ENG

Šta je NFT i zašto će nam promeniti život?

Koliko puta ste imali prilike da čujete ili učestvujete u razgovoru o tome šta je NFT?

Jedni tvrde da je to digitalni crtež koji se nalazi na blokčejnu, dok drugi da je NFT revolucionarna tehnologija koja će svima nama promeniti živote.

Ko je ovde u pravu?

Vreme Čitanja: 12 min

šta je nft i nft tehnologija

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Pre nego što to pojasnimo, važno je reći da se oko dve stvari, izgleda, svi slažu – NFT-ijevi su tokeni slični kriptovalutama, i nezavisno od toga šta su zapravo, njihova vrednost je skoro uvek subjektivna.

Ako vam je ovo i dalje zbunjujuće, hajde da se vratimo na sam početak.

Stoga, šta je NFT? 

NFT je nezamenljiv token 

Toliko je jednostavno.  

A da li je?  

Idemo redom. 

Jedinstvena Digitalna Imovina 

Najpre ćemo definisati termin ‘zamenljiv’ (fungible) u ovom kontekstu. Zamenljiva sredstva se mogu menjati drugim identičnim sredstvom.  

Dakle, ako vi i vaš prijatelj razmenite novčanicu od 100 dinara, vrednost vaše novčanice ostaje ista. Dinarske novčanice su zamenljive, pošto nije važno koju novčanicu od 100 dinara ste vratili u novčanik – na kraju dana, vi i vaš prijatelj i dalje posedujete po 100 dinara.  

Ali recimo da posedujete veoma posebnu imovinu – uzmimo za primer porodično nasleđe koje se prenosi sa jedne generacije na drugu.  

Da li biste zamenili vaše porodično nasleđe za imovinu iste novčane vrednosti?  

Pa, verovatno ne – ja znam da ne bih.  

To je zato što porodično nasleđe ima emocionalnu vrednost; za mnoge, ova sredstva nisu zamenljiva.  

Ako primenimo ove analogije na NFT-ijeve, za sada možemo zaključiti da su nezamenljivi tokeni jedinstvena digitalna imovina koja, iz bilo kog razloga, ima određenu vrednost. Kako dalje zaronimo u temu i objasnimo prirodu NFT-ija, videćete zašto se ne mogu međusobno menjati. 

Razumevanje NFT Tehnologije i Šta je NFT?

Većina NFT-ijeva se nalazi na Eterijum blokčejnu. Razlog za to je što Eterijum ne funkcioniše na isti način kao Bitkoin blokčejn, na primer. Bitkoin blokčejn je stvoren samo za kriptovalute – to je decentralizovana javna mreža koja sadrži istoriju svih Bitkoin (BTC) transakcija. Dakle, dok Bitkoin blokčejn podržava samo BTC valutu i izračunava njene transakcije, Eterijum je fleksibilniji po tom pitanju.  

Zašto? 

Zato što je Eterijum programabilan blokčejn. 

eth blockchain

Foto ilustracija: Freepik

Kao rezultat toga, svako može da napiše program za Eterijum blokčejn koji radi nešto drugo osim izračunavanja kripto transakcija. I pogodili ste – NFT-ijevi su prvenstveno na Eterijum-u jer ovaj blokčejn može da podrži programe koji omogućavaju korisnicima da kreiraju nezamenljive tokene. Ovo bi otprilike bilo objašnjenje termina „programabilan“. 

Pametni Ugovori (Smart Contracts) Kreiraju NFT-ijeve
Programi preko kojih se kreiraju NFT-ijevi poznati su kao pametni ugovori (Smart Contracts). Oni se nazivaju „pametnim“ jer su uslovi dogovora između kupca i prodavca direktno kodirani u program, što ih takođe čini samoizvršavajućim ugovorima.
Blokčejn tehnologija se obično smatra neprobojnom jer kriptografske tehnike koje se koriste za kodiranje podataka takođe obezbeđuju da podaci ostanu neizmenjeni. Dakle, jednom kada ih postavite na blokčejn, pametni ugovori postaju sastavni deo njega – koliko god se trudili, ne možete ih izbrisati, izmeniti ili sprečiti da ispune svoju funkciju.
Još jedna zanimljiva činjenica je da blokčejn ne poznaje privatnost. Sve se, uključujući pametne ugovore, javno odigrava na blokčejnu, omogućavajući svima da pregledaju i komuniciraju sa objavljenim programima. Dakle, kada se sa njima komunicira na pravi način, pametni ugovori mogu da stvore NFT-ijeve.

