ENG

Prosečna naknada za Bitcoin transakcije dostiže nove visine

Ako šaljete transakcije na Bitcoin blockchainu, nesumnjivo ste primetili da su naknade sve veće.
Zašto, pitate se? Odgovor leži u nezamenjivim tokenima koji su svojstveni Bitcoin blockchainu. Samo prošlog meseca, prosečna naknada za transakcije Bitcoina dramatično je porasla do neočekivanih visina, a prema najnovijim podacima, ne pokazuje nikakve znakove opadanja ispod 1 dolara.

Vreme Čitanja: 2 min

Prosečne naknade za Bitcoin transakcije

Ilustracija: Lenka T.

Prosečne naknade za Bitcoin transakcije

Prvog dana 2023. godine, prosečna naknada za Bitkoin transakcije iznosila je 0,069 dolara. Nije loše, zar ne? Međutim, ovo ekonomično iskustvo na Bitcoin blockchainu nije dugo trajalo. U februaru je došlo do blagog povećanja dnevnih prosečnih naknada za transakcije, ali tek u martu smo primetili neke prave razlike.

Najveća prosečna naknada za transakcije u tom mesecu zabeležena je 24. marta, kada je iznosila zapanjujućih 4,249 dolara. Ni april nije bio dobar mesec, s tim što je najveća prosečna naknada za transakcije dostigla 2.9 dolara baš kada je mesec trebalo da se završi. 

BTC naknade

Izvor: BitInfoCharts

Dočekali smo maj optimistično i otvorenih ruku, nadajući se da će doneti neko olakšanje zajednici. Međutim, brige korisnika oko naknada za transakcije su se samo pogoršale u maju.

Prvog dana maja, prosečna naknada za transakcije na Bitcoin mreži bila je 2.889 dolara. Sledećeg dana, prosečna naknada za transakcije skočila je na 7,05 dolara. To je skoro novi rekord. Ali ako vam to zvuči kao veliki skok, sačekajte da vam kažem da je najviša zabeležena prosečna naknada za transakcije Bitcoina u maju iznosila 31.145 dolara.

Dobro ste pročitali. Poslednji put kada smo bili tako blizu ovako visokoj cifri bilo je u aprilu 2021.

Srećom, ovaj iznenadni porast je bio jednokratan. Ali hej, tek je jun. Ko zna šta nas čeka do kraja godine.

Polako idemo ka sredini juna, a stvari i dalje nisu tako “normalne” kao nekada. U vreme pisanja (8. juna), korisnici Bitcoin mreže platili su otprilike 4 dolara za pokretanje transakcija na lancu. Nije strašno, u poređenju sa najvišom prosećnom naknadom iz ove godine, ali nije ni dobro. 

Ali sada se sigurno pitate –

Zašto su prosečne naknade za Bitcoin transakcije tako visoke?

Između ostalog, možemo okriviti Bitcoin ordinale za ovakav skok naknada. Lansiranje Ordinals protokola omogućava korisnicima da kreiraju Bitcoin NFT-jeve, što je dovelo do masovnog istraživanja ove nove mogućnosti od strane korisnika.

Takođe je vredno reći da Ordinals protokol ne samo da otvara nove mogućnosti za korisnike, već omogućava i Bitcoin mreži da se dodatno takmiči protiv Ethereuma. Ali, dok mi polako otkrivamo potencijal ovog novog Ordinals protokola, na mreži se vidi porast aktivnosti. 

Naravno da je ovaj iznenadni hajp recept za zagušenje mreže. I budući da mreža nije prilagođena da se nosi sa svim ovim novim dešavanjima, naša opsesija Bitcoin ordinalima može predstavljati značajan problem za Bitcoin u bliskoj budućnosti.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.