Protekla nedelja u kripto svetu: Od 27. do 31. marta 

U nastavku sledi pregled ključnih događaja u svetu kripto sredstava i blockchain-a koje su uticale na cene i raspoloženje na tržištu.

Vreme Čitanja: 4 min

this week in crypto

Ilustracija: MilicaM

Najnovije vesti iz sveta investicija 

Nedavni rast cene Bitkoina (BTC) predstavljao je izuzetnu priliku za kratkoročne holdere da ostvare neki profit, a podaci CryptoQuant-a ukazuju na to da su brojni holderi bitkoina iskoristili ovaj momenat i naplatili svoje pozicije u pravom trenutku. Ipak, BTC je uspeo da ostane iznad nekada kritičnog nivoa od 28.000 US dolara, što ukazuje na to da bi rast mogao da se nastavi. 

Metrika Spent Output Value Bands (tehnika analize podataka u blockchainu) CryptoQuant-a potvrđuje porast trošenja bitkoina od strane velikih igrača (whales). Trenutno, veliki igrači koji drže od 1.000 do 10.000 BTC-a već su potrošili preko 220.000 BTC-a – brojka koja se samo povećava od marta. Očigledno je da ovi veliki igrači pojačavaju svoju investicionu aktivnost, što je u skladu sa rastom cene koji smo videli tokom nedelje 

crypto news

Spent Output Value Bands. Izvor: Twitter  

U međuvremenu, dok veliki igrači nastavljaju da troše svoje bitkoine, broj adresa koje drže više od 10 BTC-a naglo je porastao. Podaci Santimenta ukazuju na to da je ta brojka znatno porasla od 2022. godine, za impresivnih 7,1%. Iako udeo dostupnih BTC-a koji drže ovi novčanici ostaje relativno konstantan, ukupan iznos brzo se približava rekordu zabeleženom u septembru 2019. godine. 

Konačno, prema podacima sa CoinMarketCap-a, globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 1,18 biliona dolara, što je rast od 0,66% od 29. do 30. marta. U međuvremenu, ukupan obim trgovanja kriptovalutama u poslednja 24 sata (30. marta) iznosi 48,80 milijardi dolara, što je povećanje od 0,06%. 

Indeks Crypto Fear and Greed koji koristi šest načina merenja za procenu trenutnog raspoloženja na tržištu pokazuje da tržišta i dalje ne izražavaju pohlepu koju potvrđuje vrednost indeksa 60. Tržišni indeksi vrednuju emocije na skali od 1 (ekstreman strah), do 100 (ekstremna pohlepa). 

crypto march 2023

Indeks Crypto Fear & Greed. Izvor: Alternative 

Ovi novi podaci sugerišu da su apetiti rizika na kripto tržištima jaki. Slično kao i prethodne nedelje, pohlepa kao da vlada kripto tržištima, što je razlog porasta cena ne samo za BTC, već i za druge manje tokene, najviše XRP. Ipak, oprez je i dalje potreban zato što tržišta još nisu sigurna. 

Najnovije vesti sa kripto berze 

Problemi na kripto berzama nisu prestali ni prošle nedelje. Kripto berza Beaxy iz Čikaga bila je primorana da naglo obustavi svoje poslovanje zbog podnošenja niza optužbi protiv berze i njenog osnivača Artaka Hamazaspyana od strane američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC). 

SEC je optužio berzu Beaxy, zajedno sa njegovim izvršnim direktorima, da se nije registrovala za trgovinu državnim hartijama od vrednosti, brokerske poslove i kliring. Štaviše, regulatorno telo je optužilo Beaxy Digital i njegovog osnivača Artaka Hamazaspyana da su putem nezakonite prodaje njihovog tokena BXY prikupili 8 miliona US dolara. Za SEC, token BXY predstavlja neregistrovanu hartiju od vrednosti. 

Da bi osigurala bezbednost svih klijentskih sredstava, berza je jasno istakla da klijenti mogu povući svoja sredstva u roku od 30 dana nakon što firma potvrdi stanja računa i otkaže naloge korisnika. Delujte brzo da biste garantovali bezbednost svojih sredstava! 

Dok američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) nastavlja da zatvara kripto berze na sve strane, Hongkong, s druge strane, cilja da postane glavni finansijsko-tehnološki (fintech) hab u regionu nakon pokretanja fonda ProDigital Future, s ciljem da dostigne iznos od neverovatnih 100 miliona US dolara do kraja 2023. 

Veliki broj investitora u Hongkongu navodno je zainteresovan za ulaganje u digitalnu ekonomiju, od kineskih porodičnih kancelarija koje ulažu u Australiji i Singapuru, do onih koji se nadaju da će se pridružiti ovom trendu. Iako su SAD pooštrile regulative nakon nesrećnog kraha FTX-a prošle godine, Hongkong je uglavnom podržavao kripto berze. Ipak, postoji strah da bi jednog dana mogao da se dogodi potpuni obrt. 

