Rađanje nove ere: Prva fabrika humanoidnih robota otvara se do kraja 2023. godine 

Svet je na ivici velikog proboja u području robotike. Prva fabrika humanoidnih robota, pod imenom RoboFab, otvara se do kraja ove godine u Salemu, Oregon. Ovaj izvanredan razvoj, koji predvodi Agility Robotics, označava početak masovne proizvodnje komercijalnih humanoidnih robota.

Vreme Čitanja: 2 min

humanoid robot

Ilustracija: Lenka T.

Izvršni direktor kompanije Agility Robotics, Damion Shelton, izrazio je značaj ovog događaja u saopštenju kompanije. „Otvaranje naše fabrike označava ključni trenutak u istoriji robotike: početak masovne proizvodnje komercijalnih humanoidnih robota“, rekao je Shelton. 

RoboFab se može pohvaliti sposobnošću da proizvede neverovatnih 10.000 robota godišnje, nadovezujući se na temelje postavljene 2020. U to vreme, Agility Robotics je predstavio dvonožnog robota bez glave po imenu Digit. Digit je bio pravi kvantni skok u robotskoj tehnologiji, posebno u pogledu pokreta nogu i humanoidnog dizajna. 

Shelton je istakao pokretačku snagu koja stoji iza stvaranja Digita. „Napravili smo Digit da rešimo teške probleme današnje radne snage, kao što su mogućnost povrede, izgaranje, visoka fluktuacija i manjak radne snage, sa krajnjom vizijom da omogućimo ljudima da budu humaniji. 

Masovna proizvodnja naprednijeg Digita 

Danas ova vizija postaje stvarnost jer se RoboFab priprema za proizvodnju preko 10.000 naprednih verzija Digit-a svake godine. U početku ciljajući na stotine robota Digit u svojoj prvoj godini, kompanija ima ambiciozne planove da poveća proizvodnju na 10.000 robota godišnje nakon toga. 

Jednom kada bude potpuno operativan, RoboFab će zaposliti preko 500 pojedinaca u Salemu, označavajući značajan podsticaj lokalnoj ekonomiji. Štaviše, Digit će sarađivati zajedno sa ljudskim radnicima u fabrici, pokazujući svoju svestranost i napredne mogućnosti. 

Pomoć tamo gde je najpotrebnija 

Agility Robotics je stalno unapređivao funkcionalnosti Digita, čineći ga prilagodljivim za različite industrije. Njegova najnovija verzija, „sledeća generacija Digita“, ima cilindričnu glavu i dva animirana LED oka, posebno skrojena za zadatke vezane za logistiku. 

Zahvaljujući humanoidnoj formi i mobilnosti, Digit može pronaći svoju primenu u logistici, distribuciji i industrijskoj automatizaciji,  Dizajniran da bezbedno radi zajedno sa ljudima, neprimetno se kreće kroz okruženja u kojima ljudi rade, obavljajući bezbroj zadataka sa lakoćom. 

Digit je na web sajtu s ponosom nazvan „prvim višenamenskim robotom usmerenim na čovjeka napravljen za rad u logistici“. U fabrici, robot Digit će obavljati zadatke slične onima na lokacijama klijenata kompanije Agility, kao što su utovar, istovar i selidbe. 

Andrea Campbell, COO Agility Robotics, istakla je značaj uspostavljanja RoboFab-a u neposrednoj blizini njihovog inženjerskog centra. „Ne samo da gradimo prvu svetsku fabriku za humanoidne robote, već to radimo u Sjedinjenim Državama, pedesetak kilometara od našeg inženjerskog centra, što je fantastično za brzo skaliranje. 

Uspostavljanjem RoboFab-a kao najsavremenijeg proizvodnog centra u Salemu, Oregon, ubrzavamo razvoj i primenu naprednih robotskih sistema, negujemo inovacije i stvaramo mogućnosti za visokokvalifikovane poslove. Sa sposobnošću da proizvedemo Digit u velikom obimu, spremni smo da promenimo budućnost rada na bolje,” izjavila je Andrea Campbell.  

 Sa ovakvim vrhunskim proizvodnim pogonom na mestu, klijenti uključeni u partnerski program kompanije Agility (Agility Partner Program – APP) mogu da očekuju isporuku prvih robota Digit već 2024. godine, dok je opšta dostupnost na tržištu predviđena za 2025. Svet je na ivici revolucije robotike koja će transformisati industrije i redefinisati budućnost rada. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

Prijavi se na novosti.