Integracija kriptovaluta i tradicionalnog bankarstva i finansijskih institucija – stiže li nam promena?

Imajući u vidu povećanu pažnju koju američka savezna vlada posvećuje kripto sredstvima, integracija kriptovaluta i tradicionalnih bankarskih i finansijskih institucija nailazi na veće prepreke. Federalne rezerve (Fed) i Nacionalni ekonomski savet administracije Džo Bajdena su 27. januara 2023. ukazali na to da će dalja integracija kriptovaluta u tradicionalni finansijski sistem biti pažljivo praćena.

Objavljena Izjava o strategiji (Policy Statement) od strane Fed-a obznanila je stavove o zakonom dozvoljenim aktivnostima vezanim za kripto sredstva. U ovom članku ćemo se baviti implikacijama koju ova izjava o strategiji ima za svet kriptovaluta i razmatrati budućnost kripto sredstava u bolje regulisanom svetu.

Vreme Čitanja: 4 min

cryptocurrency integration

Ilustracija: MilicaM

Razumljive nedoumice  

Nakon objavljivanja strategije, Fed je odmah odbio da izda dozvolu za namensku depozitnu instituciju, navodeći da „novi model poslovanja firme i predložena fokusiranost na kripto sredstva predstavljaju značajne rizike za bezbednost i stabilnost.” 

Ova odluka jasno ukazuje na to da će Fed tražiti legalne aktivnosti koje se mogu obavljati na siguran i stabilan način. Osim toga, u Strategiji se izražava skeptičan stav prema mogućnosti bezbednog  i razumnog korišćenja  kripto sredstava, ukazujući na to da se te aktivnosti obavljaju na javnim blockchain mrežama za koje nisu potrebne nikakve dozvole. 

Novi propis se lepo uklapa sa SR Pismom 22-6 (SR Letter 22-6), u kojem Fed zahteva od državnih banaka koje su članice Fed-a da obaveste Fed o učešću u aktivnostima vezanim za kripto. Sa ova dva zahteva, čini se da je Fed zauzeo čvrst stav prema aktivnostima koje uključuju kriptovalute kada je reč o tradicionalnim bankarskim i finansijskim institucijama. Samo jedan pogled na vladin plan koji je objavljen istog dana kad i Strategija može naterati svakog kripto entuzijastu na skepticizam kada je u pitanju budućnosti kriptovaluta u bankarstvu i finansijskim institucijama.

Legitimne brige  

Pravo glasa u decentralizovanim autonomnim organizacijama (DAO), zajedno sa blagostanjem u kriptu svetu, ima tendenciju koncentracije, skoro podjednako kao i u tradicionalnom finansiranju. Pored toga, činjenica da većina mreža u kripto svetu ne može da obradi velike količine transakcija, bar ne još uvek, neizbežno uključuje posrednike koji će ubrzati proces. Iako smo videli porast popularnosti decentralizovanih berzi (DEX), činjenica je da su centralizovane berze (CEX) i dalje ključni igrači u kripto ekosistemu. 

Činjenica da korisnici kriptovaluta žele da zanemare nedostatak poverenja u institucije znači da se to poverenje često zamenjuje poverenjem u pojedince koji vode protokol ili CEX na blokchain-u. Iako je teško tvrditi da su pojedinci manje pohlepni od institucija, činjenica je da postoji manje propisa za pojedince u kripto prostoru, što čini ceo proces rizičnijim za krajnje korisnike. 

Konačno, demokratizacija finansijskog aspekta kriptovaluta je takođe teško prihvatljiva, jer većina platformi za pozajmljivanje zahteva značajne količine kolaterala pre nego što odluče da pozajme sredstva svojim korisnicima. To će najverovatnije onemogućiti onima koji već nemaju finansijska sredstva da uživaju u ovoj „demokratizaciji”.

Odnos koji se i dalje razvija  

Odnos između kriptovaluta i tradicionalnih bankarskih i finansijskih institucija traje i neprestano se menja, a njegova budućnost je još uvek neizvesna. Iako postoje oni koji veruju da će kriptovalute potpuno zameniti bankarstvo, prevladava mišljenje da će oba sistema postojati uporedo jedan s drugim.  

