ENG

Samsung S95C OLED TV: Savršeni spoj tehnologije i dizajna

Samsung S95C OLED TV je bez sumnje bio jedan od televizora koji se u 2023. godini iščekivao sa najvećim nestrpljenjem. Nakon prošlogodišnjeg modela S95B, sa kojim je kompanija Samsung uplivala u vode QD-OLED tehnologije, a koji je na sve ostavio i više nego pozitivne utiske, mnogi su se pitali da li je moguće napraviti još bolji proizvod.

Godinu dana kasnije, na scenu nastupa Samsung S95C, direktni nasledik S95B modela, kao i novo čedo kompanije u domenu 4K televizora. Mnogi će pitati da li je S95C dostojan naslednik a mi smo tu da pokažemo da li će uspeti da prevaziđe svog prethodnika.

Vreme Čitanja: 4 min

samsung s95c oled tv

Ilustracija: Lenka T.

Kada su u pitanju TV ekrani, OLED tehnologija je najbolje što tržište može da ponudi kupcima u ovom trenutku. Međutim, dugi niz godina jedina opcija ovih televizora bili su LG WOLED paneli.  

Prošle godine, južnokorejski gigant Samsung usudio se da ovu tradiciju prekine svojim modelom S95B. Ovaj revolucionarni televizor koji je spojio OLED tehnologiju sa kvantnim tačkama ostavio je skoro savršen utisak među korisnicima. Istovremeno je zadao i težak zadatak svojim naslednicima – ukoliko je već prvi proizvod fenomenalan, da li će drugi imati dovoljno kapaciteta ne samo da nastave tamo gde je stao, već i da ga prestignu? 

Maja 2023 godine, korejski gigant je lansirao najnoviji flagship model televizora sa QD-OLED tehnologijom oznake S95C. Ovo je direktni potomak prošlogodišnjeg S95B modela koji je potpuno spreman da svom prethodniku preuzme tron. Da li će u tome uspeti? 

Dizajn 

Samsung S95C dolazi u impozantnoj veličini od 77” (195cm). Već pri samom pomenu veličine, jasno je da ovo nije televizor za “obične smrtnike” već one sa (prilično) dubljim džepom.  

S95C ima sve vizualne karakteristike flagship OLED televizora. Okvir mu je napravljen je od metala a sam panel je iznenađujuće tanak – oko 10 mm. S obzirom da je malo širi ka sredini, TV vizuelno deluje još tanji nego što jeste. Vredi napomenuti da je zadnji deo napravljen od plastike, što je jedan veliki minus. Ipak je u pitanju premijum model za koji treba izdvojiti pozamašnu svotu novca.  

Sa leve i desne strane nalaze se po četiri zvučnika. Televizor možete zakačiti za zid, što bi bilo idealno rešenje zbog impozantnih dimenzija, ili ga ostaviti da stoji na polici. 

samsung s95c oled tv

Izvor: Google

Samsung je učinio televizor tanjim tako što je komponente premestio One Connect Box. Ovo je skoro pa idealno rešenje da izađete na kraj sa kablovima.  

Kada je reč o portovima, televizor ima četiri HDMI 2.1 porta, tri USB-a, jedan USB-C ukoliko želite da povežete dodatnu kameru, CI+ slot, antenske i satelitske konektori, LAN port i optički audio izlaz. 

Gejming 

HDMI portovi mogu da primaju sliku u 4K rezoluciji. Ovo je i očekivano, bilo kakva manja ograničenja ne bi priličila flagship QD-OLED modelu. Uz to, osveženje ide do 144 Hz, što S95C čini izvrsnim za gejming.  

Takođe, ovaj model sadrži i Game Bar meni koji pruža izvrsne gejming mogućnosti. Tako imate opciju da brzo promenite mod slike, dobijete pristup svim parametrima kao što su osvežavanje, HRD status i rezolucija. Pored toga, možete uveličavati mini mape, dobiti prikaz nišana i prikaz u proporcijama od 16:9 do 32:9 koje čak ni neki gejming monitori ne podržavaju.  

Iako je verovatnoća da ćete kupiti ovaj model isključivo za gejming mala, činjenica je da pruža izvrsne mogućnosti za ovu vrstu razonode.    

Displej i kvalitet prikaza 

Kao što je već pomenuto, prošlogodišnji S95B model je postavio zahtevan zadatak svojim naslednicima u pogledu performansi. Kvalitet slike nije izuzetak.  

U slučaju najnovijeg modela, S95C, slika jeste bolja u odnosu na S95B, ali u neznatnoj meri. Maksimalna svetlina je 1301 nit, a limiter osvetljenja dozvoljava 231 nit na punom ekranu. Svakako ovi brojevi ne znače puno prosečnom korisniku, jer je S95C zaista fenomenalan kada je u pitanju kvalitet prikaza. Crna boja je savršena i ima dovoljno svetline da ti mali i sitni detalji dođu do izražaja. Kontrast kao i prikaz boja su bez ikakvih zamerki. 