Da sumiramo, NFT se mintuje (kreira) kroz pametne ugovore, koji sadrže jedinstveni kod koji se ne može neovlašćeno menjati, što ih čini nepromenljivim. Pošto su jedinstveni meta podaci i identifikacioni kodovi sastavni deo svakog NFT skeleta, NFT se ne može zameniti drugom svojinom iste vrste. A pošto NFT-ijevi ne mogu da se izbrišu sa blokčejna ili zamene sa nekim drugim NFT-ijem, oni se mogu koristiti kao metode verifikacije ili tokeni koji potvrđuju vlasništvo nad nekom imovinom.  

NFT vs Kroptovalute: Veza i Razlike Između Ovih Digitalnih Svojina 

Kriptovalute i NFT-ijevi borave na blokčejnovima i koriste ih za verifikaciju vlasništva. Da podsetimo, blokčejn je lanac blokova koji sadrže zapise o svim transakcijama i drugim finansijskim informacijama. To uključuje bilanse koji se drže na adresama i nosioce ključeva koji mogu da pristupe tim bilansima, ali više o tome u našem Blokčejn vodiču. Drugim rečima, sva stanja na adresama su trajno zabeležena na blokčejnu i može im se pristupiti samo putem privatnog ključa. 

kriptovalute

Foto ilustracija: Freepik

Dakle, ako su i kriptovalute i NFT-ijevi digitalne svojine koje se drže na blokčejn mrežama, zar nisu to iste stvari? 

Ne.  

Sećate li se dela da su sve novčanice od 100 dinara zamenljive jer dele istu vrednost?! Isto pravilo važi i za kripto. Kriptovalute su digitalna svojina zasnovana na blokčejnu, i iako koriste istu tehnologiju kao NFT-ijevi, kriptovalute nisu sastavljene od jedinstvenog koda koji ih čini nezamenljivim.  

A šta se dešava ako je imovina zamenljiva?  

U tom slučaju se može menjati za drugu identičnu stavku ili sličnu imovinu iste novčane vrednosti. To nam omogućava da menjamo Bitkoin, na primer, za ADA (oznaka za kruptovalutu Kardano blokčejna), ETH (oznaka za kruptovalutu Eterijum blokčejna) ili bilo koju drugu kriptovalutu.  

Dakle, kriptovalutom se trguje kao drugim hartijama od vrednosti, a NFT se može kupiti ili prodati, ali se ne može zameniti sa drugim NFT-ijem. Međutim, za razliku od kriptovaluta, NFT imovina bi mogla da bude ključ za sprečavanje krađe imovine. 

Primeri Primene NFT-jeva 

NFT-jevi su veoma popularni već neko vreme, ali definitivno ne sa dobrim razlogom. 

Ilustracije radi, 2021. Samo jedan NFT je plaćen 69 miliona američkih dolara (URL). Apsurdno je mnogim Web 3.0 entuzijastima da je neko svojevoljno dao toliko novca za URI (niz znakova koji identifikuju resurse na internetu) koji vodi do web lokacije neke, recimo JPG slike. Nije ni čudo što termini kao što su NFT-ijevi imaju negativne konotacije – podsećaju ljude da bogati traće novac na bezvredne digitalne slike dok ostatak sveta pati od oskudice.  

Ali onda bismo takođe mogli da se osvrnemo na to da je u našoj prirodi da dodelimo vrednost stvarima koje nisu inherentno vredne. Na primer, potpisane bejzbol palice, odeća poznatih ličnosti, retke sličice, knjige ograničenog izdanja, gramofonske ploče ili kamen u obliku srca koji sam našla na plaži Kalitea 2019. godine – su dragocenosti koje imaju samo sentimentalnu vrednost.  