Bolja bezbednost i privatnost glavni su argumenti kriptovaluta u poređenju sa tradicionalnim bankarstvom. Osim toga, zahvaljujući tehnologiji blokchaina korisnici u potpunosti kontrolišu svoj novac eliminisanjem posrednika poput banaka prilikom zamene kriptovaluta na peer-to-peer (P2P) platformi . Scenario u kome kriptovalute nastavljaju da rastu kao samostalni finansijski sistem i postaju moguća alternativa bankama i finansijskim institucijama nije potpuno isključen. 

Ako do toga zaista dođe, mogli bismo videti porast specijalizovanih finansijskih institucija koje su isključivo usredsređene na kriptovalute i blokchain, zajedno s bilo kojim novim platnim proizvodom koji nastane kao rezultat tehnološkog napretka. U takvom svetu, banke i tradicionalne finansijske institucije bi se borile za opstanak. Međutim, takav razvoj događaja je još daleko u budućnosti. Ako se ikad dogodi. 

Trenutna situacija

U ovom trenutku, banke pokušavaju da prošire svoje poslovanje na kriptovalute kako bi izbegle potencijalne situacije koje smo ranije opisali. To je ključno za krajnje korisnike jer banke i dalje igraju važnu ulogu u svakodnevnim mejnstrim aktivnostima. Imajući u vidu situaciju koja je nastala kao rezultat neuspeha FTX berze i strožih propisa američke vlade, može se reći da se cela industrija nalazi na kritičnoj tački. 

Neuspeh rizičnijih kripto poslovnih poduhvata ohrabrio je regulatore banaka da preduzmu nove korake i objasne svoja očekivanja. Sve u svemu, sve regulatorne inicijative se vrte oko činjenice da su banke posebni entiteti koji su neraskidivo povezani i ograničeni promenljivim regulatornim okvirom. Drugim rečima, banke su strogo regulisani i nadzirani entiteti. One su ključne za trenutni svetski poredak, zbog čega su ovlaštene da uvedu ozbiljna ograničenja kada su u pitanju aktivnosti u kripto svetu. 

Ruka ruku mije 

Izgleda da će trenutni poslovni model saradnje banaka i fintech kompanija biti dominantan i u budućnosti. Ako saradnja između banke i fintech kompanije funkcioniše u gore navedenim okvirima, tada obe strane mogu profitirati od ovakve saradnje. 

Fintech kompanije žele da iskoriste resurse banke, infrastrukturu i usklađenost sa propisima pre nego što ponude digitalna sredstva masama. Sa druge strane, banke se oslanjaju na agilnije fintech kompanije za back-end tehnologiju i front-end korisničko iskustvo koje podržava kripto usluge. Takva partnerstva, uz dobru implementaciju, u regulatornim okvirima, mogu povećati sigurnost krajnjeg korisnika kada je u pitanju pristup digitalnim sredstvima. 

Još jedan često zanemaren aspekt saradnje između ova dva finansijska igrača su on i off-ramp usluge. Pod tim mislimo na mogućnost kupovine kriptovaluta korišćenjem fiat novca i obrnuto. Ograničavanje ovih usluga prvenstveno ograničava likvidnost kripto tržišta. Drugo, narušava poverenje korisnika u celokupni kripto ekosistem, jer „unovčavanje” u tom slučaju postaje previše zamorno, uz posrednike koji uzimaju veliki udeo za sebe. 

Jedinstven pristup ovom aspektu mogao bi produbiti saradnju fintech kompanija  i banaka. Suvišno je reći da bi to bilo u korist obe strane i krajnjih korisnika. 

Zaključci  

Kriptovalute neće tako skoro nestati jer blockchain nastavlja da predstavlja naprednu tehnologiju koja se može koristiti u brojnim oblastima. Možda je najvažniji slučaj upotrebe u ovom trenutku saradnja tradicionalnih finansijskih institucija sa agilnim fintech partnerima u oblasti finansija. Naravno, regulatori i dalje imaju ključnu ulogu, a mi se nadamo da će se fokusirati više na to kako postepeno integrisati ono što blockchain i kripto valute nude, a ne na postavljanje početnih ograničenja. 

Ova „romansa“ između banaka i  fintech kompanija mora imati zajedničkog imenitelja, a to su kriptovalute. Ako se razvoj nastavi u pravom smeru, možda ćemo videti da se razgovori o pravnim rizicima, neizvesnostima i pitanja koja se tiču poštovanja propisa polako povlače iz diskusija koje se tiču kriptovaluta. Konačno, kolaps velikih igrača i gubitak kapitala za male investitore mora da prestane. Nadamo se da će novi događaji ubrzati ostvarenje ovog sna. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.