“Moonlighting” trend u IT industriji: Kada jedan posao nije dovoljan 

U brzom svetu tehnologije, gde inovacije nikada ne spavaju, IT stručnjaci se često doživljavaju kao neka vrsta mađioničara koji iza digitalne zavese pronalaze rešenja složenih problema i pomeraju granice onoga što je moguće.
Ipak, za mnoge od njih ta “magija” ne prestaje kada se radni dan završi. Naprotiv, oni kreću na paralelno putovanje, ono koje ih vodi u takozvano mesečarenje (eng. moonlighting).

Vreme Čitanja: 3 min

moonlighting tech

Ilustracija: L. T.

U IT industriji, “monlighting” ne bismo preveli kao idilično, bezbrižno jurenje svojih snova pod sjajem mesečine; radi se o preuzimanju dodatnih poslova, sporednih projekata ili honorarnih zadataka van granica njihovog primarnog posla. 

To je fenomen koji je postao sve učestaliji, a IT stručnjaci koriste svoje veštine i stručnost za hvatanje u koštac sa različitim izazovima, od razvoja najsavremenijeg softvera do pružanja tehnoloških konsultacija za male i velike biznise. 

No, šta pokreće ovaj dvostruki život, i kako utiče na pojedince koji se odluče da idu ovim putem? 

U ovom tekstu koji se bavi IT monlighting-om, udubljemo se u razloge koji stoje iza ovog trenda, prednosti koje nudi, etička razmatranja i strategije za uspešno balansiranje više profesionalnih obaveza. 

Ali, prvo da odgovorimo na glavno pitanje. 

Šta je moonlighting?  

Verovatno ste već upoznati sa tim šta je moonlighting, ali možda niste koristili baš ovaj termin da opišete samu situaciju. Povrh toga, možda baš vi “mesečarite” a da toga niste ni svesni. 

image-1

Termin "moonlighting" se odnosi na praksu održavanja drugog posla ili honorarnog rada pored primarnog stalnog posla. U IT industriji to može da podrazumeva da IT stručnjaci preuzimaju dodatne radne obaveze ili sporedne projekte van svog redovnog radnog vremena.

Drugim rečima, ovaj fenomen može se posmatrati i kao dvostruki život u tehnološkoj industriji. 

Recimo, zamislite softverskog inženjera koji, nakon čitavog dana rafiniranja koda za veliku tehnološku kompaniju, provodi veče razvijajući mobilnu aplikaciju za neki startap. Ili, zamislite stručnjaka za sajber bezbednost koji, u senci svoje korporativne bezbednosne uloge, pruža konsultantske usluge lokalnom biznisu zabrinutom zbog narušavanja podataka. 

IT moonlighting nije samo uobičajena pojava već i rastuća. U neku ruku, to svedoči o svestranosti i prilagodljivosti tehnoloških profesionalaca koji svoju ekspertizu koriste na različite načine. 

Zašto se ljudi odlučuju za moonlighting?   

U svetu IT-ja, odluka za moonlighting je višestrana, vođena raznovrsnim motivima koji odražavaju i lične i profesionalne težnje. 

Razumevanje ovih motivacija pruža uvid u to zašto se toliko tehnoloških stručnjaka odluči da prihvati “dvostruki život”: 

  1. Dodatni prihodi: Mnogi IT stručnjaci preuzimaju sporedne projekte i sekundarne poslove kako bi dopunili svoje primarne prihode, posebno ako imaju visoko cenjene veštine koje su naširoko tražene. 
  2. Razvoj veština: Moonlighting može ponuditi mogućnosti za rad na različitim vrstama projekata, tehnologija ili industrija, što može pomoći pojedincima da razviju nove veštine i steknu šire iskustvo. 
  3. Preduzetništvo: Neki IT stručnjaci koriste moonlighting kao odskočnu dasku za eventualno pokretanje sopstvenog IT konsaltinga ili biznisa. 