Svidelo se to ljudima ili ne, NFT-ijevi su trend, a oni koji žele da prodaju/kupe ovu digitalnu svojinu imaju puno pravo da im dodele bilo koju vrednost koju oni žele.  

razlika u vrednosti

Foto ilustracija: Freepik

Ipak, NFT-ijevi imaju potencijal da budu mnogo više od običnih linkova koji vode do nečijeg digitalnog crteža. Stoga, hajde da vidimo kako zaista možemo da iskoristimo ovu tehnologiju u našu korist.  

Evo nekih NFT primena koje će pokrenuti revoluciju i u potpunosti promeniti način na koji vrednujemo imovinu i potvrđujemo vlasništvo iste:  

 • NFT-ijevi u tiketing industriji 
 • NFT-ijevi kao tehnologija koja podstiče kreiranje sekundarnih tržišta 
 • NFT-ijevi kao potvrde vlasništva nad imovinom 
 • NFT-ijevi kao alatke koje mogu da generišu pasivni prihod 

NFT-jevi u Tiketing Industriji 

Recimo da želite da prisustvujete nekom događaju. U većini slučajeva, od vas će se zahtevati da kupite kartu. Ovde imate dve opcije: kartu možete kupiti u digitalnoj ili papirnoj formi. 

U svakom slučaju, ove metode ne garantuju da ćete imati kartu u svom posedu do trenutka kada se događaj bude održavao.  

Zašto?  

Papirna karta može biti izgubljena ili uništena. Slično tome, digitalnu kartu možete slučajno izbrisati sa telefona. 

šta je nft karta

Foto ilustracija: Freepik

Evo kako NFT-jevi mogu doneti pozitivne promene u tiketing industriji.  

Kako se privatni ključevi koji potvrđuju vlasništvo nad NFT-ijem obično čuvaju u privatnom hardverskom novčaniku, vi ste jedini koji možete da mu pristupite i potvrdite da ste vi, zaista, vlasnik te karte koju ste kupili. 

NFT-jevi Kao Tehnologija za Kreiranje Sekundarnog Tržišta 

Alfa Romeo Tonale SUV je prvi automobil koji dolazi sa NFT sertifikatom. Ono što je neverovatno u vezi sa ovom novinom je da je ovaj proizvođač automobila stvorio sekundarno tržište jednostavnim uključivanjem NFT-jeva u svaku kupovinu automobila. 

Pa, kako to funkcioniše? 

Ovi NFT-ijevi označavaju da je Alfa Romeo originalni vlasnik ovih automobila. Kako NFT-ijevi mogu da se podese tako da šalju procenat od prodaje originalnom vlasniku, Alfa Romeo je osvojio sekundarno tržište i sada ostvaruje dodatne prihode kada se Alfa Romeo vozila preprodaju. 

Alfa Romeo Tonale SUV

Izvor: Auto Magazin

Što je još važnije, Alfa Romeo NFT-ijevi će takođe koristiti kupcima polovnih automobila. Uz saglasnost kupaca, Alfa Romeo NFT-ijevi će prikupljati podatke o ovim vozilima, uključujući kilometražu, održavanje, prethodne vlasnike, itd. Za uzvrat, kupci će imati uvid u to da li je cena polovnog automobila opravdana ili ne.  

NFT-jevi Kao Potvrda Vlasništva Nad Imovinom 

Prevare sa nekretninama su česte. Ljudi bi dobili fantastičnu ponudu, i platili hiljade dolara za novi dom, samo da bi saznali da nemaju zakonsko pravo na to imanje. Iako postoji mnogo načina da se izbegne upadanje u ovu zamku, vezivanje NFT-ijeva za nekretnine bi moglo da svede ove prevare na minium.  

Slično Alfa Romeo Tonale SUV NFT-ijevima, ova digitalna sredstva bi mogla da potvrde da je prodavac, zaista, vlasnik nekretnine i osigura da sve partije uključene u proces budu zadovoljne konačnom prodajom.  

Još bolje – NFT koji je vezan za neku nekretninu može da pokaže kupcima koliko je uloženo u tu nekretninu. Iako postoji mnogo drugih načina da proverite imovinsku vrednost, oni zahtevaju posrednika – centralizovano telo koje vam pomaže da donesete informisanu odluku.   

Međutim, NFT-ijevi bi eliminisali potrebu za posrednikom, što bi nam omogućilo da decentralizujemo tržište. To je ono što ih čini revolucionarnim.  

