ENG

Cena PEPE coina pada nakon spekulacija o rug pull-u

U nedavnom postu na platformi X, jedan od osnivača PEPE projekta tvrdi da su troje bivših saradnika ukrali PEPE coine u vrednosti od skoro 16 miliona dolara. Prema izjavi, povučeno je 16 biliona tokena, što čini 60% od ukupno 26 biliona tokena koji su se nalazli na multisig novčaniku projekta.

Vreme Čitanja: 2 min

Pepe Coin

Ilustracija: L. T.

Šta se desilo sa $PEPE coinom?

PEPE je najpopularniji “meme coin” na Ethereum blockchainu. Ubrzo nakon što se PEPE coin pojavio na tržištu, postao je jedna od najvoljenijih kriptovaluta 2023. godine.

Međutim, PEPE je počeo gubiti svoj značaj u junu, kada mu je cena pala preko 70%, nakon što je dosegnuo vrhunac od 0.000004213 dolara početkom maja. Iako PEPE ima snažnu zajednicu koja i dalje veruje u njegov potencijal, drama oko nedavnih spekulacija o “rug pull” manevrima ne ide u prilog potpunom oporavku.

Dana 26. avgusta, osoba koja tvrdi da se trenutno samo ona bavi razvojem projekta podelila je izvinjenje/obaveštenje na platformi X, pružajući uvid u ono što se desilo sa PEPE multisig (višepotpisnim) novčanikom.

Anonimna osoba je objasnila da se serija neočekivanih transakcija desila 24. avgusta, što je rezultiralo povlačenjem 16 biliona PEPE coina. Tada su ukradeni coini imali vrednost od otprilike 15,7 miliona dolara, a sve što je ukradeno završilo je na berzama, uključujući KuCoin i Binance.

Nakon što su ukrali 15,7 miliona dolara, bivši članovi odgovorni za ovu katastrofu “su se izbrisali iz multisig sistema u pokušaju da se oslobode svake veze sa PEPE projektom, izbrisali su sve svoje društvene naloge i ostavili me [osnivača] sa ničim osim poruke koja kaže ‘multisig sistem je ažuriran, sada imaš potpunu kontrolu'”.

image-1

Šokiran/a sam zbog onoga što se dogodilo i želim da se izvinim zbog svih strahova, neizvesnosti i gubitaka koje su akcije ovih loših aktera izazvale članovima naše zajednice. Kovanice u CEX novčaniku nisu nikada bile namenjene za članove tima ili prodaju na tržištu. Da sam sam/a sve vreme bio/la odgovoran/na, već bih odavno organizovao/la donacije i većinu kovanica iz CEX novčanika uništio/la. Mogu vam garantovati da su kontrola ovog Twitter naloga, kao i preostalih 10 biliona tokena u multisig sistemu, bezbedni i pod kontrolom osobe koja ima najbolje interese za sve i za $PEPE, i nedostupni su zlonamernim bivšim članovima tima.

Profil PEPE coina je podelio na X platformi.

Ipak, mnogi sumnjaju u iskrenost ovog izvinjenja. “On-chain” istraživači su prvi otkrili indikatore rug pulla, a zajednica je bila u mraku dva dana pre nego što je osoba iza projekta progovorila i izvinila se zbog nedavnih događaja. Iako je ovo jak udarac, činjenica da je trebalo toliko vremena da se obrati javnosti deluje prilično sumnjivo.

Kao što možete zamisliti, cena PEPE coina je drastično pala, i ovaj dragoceni meme coin trenutno se trguje po ceni od 0,000008364 dolara. Ali uprkos nesrećnim događajima, osnivač/ica i dalje želi nadoknaditi gubitke i učiniti PEPE potpuno decentralizovanim projektom uništavanjem svih preostalih coina koje kontroliše projekat.

$PEPE cene

Izvor: CoinMarketCap

Osoba iza projekta je zaključila svoju dugu izjavu izražavanjem želje da $PEPE “bude ostavljen u poziciji gde može opstati i uspevati jednako snažno kao i ranije, u zaista decentralizovanom i otpornom stanju.”

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.