sa WOMCY, Women4Cyber, WiCyS i mnogim drugim organizacijama i entitetima koji obezbeđuju pomoć ženama u oblasti sajber bezbednosti širom sveta.

Zašto je ovo važno?

Kompanija Microsoft izveštava da je do sada obučila otprilike 400.000 ljudi, od kojih su svi stekli sertifikate za bezbednosnu obuku. Adekvatno priznanje ne samo da im omogućava da dobiju posao, već i pruža nove mogućnosti za dalji napredak u karijeri. I sa četiri nove zemlje koje se pridružuju programu, ove brojke će samo rasti.

U svojoj objavi o proširenju Inicijative za Veštine Sajber Bezbednosti, Microsoft priča o tome kako je inicijativa napravila pozitivne promene u ovom sektoru. Pogledajte njihov program CyberShikshaa u Indiji, na primer.

“Vidimo uspeh na nivou zemalja. U Indiji, naš program CyberShikshaa radi na zatvaranju rodne podele na polju sajber bezbednosti. Od svog osnivanja, CyberShikshaa program je obučio 1.250 žena i zaposlio više od 800 žena. Najnoviji dodatak portfoliju programa, CyberShikshaa za edukatore sa ICT Akademijom, obezbediće obuku za sajber bezbednost za 400 članova fakulteta kako bi mogli da pomognu u izgradnji karijere sajber bezbednosti za 6.000 nedovoljno zastupljenih studenata širom 100 ruralnih tehničkih institucija i olakšaju mogućnost zapošljavanja za preko 1.500 studenata”, navodi kompanija.

Napori kompanije Microsoft da pokrene inicijativu urodili su plodom, jer se više žena nego ikada pridružilo radnoj snazi sajber bezbednosti. Nadamo se da će brojevi koje smo ranije predstavili uskoro pokazati veći balans i popločati put inkluzivnijoj industriji sajber bezbednosti.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.