ENG

TikTok se transformiše: Postaje sličniji YouTube-u

TikTok, platforma poznata po svojim kratkim i zabavnim video sadržajima, sada preduzima korake ka transformaciji koja bi mogla učiniti ovu platformu sličnijom YouTube-u. Ova promena dolazi kao odgovor na rastuću potrebu za širim spektrom sadržaja i mogućnostima koje pruža platforma, uključujući duže video formate i naprednije alate za kreiranje sadržaja.

Vreme Čitanja: < 1 min

tiktok-youtube-981-fi

Ilustracija: DALL-E3

TikTok izgleda podstiče kreatore da počnu objavljivati horizontalne video zapise koji traju više od jednog minuta, prema podsticaju koji su videli kreatori @candicedchap i @kenlyealtumbiz. Platforma kaže da će “povećati” vidljivost ovih video zapisa u roku od 72 sata od objavljivanja, pod uslovom da video zapisi nisu reklame ili od političkih stranaka. Ova promena bi mogla imati značajan uticaj na korisnike i kreatore sadržaja na TikToku, pružajući im pristup širem spektru sadržaja i više mogućnosti za izražavanje i monetizaciju svojih radova.

“YouTube-izacija” TikToka

“YouTube-izacija” TikToka se dešava već neko vreme. Platforma testira video zapise dugih 30 minuta, a to dolazi samo nekoliko meseci nakon što je počela proširivati dužinu video zapisa do 15 minuta. Većina YouTube video zapisa obično traje 10 minuta ili duže (pomislite na vlogove “nedelja u životu”) iz razloga monetizacije, a ne zbog sadržaja kratke dužine po kojem je TikTok poznat.

Sa horizontalnim video zapisima i sve većom preferencijom za dužim sadržajem, kreatori bi mogli biti iskušani da kanibalizuju svoj YouTube materijal. Iako YouTube, ili bar YouTube Shorts, i dalje plaća kreatorima više, ponovno objavljivanje istog sadržaja na više platformi se ionako već dešava. YouTube, s druge strane, uveo je više funkcija kako bi se osećao više kao TikTok.

U svakom slučaju, horizontalni TikToks će izgledati sjajno na redizajniranoj iPad aplikaciji. TikTokova transformacija u platformu sličnu YouTube-u predstavlja značajan korak u evoluciji ove društvene mreže. Dok se platforma prilagođava novim trendovima i potrebama korisnika, ostaje da se vidi kako će ove promene uticati na njenu popularnost i položaj na tržištu društvenih medija.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.