NFT-jevi Kao Alatke Koje Mogu da Generišu Pasivni Prihod 

Kao što je ranije rečeno, ljudi mogu da zarade pasivni prihod preko NFT autorskih prava. Međutim, to nije jedini način na koji bi NFT kreator mogao da ima koristi od ove tehnologije. 

Na primer, NFT može biti iznajmljen. Vlasnik će odrediti stopu i trajanje kreditiranja, a oni koji žele privremeni pristup digitalnim sredstvima iznajmiće ih. Naravno, uslovi ovih razmena bi se rukovodili pametnim ugovorima, što bi onemogućilo prevarantima da kradu NFT-ijeve od prvobitnih vlasnika. 

Još jedan način da zaradite pasivni prihod is tako što ćete NFT vezati za korisničke podatke. Pre nego što počnete da tražite na internetu kako da to ostvarite, znajte da će proći neko vreme pre nego što se ova ideja zaživi. Međutim, neki Web3 entuzijasti pokušavaju da to ostvare, tako da bismo uskoro mogli da profitiramo od prodaje korisničkih podataka.   

Ovo je samo nekoliko primera kako bi NFT tehnologija mogla koristiti našem društvu. Ako nastavim da pričam o upotrebi NFT-ijeva, nikada nećete videti kraj ovog članka, stoga hajde da vidimo kako se NFT-ijevi kreiraju.  

Kako Napraviti NFT? 

Sada kada znate šta je NFT i za šta može da se koristi, naravno da želite da ga napravite.  

Prvo, moraćete da odlučite šta želite da stavite na prodaju. Naučili smo da su NFT-ijevi obično vezani za digitalnu umetnost, ali ne moraju da budu – vaše opcije su beskrajne!  

Evo izazovnog dela. Da biste napravili NFT, prvo morate da: 

 1. Podesite NFT novčanik 
 2. Odaberete blokčejn na kom će se vaš NFT nalaziti 
 3. Pronađete NFT pijacu 
 4. Kreirate NFT 
 5. Objavite vaš NFT 

Podešavanje NFT Novčanika 

NFT novčanik će obezbediti lak pristup zaradama i NFT kolekcijama, i to je jedna od prvih stvari koje morate uzeti u obzir pre kreiranja NFT-ija. Možete da odaberete digitalni ili hardverski novčanik, mada je preporučljivo da izaberete drugu opciju jer nudi veću bezbednost.  

šta je nft novcanik

Foto ilustracija: Freepik

Imajte na umu da bi trebalo da odaberete novčanik koji podržava blokčejn koji ćete koristiti za čuvanje vašeg NFT-ija.  Neke od opcija su: 

Da biste podesili novčanik, moraćete da ga preuzmete na mobilni uređaj i kreirate korisničko ime i lozinku. Takođe bi bilo dobro da zapišete svoje privatne ključeve i frazu za oporavak na papir i uskladištite ih na neko bezbedno mesto.  

Odaberite Blokčejn 

NFT-ijevi se prvenstveno drže na Eterijum blokčejnu, ali to nije jedina opcija. Blokčejn koji odaberete trajno će uskladištiti vaš nezamenljivi token na svojoj mreži, zato prvo istražite tržište  i izaberite onaj blokčejn koji najviše odgovara vašim potrebama. 

Pored Eterijuma, možete odabrati Solanu, Tezos, ili čak Flow blokčejn.  

Pronađite NFT Pijacu 

Kao što ime kaže, NFT pijaca je platforma koja vam omogućava da kreirate, kupujete i prodajete svoje NFT kolekcije. Ako zahtevate najbolju opciju, OpenSea je najčešći izbor među kolekcionarima. Ova pijaca korisnicima obezbeđuje alat za kreiranje NFT-ija- program koji ne nude sve NFT platforme- i na njoj je trenutno izlistano preko 80 miliona nezamenljivih tokena.    

OpenSea marketplace

Foto ilustracija: Freepik

Ako OpenSea nije opcija koju tražite, evo nekih alternativa koje treba uzeti u obzir: 

 • Kripto menjačnice kao što su Binance i Coinbase 
 • Solanart 
 • Rarible 
 • Nifty Gateway 

Kreirajte NFT 

Nakon dovršavanja gore navedenih koraka, konačno ste spremni da kreirate svoj prvi NFT. Čestitam!  

