Inovativne tehnike zapošljavanja: Moć i uticaj VR tehnologije

Studija koju je nedavno sproveo Univerzitet u Kelnu sugeriše da bi igre u virtuelnoj stvarnosti mogle da promene tradicionalne procese zapošljavanja. Takve igre imaju mogućnost da skrate procese zapošljavanja koji ponekad mogu biti dugi i mučni.

Kako je to moguće?

Vreme Čitanja: 4 min

vr in hiring processes

Ilustracija: MilicaM

Ono što je nekada bilo samo deo naučnofantastičnih filmova i VFX-a sada postaje stvarnost. VR i AR – virtuelna i proširena realnost – postepeno se uključuju u naš svakodnevni život, počevši od igara do čak i terapije

Jedna od oblasti u kojoj AR i VR mogu da ostvare značajan napredak je zapošljavanje i regrutovanje. Već znamo da proces prijave ponekad može biti izuzetno naporan. Iz tog razloga, neki kandidati mogu na kraju odustati od prijave. 

Čak i ako odluče da nastave sa prijavom, mogu doći do još jedne faze koja kida nerve – testova procene. Ovi testovi se polažu kako bi kandidat mogao da dokaže svoje sposobnosti za datu poziciju. Ali da bi došli do te tačke i imali čast da polažu test procene, potencijalni zaposleni će možda morati da se takmiče sa velikim brojem drugih kandidata i da obavljaju zadatke koji su nekad prilično iscrpljujući. Može se čak desiti da ceo proces traje mesecima. 

Međutim, tako iscrpljujući procesi regrutovanja i zapošljavanja mogu se značajno skratiti preskakanjem nekih koraka. Ali kako dokazati da se dobro uklapate ako preskočite testove za procenu sposobnosti?  

Poželite dobrodošlicu virtuelnoj realnosti. 

VR igrice kao testovi procene sposobnosti i inteligencije 

Ideja o uključivanju virtuelne i proširene realnosti nije tako nova kao što mislimo. O tome se diskutovalo pre nekoliko godina kada tehnologija nije bila ni blizu razvijena kao što je danas.  

Još 2016. godine, Lloyd Bank je najavila da će koristiti VR u procesu odabira diplomaca. Dalje, Accenture, kompanija sa sedištem u Dablinu specijalizovana za IT, implementirala je slagalicu u egipatskom stilu kao VR vežbu za procenu diplomaca koji su se prijavljivali za tech zanimanja. 

Nažalost, sudeći prema okolnostima, to je ostalo kao lepa ideja koja tek treba da se primeni, a nije se mnogo kompanija usudilo da se upusti u takav poduhvat. 

Sigurno se sada pitate se kako VR može pomoći u procesima zapošljavanja i regrutovanja. Za pravu imerzivnu procenu pravog talenta kandidata na poslu, regruteri mogu da kombinuju tehnike regrutovanja uz pomoć VR-a sa procenom veština. Potpuno imerzivno ispitivanje veština može istaknuti informacije potrebne za uspeh u karijeri, omogućavajući regruterima da ostave po strani zbunjujuće biografije. 

Studija pod nazivom Intelligence at play: game-based assessment using a virtual-reality application koju su sproveli Markus Weinmann i njegovi istraživači na Univerzitetu u Kelnu, tvrdi da postoji zabavniji način za procenu kapaciteta kandidata – putem VR igara. Studija je objavljena u časopisu Virtual Reality i u njoj je učestvovalo 103 studenta-ispitanika. 

Učesnici su igrali VR igru pod nazivom Job Simulator koja je sadržala razne simulacije sa zadacima različitog stepena složenosti. Pored igranja igre, učesnici su polagali i test inteligencije koji meri opšti intelekt. Konačni rezultati su bili prilično zanimljivi. 

Ko je bio bolji? 

Nemački istraživači su otkrili da postoji ubedljiva veza između rezultata igre i testa. Naime, učesnici koji su brže završili igru imali su bolje rezultate na testu inteligencije. Ovi rezultati sugerišu da bi, kao pouzdan pokazatelj intelektualnih i kognitivnih kapaciteta kandidata, igre u virtuelnoj realnosti mogle bi biti od pomoći kao dopunski alati za predviđanje učinka na poslu. 

