ENG

Nagli pad cena BTC-a – iz ugla insajdera 

Kapitalizacija tržišta kriptovaluta zabeležila je odliv kapitala u neto vrednosti od 7,9 milijardi US dolara u poslednja 24 časa i trenutno iznosi 1,09 biliona US dolara – što je mali porast od samo 0,38%.Većina kriptovaluta zabeležile su gubitak, osim Solane, Polkadota i Shiba Inu.

Vreme Čitanja: 4 min

btc-price-sharp-decline-182-fi

Illustration: Milica Mijajlovic

U poslednja 24 časa, najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji Bitcoin (BTC) zabeležila je oštar i iznenadan zaokret kada su u pitanju cene. Cena je pala ispod 24,000 US dolara nakon zabeleženih 25.100 US dolara. Ethereum (ETH), druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, oponašala je ovaj pad BTC-a. Šta se desilo i zašto je došlo da obrta kada su u pitanju cene 23. februara? Zašto BTC još uvek vrti oko nivoa od 23.000 US dolara? Čitajte u nastavku! 

Cena BTC-a 

U trenutku nastanka članka, cena BTC-a iznosi 23.895 US dolara a obim trgovanja iznosi 26 milijarde dolara u poslednja 24 časa i beleži mali porast u ceni od 0,88% u istom periodu. Na osnovu podataka CoinMarketCap-a, BTC zadržava kapitalizaciju tržišta u realnom vremenu u vrednosti od 461,8 milijardi US dolara, 19.300.650 BTC koina u cirkulaciji i maksimum od 21.000.000 BTC koina 

Tržišni učesnici vide dva moguća scenarija kao objašnjenje za kretanje cena BTC-a. Prema prvom scenariju, očekuju se novi gubici za BTC sve do zone potražnje, zone između 22.000 i 25.000 US dolara. Ako BTC dostigne ovaj nivo, veruje se da će pritisak na kupovinu pogurati cene ponovo na nivo od 25.000. 

Prema drugom scenariju, prevladaće bikovsko raspoloženje na tržištu gde će cene dostići 25.000 i testirati zonu otpora od 25.300 US dolara. Ako se pređe taj nivo, veruje se da će rast cena BTC-a nastaviti. 

btc-price-sharp-decline-182-ps2

Analiza cena BTC/USDT. Izvor: TradingView 

Međutim, uprkos tehničkim faktorima koji mogu da utiču na kretanje cena BTC-a i drugih kriptovaluta, „fundamentalniji“ faktori igraju ulogu u kretanju cena. Preciznije govoreći, različiti makroekonomski faktori utiču na kretanja na širim tržištima, ne samo kripto tržištu. Hajde da razmotrimo neke od ovih faktora.   

Podaci o bruto domaćem proizvodu u SAD 

Jedan od glavnih razloga zašto deluje da će bikovski trenutak koji smo videli na primeru BTC-a u februaru uskoro „ispariti“  jeste očekivanje koje se tiče preliminarnih vrednosti bruto domaćeg proizvoda u SAD (GDP), i podaci koji se tiču rashoda za ličnu potrošnju (PCE) koji će najverovatnije povećati volatilnost na tržištu. Štaviše, zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi (Fed) koji je objavljen 22. februara je takođe jedan od faktora zbog koga su se investitori povukli iz ulaganja u rizičnu imovinu. 

Osnovni strah leži u tome da će Fed ostati agresivan i nastaviti borbu protiv inflacije povećanjem stopa. U poslednjih šest meseci, šira tržišta su išla napred-nazad zahvaljujući odluci da se stope agresivno uvećavaju s ciljem da se ograniči inflacija. Kada imamo više stope, likvidnost na tržištu se smanjuje, što često „pogura“ investitore na povlačenje sredstava iz rizičnijih investicija. Štaviše, ako podaci o inflaciji nastave u istom smeru, ili da rastu u odnosu na nivoe iz januara, možda ćemo biti svedoci novih padova na kripto tržištima. 

Iz druge perspektive 

Važno je napomenuti da je BTC zabeležio rast od 45% u odnosu na cenu od 16.529 US dolara u 2022. Činjenica je da kretanjem cena nisu zadovoljni investitori koji ne veruju u skok cena (bearish investors) na 25.000 takođe može izazvati zabrinutost među ulagačima ali postoji i drugi način posmatranja ove situacije. Naime, nesposobnost Fed-a da kontroliše inflaciju dok podiže stope na najviše nivoe u poslednjih 15 godina jedan je razloga zašto  je vrednost BTC porasla za 45%. 

