ENG

Protekla nedelja u kripto svetu (03. – 08. april)

U nastavku sledi pregled ključnih događaja u svetu kripto sredstava i blockchain-a koje su uticale na cene i raspoloženje na tržištu.

Vreme Čitanja: 5 min

Protekla nedelja u kripto svetu

Ilustracija: Milica M.

Najnovije vesti iz sveta investicija

Ethereum (ETH) je doživeo blagi pad 6. aprila, kad je vrednost pala ispod 1.900 US dolara nakon nedavnog vrhunca iznad ove granice, najviše vrednosti od prošlog avgusta. Ipak, ETH je uspeo da zadrži tu vrednost, dodajući 4% tokom posljednjih 7 dana, najverovatnije zahvaljujući iščekivanju 12. aprila kada se očekuje Shanghai hard fork – nadogradnja od koje se očekuje da reši pitanje povlačenje stejkovanih ETH. U vreme pisanja ovog članka, cena ETH iznosila je 1.857 US dolara, što predstavlja pad od 1,59% u poslednja 24 časa (7. april).

Podaci iz CryptoQuanta otkrivaju da je pritisak na prodaju bio znatno veći od pritiska na kupovinu na tržištu derivata, što nam pokazuje odnos obima prodaje i kupovine Bitcoina (BTC) (taker buy/sell ratio). Preko 15 miliona vlasnika obveznica (long positions) likvidirali su obveznice u vlasništvu u poslednja 24 sata (7. april), što takođe potvrđuje jači pritisak na prodaju. Ovo bi vrlo verovatno mogao biti uzrok pada bitkoina tokom posljednja 24 sata (7. april). Osim toga, pad ukupnog broja neizmirenih derivativnih ugovora (Open Interest) takođe ukazuje na pesimističnu (bearish) budućnost za lidera tržišta kriptovaluta.

Open interest VS Liquidation

Open interest VS Liquidation. Izvor: CryptoQuant

Uprkos neizvesnosti na trenutnom tržištu, ima nade za BTC. Rezerve na berzama su opale, što je signal niskog pritiska na prodaju, a ukupan broj aktivnih novčanika koji se koriste za slanje i primanje digitalnih novčića se povećao, što je pozitivan pokazatelj. Važan događaj se zabeležen kada je veliki investitor (whale) dobio bitkoine u vrednosti od neverovatnih 500 miliona US dolara, što ukazuje na visok nivo poverenja u ovu kriptovalutu.

Analiza Santimentove tabele otkriva sličan trend akumulacije: u prethodnoj nedelji, zalihe Bitcoina na berzama su značajno opale, dok su zalihe izvan berzi naglo porasle – nepogrešiv znak bikovskog raspoloženja koji ukazuje na poverenje investitora u BTC.

Zalihe BTC na berzama u poređenju sa onima izvan berzi

Zalihe BTC na berzama u poređenju sa onima izvan berzi. Izvor: Santiment

Konačno, prema podacima sa CoinMarketCapa, globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 1,18 biliona US dolara, što predstavlja pad od 0,79% od 6. do 7. aprila. U međuvremenu, ukupan obim trgovanja na tržištu kriptovaluta u poslednja 24 sata (7. april) iznosi 36,19 milijardi dolara, što predstavlja pad od 10,59%.

Indeks Crypto Fear and Greed koji koristi šest načina merenja za procenu trenutnog raspoloženja na tržištu pokazuje da tržišta i dalje izražavaju pohlepu koju potvrđuje vrednost indeksa 64. Tržišni indeksi vrednuju emocije na skali od 1 (ekstreman strah), do 100 (ekstremna pohlepa).

Crypto Fear & Greed Index

Indeks Crypto Fear & Greed. Izvor: Alternative

Još jedna sedmica, još jedna „pohlepa” koja se vidi na indeksu koji pokazuje da su investitori više bikovski nastrojeni prema kriptovalutama. Ipak, treba zadržati oprez. Ako se trenutno ne bavite kriptovalutama, najbolje bi bilo da ostanete po strani i vidite kako će se stvari odvijati u narednih par nedelja pre nego što odlučite da se pridružite.

Najnovije vesti sa kripto berze

Prošlog meseca (marta), Uniswap (UNI) je nadmašio Coinbase (COIN) po tržišnom udelu pošto su investitori tražili utočište na decentralizovanim berzama (DEX) dok su se američki propisi pooštravali, a bankarska kriza dovela do pada vrednosti važnijih stejblkoina sa njihovog fiksnog kursa od 1$. Prema podacima Coin Deska, Uniswap je u martu zabeležio trgovinu u vrednosti od čak 70 milijardi dolara, nadmašivši svoju konkurentsku centralizovanu berzu Coinbase i 49,2 milijarde US dolara. Ovaj nagli porast aktivnosti podstaknuo je obime trgovanja na DEX na najvišu vrednost u poslednjih 10 meseci.

U još jednoj regulatornoj bici protiv kripto berzi, australijska Komisija za hartije od vrednosti i investicije (ASIC) povukla je dozvolu za derivatno tržište u Australiji kompaniji Binance. To se dogodilo nakon regulatorne istrage, ostavljajući berzu bez mogućnosti da pruža usluge trgovanja derivatima u Australiji. Kao rezultat toga, klijenti kompanije Binance u Australiji prisiljeni su da zatvore sve postojeće pozicije u derivatima do 21. aprila; sve pozicije koje ostanu otvorene nakon tog datuma biće automatski zatvorene.