Naime, nekolicina HR studija su pokazale da je opšta inteligencija jedan od najboljih pokazatelja budućeg performansi. Imajući ovo na umu, video igre koje demonstriraju mogle bi dati značajnu podršku procedurama evaluacije koje kompanije primenjuju. 

Kako to da su se video igre pokazale jednako dobrima kao i opšti testovi inteligencije? Tajna leži u takozvanoj „nevidljivoj proceni” koju igre dozvoljavaju. Jednostavno rečeno, kandidati nisu toliko svesni da ih neko ispituje i procenjuje. Ovo može dalje dovesti do smanjenja anksioznosti prilikom testiranja, ometati lažiranje i povećati angažovanje kandidata. 

image-1

Kandidati se mogu toliko uneti u igru i tako pokazati svoje pravo ponašanje. Shodno tome, ovo podstiče tačnost procene umesto da ih ograničava ili da na njih utiče ono što je društveno poželjno, kao i sklonosti kandidata da analiziraju svoje postupke tokom procene.

Iako izvrsne, procene na osnovu virtuelne realnosti imaju svoja specifična ograničenja. 

Nedostaci VR igrica prilikom procene kandidata 

Glavni nedostatak procene kandidata putem VR igara je gubljenje potencijala da prikažu inteligenciju i kapacitet kandidata kada se oni upoznaju sa igrom. Stoga, kompanije imaju tendenciju da „gejmifikuju“ konvencionalne tehnike procene ili implementiraju igre koje su sami razvili a za koje kandidati nisu mogli da se pripreme. Čak i prethodno iskustvo igranja može uticati na rezultate, pošto gejmeri obično imaju bolje znanje i kontrolu nad hardverom i mehanikom igre. 

Stoga bi osiguranje pravičnosti u procesu selekcije moglo biti značajan izazov u implementaciji  igrica u procesima zapošljavanja. Još jedan potencijalni izazov je pronalaženje igre koja je pogodna za sve grupe kandidata. Ovo zahteva istraživanje i otkrivanje koja igra može biti adekvatna za demonstriranje i razvoj veština i sposobnosti kandidata. 

Na kraju, VR oprema može biti skupa i može izazvati štetne efekte kao što su vrtoglavica i „ „sajber mučnina” kod kandidata. Na kraju krajeva, nije svima ugodno staviti na glavu slušalice glupog izgleda i igrati se. 

Međutim, važno je napomenuti da korelacija između VR igara ne može zameniti konvencionalne testove inteligencije. Ipak, oni mogu biti zgodan alat u proceni i predviđanju rezultata na poslu. 

Druge prednosti virtuelne realnosti u procesima zapošljavanja 

Nisu samo samo HR menadžeri ti koji mogu da iskoriste prednosti VR u procesima regrutovanja i zapošljavanja – i kandidati mogu imati koristi. VR ima potencijal da poboljša ovaj ponekad mučan proces na nekoliko načina. 

Uvid u kulturu radnog mesta 

Virtuelna stvarnost može potencijalnim zaposlenima ponuditi uvid u radno okruženje kompanije. Ovo je posebno slučaj ako je kandidat intervjuisan na mreži ili bez mogućnosti da stekne lično iskustvo. 

Procena ponašanja 

Online intervjui neće uvek dati regruteru  potpunu sliku kandidata koji se prijavljuje za posao. U takvim slučajevima, VR je dobar instrument za popunjavanje te praznine. Naime, VR platforme bi mogle da ponude regruteru bolje razumevanje veština i ponašanje kandidata u poređenju sa tradicionalnim video pozivima. 

Procena veština 

VR platforme mogu omogućiti regruteru da vidi da li kandidat poseduje veštine neophodne za poziciju bez rizikovanja stvarne opreme ako kandidat napravi grešku. Na primer, građevinska kompanija može primeniti VR kako bi utvrdila da li je kandidat sposoban da upravlja građevinskom mašinom ili radi na gradilištu. 

Pored toga, VR ne omogućava regruteru da ima uvid samo u tvrde veštine (hard skills) kandidata; takođe im može obezbediti i procenu mekih veština (soft skills).

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

Prijavi se na novosti.