U ovom trenutku, sve što treba da uradite je da pratite vodič koji možete pronaći na odabranoj pijaci i objavite svoj digitalni fajl. Prvo ćete morati da povežete novčanik sa NFT pijacom, a nakon što objavite svoj fajl, popunićete detalje koji dodatno opisuju vaš NFT.  

To podrazumeva ime i opis vašeg NFT-ija i druge detalje, ako ih vaš NFT ima. Na primer, recimo da ste vlasnik brenda. Možete da uključite popuste na vašu robu za svakoga ko je kupio vaš NFT. I, naravno, možete da diktirate koliko NFT-ija može da se mintuje.  

Zatim, označite blokčejn koji ste prethodno odabrali. Nakon ovog koraka, NFT platforma će obično zahtevati da  pritisnete dugme Create i to bi bio kraj procesa. 

Objavite Svoj NFT 

Objavljivanje NFT-ja je često besplatno. Odabraćete cenu i trajanje prodaje, a takođe ćete morati da povežete novčanik sa NFT pijacom i dodate NFT u novčanik.  

NFT objavljivanje varira u zavisnosti od platforme. Međutim, svako NFT tržište nudi detaljne vodiče koji vas vode kroz svaki korak objavljivanja NFT-ija za prodaju. 

Kako Kupiti NFT-jeve?

Kupovina NFT-ijeva je mnogo lakša od njihovog stvaranja. Trebaće vam novčanik i neka kriptovaluta jer kolekcionari još uvek ne mogu da kupe ova digitalna sredstva fijat valutom.  

Imajte na umu da će vam najverovatnije biti potreban ETH. Zatim ćete pronaći pijacu i NFT koji želite da kupite, proveriti cenu i zameniti svoju fijat valutu adekvatnim kripto novčićima. 

šta je eth kripto

Foto ilustracija: Freepik

Da li Stvarno Posedujete NFT? 

NFT ostaje misterija za mnoge ljude, pre svega zato što ne mogu da odgovore na ovo ozloglašeno pitanje– da li zapravo posedujete NFT nečega, a ako ne, šta tačno posedujete onda? 

Vlasnici NFT-jeva ne poseduju digitalnu svojinu koja je vezana za ove nerazmenljive tokene.  

To znači da ako kupite NFT vezan za JPG sliku, posedovaćete samo URI koji postoji negde na blokčejnu i vodi ka nekoj web lokaciji, s tim da takođe pokazuje da taj niz podataka pripada samo vama.  Drugim rečima, kada kupite NFT, postajete jedina osoba koja može da proda/pokloni taj token nekom drugom. 

Pored toga, NFT vam daje pravo da prikažete i koristite imovinu za koju je vezan, ali samo u određenoj meri. Na primer, kolekcionari mogu da koriste svoje NFT-ijeve kao slike profila, ali ne mogu da kažu da su vlasnik umetničkog dela za koje je taj NFT vezan.  

šta je nft primer

Foto ilustracija: Freepik

U stvari, ne morate da kupujete NFT da biste ga legalno prikazali u pretraživaču ili čak preuzeli na vaš uređaj. Etherscan ili Polygon blokčejn pretraživači omogućavaju korisnicima pristup svim NFT-ijevima, dozvoljavajući im da čitaju pametne ugovore i pronađu Token ID i URI koji vode do digitalne umetnosti koja slobodno postoji na internetu.  

Zašto Onda Ljudi Kupuju NFT-jeve? 

Sa svom tom kontroverzom oko NFT-ija, kako to da ljudi i dalje investiraju u tu imovinu?  

Spomenula sam ranije da mi ljudi volimo da dodeljujemo vrednost svetu oko nas. Zaronimo još dublje u tu temu.  

Na primer, hajde da ispitamo način na koji cenimo dijamante i bakar.  

Dijamanti su vredniji ljudima od bakra, iako je bakar metal koji se koristi u mnogim industrijama. To je delimično zato što su dijamanti jači od većine metala, uključujući i od bakra, i nisu obilni kao što bakar jeste. Iz ovog primera možemo zaključiti da jedinstvenost i retkost igraju suštinsku ulogu u tome kako cenimo stvari. 