Najnovije vesti iz Web3 sveta 

Sky Mavis, studio koji stoji iza izuzetno popularne Web3 igre Axie Infinity proširuje svoje horizonte. Firma proširuje ekosistem Ronin i sarađuje sa četiri game studija: Directive Games, Bali Games, Tribes Studio i Bowled.io. Sva četiri studija koriste mrežu Ronin igrice Axie Infinity kako bi kreirali svoje autentične igre. 

Mnoge nove Ronin igre, iako impresivne po svojoj raznolikosti – od pucačkih igara do igara za mobilne telefone i strateških igara – neće biti povezane sa Axie Infinity. Ipak, obožavaoci igre Axie Infinity ne treba da budu obeshrabreni; Bali Games, tvorci Anipanga, planiraju da kreiraju zanimljive puzzle igre koristeći likove iz igrice Axie Infinity i istorijat na platformi Ronin. 

Ove vesti mogu biti od ogromnog značaja za kripto gejming, pošto sada vidimo da pokretač blokchain gejminga preuzima značajniju ulogu sa ovom saradnjom. Ako je suditi prema njihovom prethodnom uspehu, možemo očekivati zabavne nove igre koje će ponovo privući veliki broj korisnika u Web3 i blockhain gejming. 

Druga potencijalno velika vest jeste imejl sa zvaničnog Amazon naloga koji je primio izvršni urednik za globalnu politiku i regulative u CoinDesku Nikhilesh De. Ovaj imejl potvrđuje prisustvo digitalnih tokena i galerije na svetski poznatoj e-trgovinskoj platformi. 

Već nedeljama se šaputalo da Amazon priprema nešto novo: potencijalno novo NFT tržište. Međutim, Amazon se do sada nije izjašnjavao po tom pitanju. Ipak, nedavno se pojavio imejl koji pruža uvid u njihove planove za ekspanziju u Web3 prostoru i čak daje suptilne naznake o tome gde će ovi novi alati možda biti hostovani na njihovoj platformi. 

Amazonov ulazak u svet NFT-jeva mogao bi predstavljati prekretnicu u predstavljanju Web3 prostora milionima kupaca širom svijeta. Andy Jassy, CEO Amazona, izrazio je svoju otvorenost za blockchain tehnologiju, izjavivši za CNBC u aprilu 2022. godine da će NFT-jevi „bez sumnje rasti” i da bi integracija kriptovaluta mogla biti „na vidiku u budućnosti”. 

Najnovije vesti iz sveta decentralizovanih finansija (DeFi) 

Nakon navoda o potencijalnoj ranjivosti mreže, THORChain je preduzeo mere opreza i obustavio sve trgovačke aktivnosti do daljnjeg. Dana 28. marta, THORChain je tvitovao najavu privremene pauze, navodeći zavisnost od  mreže THORChain koja bi možda mogla biti ugrožena. 

Nedugo nakon što su se pojavili izveštaji na društvenim mrežama u kojima je sugerisana potencijalna ranjivost na THORChain-u, platforma likvidnosti Nine Realms i tim zadužen za bezbednost THORSec su primili „verodostojne izvještaje“. Kao odgovor, mreža THORChain obustavljena je širom sveta. 

Osam sati nakon objave, THORChain je na Tviteru podelio nove informacije o verodostojnosti otkrića. Istaknuto je da su developeri i tim zadužen za bezbednost objavili da veruju da je THORChain bezbedan iako je detektovan zlonamerni čvor (malicious node) prilikom poslednjih transakcija. Uprkos tome, tim je objavio da je trgovanje nastavljeno pošto su utvrdili da ranjivost nije mogla biti zloupotrebljena. 

Najnovije vesti iz tech sveta    

Dok se Bitcoinova mreža Lightning Network bliži mejnstrim usvajanju, Spiral (open-source razvojni entitet koji finansira Block Džeka Dorsija (Jack Dorsey)) ulaže izuzetne napore u primenu Lightning Development Kit (LDK). Uz najavljena poboljšanja tehnologije koja su najvaljena za vreme Twitter Spaces, LDK tim kreće na uzbudljivo putovanje za poboljšanje funkcionalnosti i dostupnosti korisnicima u narednoj godini. 

S obzirom na to da se smatra da Bitcoinova mreža Lightning Network ima potencijal da odvede Bitcoin u mejnstrim vode, Lightning Network predstavlja značajan napredak koji nudi brža, jeftinija i skalabilnija plaćanja. Iako je Lightning Network funkcionalna, njena upotreba nije uvek jednostavna za početnike, i ima nekoliko slabosti koje tek treba da se reše. 

Prijavi se na novosti.