Elon Muskova “Termonuklearna” tužba i kontroverza oko reklama na X platformi

Elon Musk, vlasnik kompanije X (nekadašnji Twitter), podneo je tužbu protiv medijske nadzorne organizacije Media Matters, tvrdeći da je ova grupa stvorila izveštaj koji prikazuje reklame velikih kompanija pored neo-nacističkog i belog nacionalističkog sadržaja. Ova tužba dolazi usled povlačenja oglasa velikih američkih kompanija sa X platforme, uključujući Disney, Warner Bros i Comcast, matičnu kompaniju Sky News-a, zbog zabrinutosti da se njihovi oglasi pojavljuju pored govora mržnje na sajtu.

Vreme Čitanja: 2 min

elon-musk-x-866-fi

Izvor: DALL-E3

Detalji tužbe i odgovor Media Matters

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u Teksasu, X tvrdi da je Media Matters “namerno i zlonamerno” prikazao oglase pored mrzilačkog materijala “kao da su to iskustva tipičnih korisnika X platforme”. X tvrdi da je grupa manipulisala algoritmima na platformi kako bi stvorila slike plaćenih oglasa pored rasističkog i pro-nacističkog sadržaja, navodeći da su takvi prikazi bili “izmišljeni, neorganski i izuzetno retki“​​.

Media Matters je u odgovoru nazvao Muska “zlostavljačem” koji preti “neosnovanim tužbama”, insistirajući da su reklame zaista bile prikazane pored nacističkog sadržaja koji su identifikovali​​.

Kontroverzne Muskove objave i pad prihoda od reklama

Musk je takođe izazvao javnu kritiku kada se složio s objavom koja je lažno tvrdila da Jevreji podstiču mržnju prema belcima, pozivajući se na teoriju “Velike zamene”. Ovi komentari su naišli na oštru kritiku iz Bele kuće, koja je optužila Muska za “grozno promovisanje antisemitske i rasističke mržnje” koja “protivreči našim osnovnim vrednostima kao Amerikancima”​​.

  • Musk se složio s objavom na X koja je lažno tvrdila da Jevreji podstiču mržnju prema belcima, rekavši da korisnik koji je spomenuo teoriju “Velike zamene” govori “pravu istinu”​​.
  • Teorija “Velike zamene” tvrdi da Jevreji orkestriraju zamenu belih populacija u zapadnim zemljama s ne-belim imigrantima, što će dovesti do “genocida belaca”. Ova teorija je motivisala napad na sinagogu u Pitsburgu 2018. godine, najsmrtonosniji antisemitski napad u američkoj istoriji​​.

Reakcije i posledice

  • Bela kuća osudila je Muska zbog “groznog promovisanja antisemitske i rasističke mržnje”, što “protivreči osnovnim vrednostima Amerikanaca”​​​​.
  • IBM je povukao oglase s X platforme vredne 1 milion dolara nakon Muskovih komentara​​.
  • Više velikih oglašivača, uključujući Disney, Warner Bros Discovery, Comcast, Lions Gate Entertainment i Paramount Global, takođe su pauzirali svoje oglase na X​​.

Oglašivači su počeli napuštati društveni medijski sajt otkako je Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. godine, zbog njegovih kontroverznih objava i otpuštanja zaposlenih koji su moderirali sadržaj. Prihodi od reklama u SAD-u na platformi su pali za najmanje 57% svakog meseca u poređenju sa istim mesecom prošle godine od kada je Musk preuzeo vlast​​.

Kompleksnost Muskove kontraverze

Situacija oko tužbe Elon Muska i Media Matters-a, kao i reakcija velikih oglašivača, ističe složenost moderiranja sadržaja na društvenim mrežama i izazove s kojima se suočavaju platforme u vezi sa govorom mržnje i kontroverznim sadržajem. Ova saga takođe osvetljava pitanja vezana za slobodu govora, odgovornost platformi i uticaj pojedinaca na javnu percepciju i poslovne odluke.

Prijavi se na novosti.