Takođe, ciklus sve većih stopa ne može trajati zauvek, pa se predviđa se da će nakon što odnos duga i BDP-u premaši 128, sledećih 18 meseci ćemo videti promenu u stavu Federalnih rezervi. Imajte na umu da je gotovo nemoguće predvideti šta bi Fed mogao uraditi, ali neki istorijski podaci upućuju na navedeno razdoblje. 

U međuvremenu, Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) i Kancelarija za zvaničnu kontrolu valute  ohrabrili su američke banke koje se oslanjaju na finansiranje iz kriptovaluta da zadrže snažne politike upravljanja rizicima kako bi se sprečila mogućnost naglog povlačenja velike količine novca iz banaka u isto vreme (bank run).  

Opcije i margine  

Profesionalni trgovci često se nalaze na tržištima (margin market) koja koriste za posuđivanje kriptovaluta kako bi unapredili svoje pozicije. Pregled tih profesionalnih tržišta može dati nama, malim ulagačima, bolji uvid u to kako profesionalci vide sledeći period. Na tim se tržištima mogu posuditi stejblkoini za kupovinu  long BTC-a. U međuvremenu, oni koji posuđuju BTC mogu se kladiti samo protiv short BTC-a. Ova tržišta, za razliku od tržišta fjučersa, ne podudaraju se uvek kada su u pitanju i duge i kratke pozicije. 

Trenutni odnos posuđivanja margina povećao se u proteklih nekoliko dana, što ukazuje na to da profesionalni trgovci dodaju vrednost pozajmljenog kapitala (leverage) dugim pozicijama, uprkos tome što je BTC pao ispod nivoa od 24.000 dolara. Praćenje ovih nivoa posuđivanja margina u sledećih nekoliko dana biće zanimljivo jer bi to moglo biti predznak kretanja cene BTC-a. 

btc-price-sharp-decline-182-ps1

Visina margina pozajmljivanja BTC-a. Izvor: OKX  

Opciona tržišta koriste se za analizu kretanja cena i akcija i kriptovaluta, kako bismo razumeli u kojoj meri trgovci žele da izbegnu rizik. Ako provajderi likvidnosti (market makers) pokušavaju naplatiti previše za zaštitu tržišta od pozitivnih ili negativnih projekcija, trejderi to treba da prepoznaju kao alarm. Uopšteno govoreći, ovo povećanje obično se meri pomoću 25% delta skew-a. Uopšteno govoreći, skew metrika iznad 10% ukazuju na to da trgovci strahuju od pada cena, dok negativni skew od 10% ukazuje na euforiju u vezi s kretanjem cena. 

Trenutno se ovi podaci (skew data) kreću oko -5%, što ukazuje na zdravu ravnotežu između bikova i medveda. 

Sve u svemu, derivativni podaci pokazuju preteranu potražnju na marginama za dugim pozicijama i neutralnu procenu rizika od strane trgovaca opcijama kada je reč o BTC-u. Ti nivoi ne deluju previše rizično za investitore, ali nisu ni previše optimistični, što ukazuje na to da bismo u sledećih nekoliko dana mogli videti neko bočno kretanje na kripto tržištima, osim ako se ne pojave zabrinjavajući podaci ili zabrinjavajući događaji. 

Zaključak 

S obzirom da smo svedočili pritiscima regulatora na kripto prostor, kao i brojnim tužbama, možemo tvrditi da se ceo sektor kriptovaluta dobro drži. Čini se da će regulatorni pritisak i dalje trajati, što je potvrđeno nedavnom izjavom Agustína Carstensa, generalnog direktora Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements, BIS), koji je naglasio potrebu za više regulacije i boljim upravljanjem rizicima u sektoru kriptovaluta. 

Ne bismo imali ništa protiv dodatnih regulativa iako one obično imaju negativan uticaj na kretanje cena. Međutim, s obzirom na događaje oko kolapsa FTX-a i prošlonedeljnog hakerskog napada na Platypus DeFi, potrebna je veća zaštita malih ulagača, a to se može postići samo kroz bolji regulatorni nadzor. 

Sve u svemu, cena BTC-a i drugih tokena prilično je stabilna, uprkos oštrom padu u posljednjih nekoliko dana. U ovoj godini, BTC je porastao preko 43%, što je lep dobitak za sve koji su kupili na početku godine kada se BTC kretao oko 16.600 US dolara. Za sve ostale, oštar pad možda je bio zabrinjavajući, ali podaci pokazuju da bi to moglo biti samo privremeno, iako ne treba gubiti iz vida da su predviđanja u kripto svetu najteža stvar. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.