Changpeng Zhao, osnivač Binancea, priznaje krivicu u istorijskom pravnom slučaju

Changpeng Zhao, poznatiji kao 'CZ' i bivši izvršni direktor Binancea, priznao je krivicu za kršenje propisa o sprečavanju pranja novca. Ovo priznanje je rezultat višegodišnje istrage federalnih regulatora i dovelo je do jednog od najvećih korporativnih nagodbi u pravnoj istoriji.

Vreme Čitanja: < 1 min

binance-894-fi

Ilustracija: DALL-E3

Sudija Richard Jones, koji je predsedavao u Seattlu, Vašington, prihvatio je Zhaoovo priznanje krivice. Kao deo nagodbe, Binance je pristao da plati jednu od najvećih kazni u korporativnoj istoriji, ukupno 4,3 milijarde dolara. Zhao je sam pristao da plati kaznu od 50 miliona dolara.

Kršenje propisa o pranju novca i sankcijama: Kraj dugogodišnje istrage

Nakon svog priznanja krivice, Zhao je takođe podneo ostavku na svoje pozicije izvršnog direktora Binancea i predsednika upravnog odbora Binance.US. Ova odluka efektivno umanjuje njegov direktan uticaj na operacije Binancea u SAD, ograničavajući njegove interese na čisto ekonomske.

Zhao će biti osuđen 23. februara 2024. godine, sa potencijalnom kaznom zatvora do 18 meseci. Trenutno je pušten na slobodu uz kauciju od 175 miliona dolara. Odluka o njegovom povratku u Ujedinjene Arapske Emirate, gde živi, još uvek je predmet sudske razmatranja. Federalni tužioci su izrazili zabrinutost da, ukoliko mu se dozvoli da napusti SAD, možda neće biti voljan da se vrati kako bi se suočio sa zatvorskom kaznom.

Kao deo svoje nagodbe, Binance će takođe morati da implementira regulatorni nadzor, omogućavajući monitorima da izveštavaju Ministarstvu pravde i Ministarstvu finansija. Richard Teng preuzeo je ulogu novog izvršnog direktora. Mnogi su uvereni da će on moći da vodi Binance kroz ovu novu regulatornu fazu.

Ovaj slučaj naglašava evoluirajući regulatorni stisak koji regulatori imaju na industriju kriptovaluta. Takođe služi kao ozbiljno upozorenje o posledicama nepoštovanja uspostavljenih finansijskih propisa.

Prijavi se na novosti.