Mesto gde se susreću kripto i nauka: Otkrijte Gridcoin, alternativnu valutu koja osnažuje naučna istraživanja

Imajući u vidu da je rudarenje sasvim revolucionaran proces, mora da postoji način da se ono upotrebi za nešto još značajnije od finansija, posebno jer zahteva impresivnu kompjutersku snagu. Zar ne?
Upravo tako. Iako postoji nekoliko kriptovaluta koje nagrađuju naučne projekte, to nije njihov primarni cilj. Ali, postoji altcoin osmišljen upravo radi podrške nauci i zove se Gridcoin.
Više o tome u nastavku.

Vreme Čitanja: 2 min

gridcoin

Ilustracija: MilicaM

Gridcoin ukratko   

Počnimo ovako: najpre ćemo objasniti Gridcoin na jednostavan način kako biste mogli da razumete njegove osnove. Potom ćemo proširiti vaše znanje o tome na koji način Gridcoin funkcioniše i zbog čega je tako jedinstven. 

World Community Grid (WCG), po kojoj je Gridcoin dobio ime, predstavlja inicijativu koja koristi računarsku snagu doniranu od strane zainteresovane javnosti kako bi proučavala povezanost gena i zdravlja. Tako je, na primer, otkriveno 26 novih gena povezanih sa rakom pluća. 

Ova vrsta otkrića zahteva mnogo kompjuterske snage. Zato ona imaju običaj da traju toliko dugo i da budu iscrpljujuća po mašine. Srećom, neko je dosetio da uključi kripto rudare u ovaj proces koji već imaju moćne mašine koje se koriste za kreiranje novih blokova. 

Već deset godina Gridcoin (altcoin) i BOINC (open-source platforma) plaćaju rudarima da svoju rezervnu kompjutersku snagu preusmere ka naučnicima. Zauzvrat, oni dobijaju Gridcoin (GRC). 

Još 2015. godine, Gridcoin je prešao sa Proof-of-Work na Proof-of-Stake, za koji je poznato da je održiviji i povoljniji po životnu sredinu. Ne samo to, nego je od tada sva njegova kompjuterska snaga usmerena isključivo ka naučnim istraživanjima pošto joj više nije potrebno toliko snage da obezbedi blockchain. 

I to je suština onoga što treba znati o Gridcoin-u. 

A sada, hajde da uđemo malo dublje u tematiku. 

Kako Gridcoin pomaže nauci?   

Zaključno sa novembrom 2021. godine, volonteri WCG donirali su preko 800 miliona radnih jedinica za istraživanje različitih vrsta raka, tačnije 193, 379 i 245 miliona radnih jedinica krančovanih za rak pluća, jajnika i sarkoma. 

Do danas, preko 810.000 godina kompjuterskih istraživanja donirano je projektu Mapiranje kancerogenih markera, što je skoro 240 godina generisanih svakog dana. 

Kao što je jedan korisnik Reddit-a istakao: 

image-1

Rešavanje stvarnih problema je mnogo bolja upotreba kripto prostora od beskrajnih finansijskih peripetija sa kojima se do sada mučila.

U stvari, čak kruže glasine  da se  Bajdenova nova poreska politika o kriptovalutama neće odnositi na Gridcoin upravo zato što se koristi u naučne svrhe. 

Dakle, kako neko može postati deo ove inicijative? 

Jednostavnim instaliranjem BOINC softvera, koji predstavlja skraćenicu za Berkeley Open Infrastructure for Network Computing, i kompatibilan je sa svim tipovima računara i hardvera (PC, Mac, Linux, GPU Support). Ovaj softver vam omogućava da odaberete na koji projekat ćete se nakačiti i koji najviše rezonuje s vama. 

Slično rudarima u PoW-u ili validatorima u PoS-u, ono što radite sa Gridcoin-om kada obrađujete ove projekte zove se krančing. Ne morate da budete vrhunski tehnološki znalci da biste podesili računar za ovaj proces ili da biste mogli da krančujete

Ako ste zabrinuti da će krančing usporiti vaš računar ili ono što radite u tom trenutku, dobre vesti su da zapravo možete da podesite da se krančing pokrene samo kada računar nije u upotrebi. Tako su svi srećni i zadovoljni, zar ne? 

Rezultati krančinga   

Blockchain je poznat po svojoj transparentnosti i decentralizaciji, te ni Gridcoin nije izuzetak. Njegovi rezultati su lako dostupni svima koji su zainteresovani da se pridruže, ili onima koji žele da se uvere da nisu učestvovali uzalud tako što će videti rezultate onoga što je krančing postigao. 

Tako je, na primer, na stotine naučnih radova objavljeno zahvaljujući Gridcoin-u i mogu se videti na zvaničnom sajtu BOINC-a

On je takođe doprineo proizvodnji novih lekova i vakcina, poput IPD vakcine, kao i nekoliko baza podataka stellar projekata. 

Međutim, ogroman deo računarske snage odlazi na temeljnu nauku. 

image-1

Temeljnu nauku je posebno teško finansirati jer VC i anđeoski investitori ne vide način da se to vrati, ali je ona od kritičnog značaja za napredak nauke.

Izvor: BOINC 

Imajte na umu da profit nije prva stvar koja vam padne na pamet kada pomenete Gridcoin. Dakle, ako očekujete da ćete se obogatiti, samo ćete biti razočarani. S druge strane, može vam pomoći da dođete na nulu kada su u pitanju troškovi struje. 

Ako vas je ovaj članak zainteresovao i želite da saznate više, obavezno pogledajte zvanični sajt Gridcoin-a

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.