Gde se krije “Hrabri novi talenat”

Uprkos činjenici da je IT industrija najpoželjnija oblast, u Srbiji čak 44 odsto inženjera planira da se preorijentiše na razvoj veštačke inteligencije. Zbog rapidnih promena na tržištu rada, gotovo polovina kompanija prijavljuje velike probleme u pronalaženju adekvatnog kadra. Na panel diskusiji „Hrabri novi talenat”, predstavljen je brend Grafton koji je deo Gi Group Holding-a, jednog od globalnih lidera u kreiranju HR rešenja i usluga. Grafton će pomoći kompanijama u pronalasku adekvatnih kadrovskih rešenja.

Vreme Čitanja: 2 min

panel-grafton-1173-fi

Autor: Milan Vasić

U talente treba ulagati

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Stefan Lazarević rekao je na panelu da nedostatak talenata na tržištu ne doživljava kao problem. Kako je rekao, to postaje problem kada na kompanijskom nivou postoji nedostatak talenata.

“Ako je opšti trend manjak talentovanih ljudi, to je potrebno prihvatiti kao datost. Glavni izazov je činjenica da se biznis razvija mnogo brže, a nove tehnologije treba da nadoknade nastalu razliku. Problemi sa kojima se industrije suočavaju je prilagođavanje talenata i ulaganje u njih. Potrebno je uspostaviti bolju i konkretniju saradnju između akademske zajednice i privrede”, naglasio je on.

Kompanije koje nemaju probleme sa pronalaženjem talenata prihvatile su novu dinamiku tržišta rada koje sugeriše da danas sve može da se, relativno lako, nauči, a da ključnu ulogu u zapošljavanju novih kadrova imaju „ljudske veštine”.

Istraživanje koje je sproveo Gi Group Holding pokazuje da kompanije kao najznačajnije „ljudske veštine” ističu: analitičko i kreativno razmišljanje, radoznalost i neograničeno učenje, tehnološku pismenost, empatiju i aktivno slušanje, liderstvo i socijalni uticaj, kontrolu kvaliteta, fleksibilnost i agilnost, motivaciju i samosvest, nezavisnost i pažnju usmerenu ka detaljima.

„Narativ o nedostatku talenata prisutan je oduvek, a budući da postoji globalni deficit IT stručnjaka, ova industrija je bila prinuđena da bude fleksibilnija prilikom selekcije kadrova i da redefiniše ono što traži prilikom zapošljavanja. Talenti ne moraju da znaju baš sve što je nama, kao poslodavcima, potrebno, ali je svakako odlično ako imaju dobru osnovu. Pored toga, od velike nam je važnosti logičko razmišljanje, kakva je sposobnost usvajanja novih znanja i kakav je budući zaposleni kao čovek. Kada se sve to ukrsti, u velikom broju slučajeva se pokazuje da osoba koju ste zaposlili uspeva da nauči onaj set veština koji je vama potreban”, istakla je Jelena Kostić, HR Business Partner u Axians Srbija.

Vođa istraživanja korisnika u Nordeusu Milovan Dekić smatra da će veštačka inteligencija kodiranje učiniti suvišnim.

„Međutim, mislim da je to zapravo dobra stvar. A zašto? Pre svega, zbog toga što će ljudi imati više vremena da razmišljaju na nove, kreativne načine o tome kako da uposle AI”, izjavio je Dekić.

Milena Manojlović Kostenjak, rukovoditeljka Sektora za regrutaciju i selekciju u Gi Group Holding-u za Adria regiju, istakla je svoje zadovoljstvo jer je u Srbiju stigao brend koji preko 40 godina u 17 zemlja i više od 50 kancelarija prati promene na tržištu rada i u skladu sa uvidima pruža iskustva u oblasti regrutacije i selekcije.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.