Najbolje kripto menjačnice 2022

Popularnost koju su kriptovalute doživele u poslednjih nekoliko godina uslovila je stvaranje mesta gde korisnici mogu da kupuju, prodaju i trguju ovim digitalnim sredstvima. Kripto menjačnice predstavljaju najpristupačniji način sticanja, trgovanja i čuvanja valuta kao što je Bitcoin (BTC).

Vreme Čitanja: 4 min

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Ipak, ulaganje u kripto valute pokazalo se kao rizičan poduhvat, posebno sa porastom rugpull-ova i gašenjem menjačnica, ali i zbog hakerskih napada koji imaju za cilj krađu imovine korisnika. Da bi vlasnici kriptovaluta mogli da uživaju u svim njihovim pogodnostima, najvažnije je da se mogu osloniti na bezbednu i pouzdanu menjačnicu.

U ovom tekstu, navešćemo pet najboljih kripto menjačnica u 2022. godini, objasniti šta ih je istaklo među konkurentima, i šta je bitno imati u vidu prilikom ulaganja u kripto.

Šta je bitno kod menjačnica?    

Postoji nekoliko važnih faktora koji će vam pomoći da odlučite da li je određena kripto platforma vredna vašeg vremena: 

  • Bezbednost – Sigurnost vaših sredstava i bezbednost vaših ličnih podataka su najvažnije. Odaberite neku od platformi koje su uložile i pravilno osigurale bezbednost svojih sistema te pružaju sigurnosne alate korisnicima. 
  • Dostupnost – Dobre menjačnice dostupne su u brojnim regionima, ali imajte u vidu da pravni okviri vezani za trgovanje kriptom variraju od zemlje do zemje, pa obratite pažnju koja menjačnica je najpogodnija za vaš region. 
  • Token podrška – Na primer, na CoinMarketCap.com možete pronaći preko 20.000 tokena, ali mnogi od njih imaju malu tržišnu vrednost (eng. low-cap). Proverite da li je vaš omiljeni tok uvršten i kako se kotira u odnosu na stablecoin i BTC. 
  • Naknade za trgovanje – Ako ne planirate da često trgujete, možda ćete prevideti važnost naknada. Ali, generalno, platforme bi trebalo da imaju niže naknade kako bi podstakle trgovce da se priključe.  
  • Likvidnost – Likvidnost se u suštini odnosi na to koliko je lako pretvoriti tokene u fiat valutu (zvanične državne valute). Pored toga, ukazuje na to koliko brzo možete da ulazite i izlazite iz trgovina budući da se kripto stalno fluktuira. 
  • Načini plaćanja – U zavisnosti od vaše lokacije, načini plaćanja mogu imati glavnu ulogu. Mogu uticati na to da li možete da uplatite novac na svoj bankovni račun, a zatim da ga podignete kada je to potrebno, brzo i sa malim naknadama. 

Coinbase – najbolja generalno 

coinbase

Coinbase početna strana. Izvor: Coinbase 

Ova američka kripto menjačnica jedna je od najpopularnijih i deo je čuvene NASDAQ berze. Inicijalno je bila provajder brokerskih usluga, ali se vremenom preusmerila u kripto trgovinu, ulaganje, edukaciju i wallet platformu. 

Sama platforma je user-friendly, s jednostavnim i intuitivnim interfejsom, kako na mobilnom tako i na vebu, što je čini idealnom za početnike. Ona podržava metode plaćanja kao što je PayPal, kreditne i debitne kartice i bankovne transfere, što olakšava trgovinu iz gotovo svake države. 

Platforma nudi preko 130 tokena, kao i kombinaciju s više od 400 trgovačkih parova, a uključuje brojne odeljke s detaljnim objašnjenjima, kao što su deo za učenje, za ulaganje itd. Iako je usmerena ka početnicima, postoji i Coinbase Pro sekcija za korisnike s naprednijim znanjem. 

U kontekstu bezbednosti, činjenica da se radi o kompaniji sa javne berze, čini je odgovornom propisima i javnoj kontroli, što znači da mora biti jedna od najbezbednijih dostupnih platformi. 

Binance – najbolja pristupačnost 

binance

Binance početna strana. Izvor: Binance 

Binance je globalna kripto menjačnica koja nudi svoje usluge gotovo širom planete. Nju je pokrenuo sada već čuveni CEO Changpeng Zhao (CZ). Platforma nudi obilje usluga unutar svog ekosistema, uključujući sopstveni blockchain i token (BNB token), mogućnosti za rudarenje, usluge ulaganja, kreditiranja, wallete, P2P trgovinu i NFT tržište. 