Zvuk 

Dolazimo i do najslabije tačke ovog modela. Naime, u odnosu na S95B koga krasi fantastičan zvuk, S95C je malo kiksnuo na tom polju.  

Bas je najkritičnija tačka jer se prostire do minimalnih 70 Hz, dok je upotrebljiv na 80 Hz. Nažalost, već ispod 100 Hz počinje da opada u glasnoći. Stoga, ukoliko ste ljubitelj moćnijeg zvuka, moraćete da odrešite kesu i za soundbar.  

Frekventni balans je sasvim solidan, pa S95C daje prilično jasan i kvalitetan zvuk. Zvučna slika je odlična, što je i jedna od prednosti ovog modela, uglavnom zbog kombinacije softvera i hardvera. Zvučnici su raspoređeni po 4.2.2. sistemu duž leve i desne strane ivice pozadi, i levo i desno od postolja. 

Što se softvera tiče, tu je funkcija pod nazivom Object Tracking Sound+. Ona obrađuje zvuk pomoću informacija o slici i trudi se da gledaocu pruži utisak da zvuk dolazi od mesta gde se određeni objekti nalaze.  

S obzirom na dimenzije televizora ovo nije lako primetiti u prostorijama prosečne veličine. Ipak, krajnji utisak je bolji u odnosu na Dolby Atmos koji je takođe podržan ovim modelom.  

Tizen OS    

Model S95C dolazi sa najnovijom, 7.0 verzijom Tizen platforme. Navigacija je brza i praktična, zahvaljujući prečicama koje možete dobiti dužim pritiskom na određene tastere.  

samsung s95c oled tv

Izvor: Google

Daljinac je napravljen od kvalitetne plastike i puni se putem radio talasa i solarnim putem, a u slučaju nužde imate mogućnost da ga napunite i preko standardnog USB-C porta. 

Kada je o samom Tizenu reč, najveća prednost mu je povezivanje sa mobilni uređajima i deljenje sadržaja. Ukoliko posedujete Samsung telefon, imate mogućnost da koristite i DeX mod (bežično ili žičano, putem kabla). 

Smart Things aplikacija vam pruža mogućnost da kontrolišete smart uređaje u vašem domu. Ono što ćete sigurno najviše voleti su aplikacije za striming muzike i videa. Takođe, druge brojne opcije vam omogućavaju da vidite više različitih sadržaja na ekranu u isto vreme. Tizen OS obuhvata i druge brojne aplikacije tipične za standardne smart TV platforme.  

Igrice su poprilično slabijeg kvaliteta. Međutim, dobra strana je Nvidia Geforce Now aplikacija koja vam dozvoljava da pristupite različitim gejming servisima bez povezivanja računara ili konzola. Potrebno je samo da povežete svoj gejmpad preko USB-a ili Bluetooth-a. 

Konačan utisak, prednosti i mane 

Kao i njegov prethodnik, Samsung S95C OLED TV je bez sumnje jedan vrhunski proizvod koji će oduševiti sve korisnike – i prosečne i one zahtevnije. Dijagonala od 77” i QD-OLED tehnologija daće vam sasvim novo iskustvo gledanja televizije, a osveženje do 144 Hz čini ovaj TV odličnim za gejming.  

Najveća slabost mu je zvuk, jer će vam za potpuno iskustvo možda trebati soundbar. Ovo, naravno, ne znači da je zvuk loš, već da je Samsung možda mogao više pažnje da posveti ovom segmentu. Ono čemu će svi naći zamerku je cena od samo 519.999 RSD.  

Prednosti:  

 • Ekran od 77” 
 • Fantastični QD-OLED panel 
 • Fenomenalan kontrast i boje 
 • Odlične gejming mogućnosti 

Mane: 

 • Cena 
 • Slabiji zvuk za flagship TV 

Specifikacije 

 • Rezolucija: 4K (3,840 x 2,160) 
 • Tip ekrana: QD-OLED (OLED + quantum dots) 
 • HDR: HDR10+, HDR10, HLG 
 • Dolby Atmos: Da 
 • eARC: Da (HDMI 3) 
 • Osveženje: 144Hz 
 • Smart platforma: Tizen OS 
 • Boje: DCI-P3 color space/10-bit chroma resolution 
 • Varijabilno osveženje (VRR): da 
 • Auto Low Latency Mode (ALLM): Da 
 • Processor: Neural Quantum Processor 4K 
 • Ostale karakteristike : AMD FreeSync Premium Pro, Game Bar 2.0, Filmmaker Mode, Samsung Health, Multi View, Ambient Mode+, Amazon Alexa, Google Assistant, Bixby 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.