Pored navedena tri razloga, postoji još jedan važan faktor koji treba pomenuti: 

  1. Nesigurnost radnih mesta: Nedavni globalni događaji, kao što je pandemija COVID-19, dokazali su krhkost sigurnosti radnih mesta. Pored toga, masovna otpuštanja i ekonomske neizvesnosti naveli su pojedince širom industrije da traže rezervne opcije. U tehnološkom svetu, moonlighting obezbeđuje sigurnosnu mrežu, obezbeđujući da, čak i suočeni sa neočekivanim gubitkom posla, IT stručnjaci imaju izvor prihoda i plan B. 

Navedeni motivi, isprepleteni sa tech industrijom koja se stalno menja, pretvorile su moonlighting iz “tezgarenja” u strateški potez u karijeri. 

Etička razmatranja: da li je moonlighting dobra ili loša stvar?   

Iz navedenih razloga možete zaključiti da moonlighting može biti motivisan različitim razlozima, uglavnom time što su profesionalci ambiciozni i gladni iskustva i raznovrsnih projekata kako bi još brže i na stabilniji i nezavisniji način izgradili svoje karijere. 

Ako uspevaju da uspešno upravljaju svojim sekundarnim poslovima, i da to ne utiče na njihov primarno posao, tu ne može biti ničeg lošeg, zar ne? 

Pa, nije baš tako. 

image-1

Monlighting ponekad može da postavlja etička i pravna pitanja, naročito ako je u suprotnosti sa ugovornim obavezama zaposlenog ili predstavlja potencijalni sukob interesa sa njihovim primarnim poslodavcem.

Stoga bi pojedinci koji razmišljaju o moonlighting-u trebalo da budu svesni svojih ugovora o radu, politike kompanije i svih potencijalnih konflikata koji bi mogli da se pojave. 

Evo nekih ključnih etičkih pitanja: 

Sukob interesa 

Možda najkritičnije etičko razmatranje u IT moonlighting-u je potencijal za sukob interesa. Ako sporedni posao tech profesionalca podrazumeva rad za konkurenta ili klijenta njihovog primarnog poslodavca, može doći do sukoba. 

Ovi sukobi mogu da uključuju razmenu vlasničkih informacija, konkurenciju za iste projekte ili podeljenu lojalnost. Potpuno otkrivanje i dobijanje eksplicitne saglasnosti obe strane koje učestvuju može pomoći u ublažavanju takvih sukoba. 

NDA i drugi ugovori 

Mnogi IT poslovi zahtevaju od zaposlenih da potpišu NDA i ugovore o radu kojima se određuju ograničenja rada za druge entitete ili deljenje poverljivih informacija. Kršenje ovih sporazuma može imati pravne posledice i naneti štetu profesionalnom ugledu. 

IT stručnjaci moraju pažljivo da preispitaju svoje ugovorne obaveze i potraže pravni savet ako planiraju da budu moonlighter-i u potencijalno neusaglašenoj ulozi. 

Uticaj na primarno zapošljavanje 

Moonlighting ne bi trebalo da ugrozi kvalitet primarnog rada IT stručnjaka. Poslodavci očekuju da njihovi zaposleni bude potpuno posvećeni tokom radnog vremena. Od suštinskog je značaja da osigurate da sporedni poslovi ne dovedu do preteranog umora ili ometanja koja negativno utiču na učinak posla. 

Intelektualna svojina 

Problemi vezani za intelektualnu svojinu mogu nastati kada moonlighting uključuje kreiranje softvera, dizajna ili drugih digitalnih sredstava. Utvrđivanje vlasničkih prava i granica intelektualne svojine je od ključnog značaja da bi se izbegli sporovi oko toga ko je vlasnik proizvedenih dela tokom moonlighting-a. 

Upravljanje vremenom i burnout 

Balansiranje stalnog posla sa moonlighting-om može biti zahtevno. Preterana posvećenost sporednim projekatima može dovesti do burnouta, što utiče i na primarni posao i na mogućnosti za moonlighting. IT stručnjaci moraju efikasno da upravljaju svojim vremenom, postave granice i održe zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života. 

Transparentnost i komunikacija 

Otvorena i iskrena komunikacija sa primarnim poslodavcima i klijentima u sporednim projektima je od najvećeg značaja. IT stručnjaci treba da informišu sve strane o svojim moonlighting aktivnostima, potencijalnim konfliktima i osiguraju da svima odgovaraju dogovoreni uslovi. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.