Trenutno na platformi ima preko 600 tokena, sa izuzetno niskim naknadama za trgovanje, što joj daje titulu najjeftinije platforme za kripto trgovinu. Kao i Coinbase, Binance takođe ima sekciju za učenje pod nazivom Binance Academy, koja daje šansu korisnicima da saznaju više o kriptovalutama. 

Kada je reč o metodama plaćanja, platforma nudi 100 različitih fiat valuta, koje možete uplatiti ili podići. I na kraju, bezbednost na platformi je vrhunska, a postoji čak i osiguravajući fond pod nazivom #SAFU koji služi za nadoknadu korisnicima u slučaju narušavanja bezbednosti i gubitka imovine. 

Kraken – najbolja za kripto fanatike 

kraken

Kraken početna strana. Izvor: Kraken 

Reč je o još jednoj američkoj kripto berzi, koja je započela svoje putovanje nudeći trgovačke parove u evrima protiv Litecoina i Bitcoina, te je vremenom dodavala brojne druge kripto i fiat parove. Platforma je izvesnom u smislu više okrenuta ka naprednim korisnicima, pa se mogu naći alati poput Kraken Terminal i Cryptowatch, koji nude napredne grafikone, alate za iscrtavanje i poručivanje literature. Štaviše, Cryptowatch se koristi za povlačenje podataka sa preko 4.000 tržišta i pruža korisnicima uvid u korisne informacije. 

Kada je u pitanju pokrivenost, platforma zaostaje za Coinbase-om i sa Binance-om, jer pokriva samo SAD, iako je u kontekstu user friendly interfejsa u rangu s pomenute dve menjačnice. Vodiči, podkasti, vebinari i videi pružaju korisnicima velike mogućnosti za edukaciju. 

Na bezbednosnom nivou, menjačnica se ponosi obezbeđivanjem naloga putem 2FA, Master ključeva i bezbednih API procesa. 

Uniswap – najbolja likvidnost 

uniswap

Uniswap početna strana. Izvor: Uniswap 

Prilično jedinstvena kripto menjačnica, bar u vreme kada je pokrenuta 2018. godine, jer je ponudila novi koncept među decentralizovanim berzama, odnosno koncept trgovanja preko automatizovanih tržišnih proizvođača (AMM). Provajderi likvidnosti koristili su Uniswap za depozite koristeći dApp na platformi, koji su potom korišćeni za razmenu sredstava između korisnika. 

U prošlosti P2P trgovine su radile na konceptu direktne zamene jednog tokena iz walleta za drugi token iz drugog walleta; međutim, uvođenjem takozvanih ‘bazena’ za likvidnost (digitalne zalihe kripta obezbeđene pametnim ugovorom), trgovanje je postalo brže i predvidljivije i jeftinije. 

Uniswap stoga pruža najbolju likvidnost među decentralizovanim menjačnicama, čineći trgovinu brzom, zabavnom i jeftinom. Svi ERC-20 tokeni, odnosno tokeni kreirani na Ethereum mreži, dostupni su za trgovinu, te omogućavaju svima koji imaju wallet da se lako povežu i počnu da trguju. 

Platforma ima upravljačku šemu kroz domaći token UNI, koja omogućava nosiocima tokena da glasaju o razvoju platforme i drugim pitanjima. Izvorni kod je otvoren, što znači da dozvoljava bezbednosnim analitičarima da provere kôd i pomognu u otklanjanju potencijalnih bagova. 

Uphold – najbolja za digitalna i fizička sredstva 

uphold

Uphold početna strana. Izvor: Uphold 

Uphold je takođe američka menjačnica, ali za razliku od drugih sa liste, ova platforma omogućava trgovanje i digitalnim i fizičkim sredstvima. Lansirana je 2015. godine i nudi mnoštvo kriptovaluta, uključujući i najtraženije i alt-tokene. 

Platforma ima preko 7 miliona korisnika, koji mogu da biraju između različitih američkih akcija, preko 200 kriptovaluta, dragocenih metala i fijat valuta za trgovinu. 

Takođe, Uphold nudi obilje opcija za depozit i povlačenje sredstava sa platforme, dok “Uphold debitna kartica” omogućava čak i trošenje sredstava u “metalima” bez dodatnih troškova čuvanja. Pored toga, automatizovane opcije trgovanja omogućavaju učestvovanje bez stalnog nadziranja računara, tako što se unapred definišu pravila trgovanja. 

Ulaganje na platformi omogućava visoke nagrade, ali, za razliku od konkurenata, bezbednost bi mogla biti bolja. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.