Hmmm, pitam se šta bi se desilo kada bi neko postavio nešto na internet i pružio dokaz da je ta stavka originalna i da nijedna druga te vrste ne postoji, niti će postojati, ikada? Da li bi ljudi to želeli?  

Naravno da bi, i to je jedan od razloga zašto su NFT-jevi najnoviji hajp u virtuelnom svetu. 

Drugi razlog zašto bi ljudi želeli da kupe NFT je jednostavno da bi podržali svoje omiljene umetnike. Sada imamo pristup muzičkim, umetničkim, pa čak i NBA-inspirisanim NFT-ijevima, a njihovom kupovinom kolekcionari mogu da podrže umetnike ili poznate ličnosti koje su im drage.  

nba nft

Izvor: TOP SHOT

I, naravno, ne zaboravimo na one koji jure profit i koji će kupiti super redak, skup NFT samo da bi podigli njegovu cenu i profitirali kroz sledeću prodaju.  

Ljudi takođe investiraju u NFT-ijeve jer su oni sledeća velika stvar posle kriptovaluta. Budimo realni, NFT-ijevi su u trendu, i svako ko želi da zađe u Web3 svet će bar razmisliti o investiranju u ovu tehnologiju.  

Popularne NFT Pijace 

Ranije smo naglasili da su NFT platforme zapravo pijace gde ljudi mogu da stvaraju, kupuju i prodaju NFT-ijeve. Pomenula sam i neke od najpopularnijih, uključujući OpenSea i Nifty Gateway, pa hajde da pričamo o njima.  

 1. OpenSea: Lansirana 2017. godine, OpenSea je prva i najpoznatija NFT pijaca na svetu. Sa niskim stopama i odličnim funkcijama, to je NFT platforma koja korisnicima pruža sve što im je potrebno za upad na NFT tržište. Drugi razlog da izaberete OpenSea je taj što podržava NFT-ijeve mintovane na Eterijum, Polygon i Klaytn blokčejnu.
 2. NiftyGateway: Oni koji misle da će njihove NFT kolekcije biti dobro primljene od strane javnosti ne bi trebalo da ignoriču NiftyGateway pijacu. Ova NFT platforma sarađuje sa vodećim kompanijama i umetnicima koji proizvode premijum NFT-ijeve. To je takođe NFT pijaca bazirana na Eterijum blokčejnu.    
 3. Rarible: Ovo NFT tržište je odlično za početnike jer omogućava korisnicima da lako mintuju NFT-ijeve i objavljuju svoje kolekcije za prodaju. Bilo da ste prodavac ili kupac, Rarible će vam pomoći da se povežete sa pravim ljudima i dobro zaradite uz minimalan trud. Još jedna prednost Rarible pijace je to što vam omogućava da dobijate do 50% od svake preprodaje. Rarible takođe podržava nekoliko blokčejna, uključujući Eterijum, Polygon, Solana, Flow i Tezos. 
 4. Solsea: Solsea je najveća NFT platforma na Solani, i trebalo bi da bude vaš primarni izbor ako nameravate da mintujete Solana NFT-ijeve. Jeftinija je, brža i lakša za korišćenje u poređenju sa drugim NFT pijacama zasnovanim na Solana blokčejnu.  
 5. Solanart: Ako želite da mintujete Solana NFT-ije, Solanart je još jedna pijaca koju treba razmotriti. Ipak, pošto je lansirana 2021. godine, ovo je relativno nova platforma, a iako je već poznata kao pijaca na kojoj se obavlja dosta NFT kupovina, možda će potrajati dok ne dobije priznanje koje zaslužuje. Ima jednostavan korisnički interfejs, omogućavajući i početnicima i iskusnim profesionalcima da pregledaju svoje kolekcije i dodatno istraže tržište. 
 6. NBA Top Shot: NBA Top Shot se malo razlikuje od gore pomenutih konkurenata. Ovo tržište je u potpunosti posvećeno prikazivanju, prodaji i kupovini takozvanih NBA NFT-ijeva koji prikazuju značajne trenutke koji se dešavaju u NBA industriji. Ovi NFt-jevi su smešteni na Flow blokčejnu.  

