Analiza akcije američke Komisije za vrednosne papire protiv kripto berze Binance 

Nakon nedavnih tužbi američke Komisije za vrednosne papire i berze (SEC) protiv Coinbase-a i Binance-a, dve najveće globalne kripto berze, kao i druge američke platforme za trgovanje kriptovalutama mogu se naći pod nadzorom. SEC je ove nedelje tvrdio da je Coinbase prekršio propise trgujući minimalno 13 kripto imovina koje su klasifikovane kao vrednosni papiri bez odgovarajuće registracije. Slično tome, u ponedeljak je SEC optužio Binance, vodeću svetsku kripto berzu, da je pružala 12 neregistrovanih kriptovaluta kao vrednosne papire. Zaronimo dublje u sve što se tiče ove vesti.

Vreme Čitanja: 4 min

us sec crackdown on binance

Ilustracija: Lenka T

Tužba

Pravne radnje proširuju ukupan broj digitalnih valuta koje je SEC eksplicitno klasifikovala kao hartije od vrednosti. Prema liderima industrije, ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost u vezi sa drugim platformama koje su dozvolile američkim investitorima da trguju ovim tokenima, kao što su Kraken, Gemini, Cripto.com i Okcoin, i da li bi potencijalno mogli da se suoče sa regulatornim posledicama. Neke platforme bi mogle razmotriti uklanjanje uključenih tokena sa liste. 

„Svaka američka berza sada treba da bude svesna da može biti izložena pravnim merama ako je dozvolila ili nastavi da dozvoljava trgovinu ovim tokenima“, izjavio je Jason Allegrante, glavni službenik za pravne poslove i usklađenost u Fireblocks, pružaocu digitalne imovinske infrastrukture. 

Predstavnik kripto berze Bitstamp pomenuo je da kompanija „sva nova regulatorna dešavanja tretira kao od najveće važnosti“ i „trenutno procenjuje sveže informacije objavljene ove nedelje kako bi odlučila o odgovarajućim koracima koje treba preduzeti“. 

Coinbase i Binance pobijaju tvrdnje SEC-a i obavezali su se da će se snažno braniti na sudu. SEC je odlučio da ne komentariše. 

U početku, firme za kriptovalute su radile u regulatornoj sivoj zoni, ali pod vođstvom Gary-ja Genslera, SEC je progresivno preuzimala vlast nad sektorom, tvrdeći da većina tokena odgovara opisu hartije od vrednosti i da treba da se pridržava istih strogih propisa o otkrivanju podataka. 

SEC i Binance – duboka veza

Pre nego što je pokrenuo postupak protiv Binance-a, Gensler je pokušao da uspostavi blizak odnos sa firmom, kako tvrde advokati i izveštava Wall Street Journal. Izvori časopisa, uključujući interne Binance komunikacije i osobu blisku predsedniku SEC-a, naznačili su da je Binance inicirao kontakt sa Genslerom. 

U nedavnom pravnom dokumentu, advokati Gibsona i Lathama navode da je Zhao održavao komunikaciju sa Genslerom nakon njihovog sastanka u martu. Na Genslerov zahtev, Zhao je učestvovao u intervjuu za kurs kriptovaluta koji je Gensler predavao na MIT-u. 

U utorak (6. juna), SEC je nazvao Zhaoa, za koga se veruje da živi u UAE, kao „stranog državljanina” poznatog po svom „geografskom izbegavanju”. Zhaovi pravni zastupnici sada tvrde da je verovao da je Gensler bio spreman da deluje kao neformalni savetnik. 

Godine 2019, Gensler je trebalo da svedoči pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma i unapred je podelio nacrt svog planiranog svedočenja sa Zhaom. Tog jula, Gensler se pojavio pred Domom kako bi razgovarao o Facebook-ovoj predloženoj, ali kasnije napuštenoj kriptovaluti Libra i nameravanom novčaniku Calibra. 

U Genslerovoj pripremljenoj izjavi je pojašnjeno da on ne nudi savete finansijskim, tehnološkim, blokchain ili drugim kompanijama i da ne poseduje nijednu kriptovalutu. 

Koliko je tužba ozbiljna? 

Objava optužbi SEC-a dovela je do značajnog pada vrednosti Bitcoina – najistaknutije i najčešće trgovane kriptovalute – koji je dostigao najniži nivo u skoro tri meseca. 

Cena Bitcoina je pala za skoro 25% u roku od nekoliko dana kada se konkurentska berza FTX suočila sa kolapsom prošle godine. Međutim, nema naznaka da je Binance na ivici sličnog pada – kompanija je pokušala da uveri svoje klijente i spreči iznenadna povlačenja navodeći da je „sva korisnička imovina na Binance i Binance pridruženim platformama, uključujući Binance.US, sigurna i zaštićena“. 