Najnovije vesti iz Web3 sveta

Anketa CoinGecko, objavljena 6. aprila, pokazala je da pasionirani kolekcionari NFT-jeva – oni sa 51 ili više NFT-jeva – predstavljaju četvrtinu svih ispitanika. U međuvremenu, najmanja grupa su oni koji imaju samo jedan NFT. Podaci su prikupljeni u saradnji sa Blockchain Research Labs i dobijeni su od 438 ispitanika u periodu od decembra 2021. do januara 2023. Očigledno, najveći fanovi NFT-jeva su izuzetno aktivni.

Uprkos tome što je 2022. godina bila godina medveda za kripto, ipak smo videli drugi najveći priliv novih kolekcionara NFT-jeva u posljednjih pet godina, pri čemu je oko 25% kolekcionara steklo svoj prvi NFT tokom godine. S druge strane, samo 2,9% stekli su svoj prvi NFT 2017. godine, u godini u kojoj su predstavljeni Crypto Kitties i CryptoPunks.

Osim toga, u izveštaju se sugeriše da bi napredak NFT-jeva mogao ubrzati usvajanje u 2023. godini, navodeći Bitcoin Ordinals i Stamps NFT-jeve, kao i Blur koji preuzima OpenSea kao buduće vodeće NFT tržište.

Stopa usvajanja NFT-jeva na godišnjem nivou

Stopa usvajanja NFT-jeva na godišnjem nivou. Izvor: CoinGecko

Kompanija OpenSea predstavila je OpenSea Pro, poboljšanu verziju svog agregatora NFT tržišta 5. aprila kako bi zadovoljila potrebe profesionalnih korisnika – proizvoda koji je proistekao iz njihove akvizicije NFT agregatora u aprilu 2022. godine.

OpenSea Pro obećava najkonkurentnije cene i neverovatan izbor proizvoda, uz 0% naknada i pristup na više od 170 tržišta. Nudi mnoge napredne funkcije, poput „floor sweeping“, trenutne prodaje i efikasne naknade za transakcije (gas fees), kao i intuitivne liste za praćenje i upravljanje inventarom. Sve to dostupno je za korištenje na vašem mobilnom telefonu. E to je baš praktično.

Najnovije vesti iz sveta decentralizovanih finansija (DeFi)

Kompanija S&P Global posvećena je potrazi za direktorom za DeFi koji bi im pomogao da „zarone u duboke vode“ sektora decentralizovanih finansija koji se brzo razvija. Ovaj gigant za finansijske informacije i analitiku traži lidera koji može da usmeri njihov ulazak u ovaj prostor, pokazujući svetu da su kriptovalute i tehnologije zasnovane na blockchainu postale mejnstrim. Prema oglasu za posao na LinkedIn-u, uspešan kandidat treba da bude stručnjak za trgovanje i čuvanje digitalnih sredstava, kao i razumevanje pametnih ugovora, decentralizovanih berzi (DEX) i popularnih DeFi protokola poput Uniswap-a i Aave-a.

Angažovanje direktora za DeFi u S&P Globalu može biti pokazatelj rastuće mejnstrim prihvaćenosti kriptovaluta i tehnologija zasnovanih na blockchainu. To označava prelomni trenutak za industriju pošto pokazuje rastući značaj decentralizovanih finansija u finansijama i trgovini. Nedavna istraživanja analitičara banke Citi dalje potvrđuju ovu ideju, sa izveštajima o kriptovalutama koje dostižu prekretnicu – uskoro će se oslanjati na pojavljivanje digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) i tokenizaciju sredstava za milijarde korisnika i bilione dolara.

Najnovije vesti iz tech sveta

Čini se da je AI alat ChatGPT zauzeo stav u dugotrajnoj raspravi o relativnim prednostima ulaganja u zlato ili bitkoin (BTC). Finansijski stručnjak Peter Schiff pohvalio je ovaj dobro poznati generator teksta za navodno pružanje podrške zlatu.

Investitor se pozvao na izveštaj Gold IRA Guide objavljen 3. aprila i u kome se govorilo i o ChatGPT-jevom poimanju portfolija „otpornog na recesiju”, i predlogom da se 20% odvoji za zlato i druge plemenite metale kako bi se prebrodili bilo kakvi padovi na tržištu. Osim toga, ostatak hipotetičkog portfolija sastojao se od obveznica (40%), odbrambenih akcija (30%) i gotovine (10%) – bez spominjanja bitkoina.

Imajući u vidu da trenutni korpus znanja ChatGPT-ja uključuje samo kretanja cene bitkoina do 2021. godine, ne iznenađuje što su i zlato i bitkoin postali traženi oblici novca s obzirom na njihovu oskudicu, što ih čini otpornim na inflaciju i druge devalvacije. To je postalo više nego jasno kada su Federalne rezerve priskočile u pomoć u martu, ubrizgavajući stotine milijardi dolara u bankarski sistem, što je dovelo do rasta vrednosti oba sredstva.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.