Važna napomena: Vaš NFT novčanik mora podržavati NFT-ijeve koji se mintuju na određenom blokčejnu. Na primer, ako želite da mintujete ili kupite NFT-ijeve na Solanart pijaci, biće vam potreban novčanik za skladištenje Solane. Pored toga, možda nećete moći da držite na tom novčaniku NFT-ijeve koji su mintovani na drugim blokčejn mrežama. 

Najprodavanije NFT Kolekcije 

Bilo da ste samo radoznali ili tražite novu kolekciju za kupovinu, ovde ću uvrstiti neke od najpopularnijih kolekcija koje se nalaze na OpenSea pijaci u trenutku pisanja ovog članka.  

 1. CryptoPunks: Zapanjujuća kolekcija od 10.000 jedinstvenih NFT-ijeva koji se nalaze na Eterijum blokčejnu. Ovi pank avatari su neki od najranijih NFT-ijeva objavljenih na Eterijum-u, i svaki komad je pažljivo izrađen tako da nijedan Crypto Punk ne liči na drugi. Ovi pikselizovani NFT-jevi su veoma popularni, i, kako to obično biva – neki su skuplji, a neki pristupačniji. 
 2. Clone X – X Takaši Murakami: Clone X je kolab između Takaši Murakamija i studija RTFKT koji je rezultirao stvaranjem digitalnih avatara. Svaki avatar u ovoj kolekciji se naziva Clone X. Kombinacija cyberpunk i anime stila je definitivno vredna hajpa, jer svaki klon ima jedinstvenu ličnost i stil koje ćete apsolutno obožavati.   
 3. Azuki: Ovde imamo još jednu kolekciju od 10.000 NFT avatara. Umetnikova posvećenost i naporan rad su se isplatili, jer je Azuki jedna od najistaknutijih i najperspektivnijih NFT kolekcija do sada. 
 4. Bored Ape Yacht Club: Ako nistečuli za Bored Apes, mora da ste živeli pod kamenom proteklih godinu dana. Bored Ape NFT-jevi su nesumnjivo najpopularnija NFT kolekcija, pa su se čak i neke poznate ličnosti, uključujući Snup Doga i Paris Hilton, pridružile klubu i kupile ove NFT-ije.  
bored ape nft

Foto ilustracija: Freepik

Ovo su najpopularnije NFT kolekcije navedene na OpenSea. Međutim, evo još nekih kolekcija vrednih pohvala: 

 1. Art Gobblers 
 2. FLUF World 
 3. Mutant Ape Yacht Club 
 4. CryptoNinja Partners 
 5. Meebits 
 6. KILLABITS 

NFT-ijevi i Brendovi 

Ako ste mislili da će popularni brendovi propustiti priliku da zađu u Web3 svet, prevarili ste se. Evo nekih popularnih brendova koji su već lansirali svoje NFT kolekcije: 

 • Nike– Ako želite da posedujete liniju koda na blokčejnu koja dovodi do fensi slike virtuelnih patika, Nike nudi popriličan broj opcija. U stvari, Nike pristupa NFT mintingu veoma ozbiljno, i ako odlučite da ih kupite, makar ćete znati da je dizajn vaših digitalnih patika apsolutna senzacija.  
 • Louis Vuitton– Za sada, Louis Vuitton NFT kolekcije nisu razočarale. Ove digitalne kolekcije su umetnički nastrojene, živopisne i elegantne, pa ako tražite digitalnu imovinu koja ima visoku umetničku vrednost, možda bi trebalo da pogledate ove kolekcije.  
 • Dizni: Kao jedan od najpoznatijih brendova, Dizni se takođe bavi izradom i prodajom NFT-jeva. Ovi NFT-jevi su konstantno u potražnji, iako je brend već objavio nekoliko kolekcija.
 • Pepsi: Nakon što se Pepsi Mic Drop Genesis NFT kolekcija pokazala uspešnom, možemo očekivati od ovog brenda da uskoro opet izbaci nešto novo. Prva kolekcija je bila omaž godini kada je Pepsi rođen, te ko zna šta bi moglo da sledi?  

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.