Zhao, poznat kao CZ, je vodeća figura u kripto industriji, posebno nakon pada njegovog konkurenta, Bankman-Frieda. Stoga bi njegov pad sigurno značio još više propasti za kripto ekonomiju. 

Ubijanje kriptovaluta 

Rešavanje najnovijih pravnih sporova na sudu može potrajati dugo, a neki slučajevi, kao što je tužba SEC-a protiv Rippleovog XRP tokena, traju više od dve godine. 

Bez obzira na ishod, ove tužbe pokazuju nepokolebljiv stav SEC-a prema kripto industriji, kao što su primetili rukovodioci industrije. Dok veće kripto kompanije imaju resurse da izazovu SEC, manje kompanije poput Beaxy-ja su bankrotirale zbog akcija SEC-a. 

Glavni pravni službenik Ripple-a, Stuart Alderoty, izrazio je na Piper Sandler Global Exchange & Fintech u Njujorku da trenutno rukovodstvo SEC-a možda nije zainteresovano za pobedu ili gubitak na sudu, već ima cilj da razbije američku kripto ekonomiju. 

Predsednik SEC-a Gensler veruje da bi promena u industriji bila od koristi investitorima. On se je u nedavnom govoru opovrgnuo ideju da je usaglašenost za kripto posrednike nedostižna, ali je priznao da to zahteva napor. 

Analitičari Bernstein-a procenjuju da se oko 90% kripto trgovine dešava van SAD, a rukovodioci predviđaju da će berze nastaviti da rastu u oblastima sa povoljnijim propisima. Coinbase je, na primer, razmišljao o premeštanju svog globalnog sedišta van SAD. 

Da li će Binance preživeti ovo? 

Postavlja se pitanje da li Binance može održati svoje uobičajene operacije i da li može zaista ostati održiv entitet na dugi rok. To je neobična istraga, s obzirom na težinu optužbi u tužbi SEC-a. Osim tipičnih kritika „ nemate potrebnu licencu za rad, gospodine“ sa kojima se Coinbase takođe susreće, Binance i CZ se suočavaju sa optužbama da ugrožavaju sredstva klijenata, promovišu ili čak omogućavaju pranje novca na Binance.US, neprikladan transfer sredstva klijenata bez dozvole i razna druga pitanja. 

U suštini, Binance-ovi pravni problemi prevazilaze one u Coinbase-u. Optužbe se ne odnose samo na to da li njeni listinzi predstavljaju neregistrovane hartije od vrednosti, već i da li su obmanjivali kupce o korišćenju njihovih sredstava i da li su implicitno podsticali građane SAD da trguju na platformi koja nije bazirana u SAD, kojoj nije trebalo da imaju pristup. 

Binance-ova reputacija je pretrpela udarac. Pre dva meseca, američka komisija za trgovinu fjučersima robe (CFTC) podnela je tužbu protiv berze zbog neadekvatnog licenciranja i nuđenja neodgovarajućih finansijskih proizvoda američkim potrošačima. Tužba je otkrila dokumente koji su procurili i interne razgovore koji su Binance prikazivali kao povremeno nespretnu organizaciju i nemilosrdnog konkurenta koji je spreman da ugrozi sredstva klijenata za rast. 

Stručnjaci iz industrije sada ozbiljno razmišljaju o tome da li će Binance opstati kao brend. Važno je napomenuti da najgore tek dolazi. Binance se trenutno suočava sa dve građanske tužbe i pritiskom Ministarstva pravde SAD (DOJ), koje bi moglo da pokrene krivičnu istragu koja bi potencijalno mogla da dovede do toga da rukovodioci Binance-a odsluže kaznu u zatvoru. Kada je CoinDesk upitao da li bi tužba SEC-a mogla dovesti do zatvaranja Binance-a, advokat za hartije od vrednosti i konceptualni umetnik Brian Frye je odgovorio: „to je vrlo realna mogućnost“. 

Zaključak 

Na kraju, razbijanje SEC-a na kriptovalute može biti ekser u kovčegu za celu industriju. Međutim, znajući otpornost kriptovaluta i glavnih igrača u njoj, tvrdili bismo da će to učiniti industriju još jačom. Uz odgovarajuću regulativu, postoji mogućnost da se više institucionalnih investitora uključi, što bi još više podiglo cenu BTC-a i ETH, na primer. 

Za sada savetujemo pristup „sačekajte i vidite“ kada je u pitanju kupovina ili prodaja bilo koje kriptovalute. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.