ENG

Šta su blokčejn orakli?

Recimo da želite da napravite aplikaciju fokusiranu na predviđanje cena akcija. Ako želite da idete korak dalje i napravite je decentralizovanom, pametni ugovor bi bio osnova za ovakvu kompleksnu aplikaciju. Ovi ugovori sadrže podatke i funkcije koje se mogu izvršiti unutar lanca (chain) kada ih aktivirate transakcijom.
Verovatno već znate da blokčejn može čuvati samo zapise transakcija; nema pristup informacijama kao što su kretanja cena akcija. Ali da bi vaša decentralizovana aplikacija (dApp) bila funkcionalna, morate vašem pametnom ugovoru obezbediti informacije koje se ne nalaze unutar blokčejna.
Za to će vam biti potreban orakl.

Vreme Čitanja: 2 min

Orakli

Ilustracija: Lenka T.

Šta su orakli?

Blokčejnovi ne vide van svojih granica; sve što se dešava izvan njihovog binarnog sveta je strano za njihov izvorni kod. Drugim rečima, blokčejnovi ne mogu pristupiti vremenskim informacijama, cenama akcija ili ličnim podacima. S pravom, to nije njihova svrha.

Pored toga, ne moraju biti višenamenski. Bar ne na ovaj način.

Međutim, potrebno nam je da imamo pristup spoljnim informacijama kako bismo osigurali ispravno funkcionisanje naših operacija na lancu. Na kraju krajeva, ne možete izgraditi aplikaciju za predviđanje cena akcija ako nemate pristup cenama akcija.

Ovde dolaze u igru orakli.

Orakli su pružaoci usluga trećih strana koji snabdevaju pametne ugovore informacijama koje se ne nalaze na lancu. Kao što je ranije navedeno, to mogu biti podaci o cenama, temperaturi, kašnjenju isporuke i letova, itd. Takođe su ključni za komunikaciju između različitih blokčejnova, omogućavajući kruženje podataka i sredstava između lanaca.

U suštini, orakli služe kao mostovi koji omogućavaju interoperabilnost između različitih lanaca i razvoj unutar lanca. Bez njih, NFT-jevi, dApp-ovi i čitav DeFi ekosistem kakav ga danas poznajemo, čak ne bi ni postojali.

Tipovi blokčejn orakla

Resursi van lanca dolaze u različitim oblicima i veličinama, a isto važi i za blokčejn orakle. Razvrstavaju se na osnovu svoje funkcionalnosti, te evo dva najčešća tipa:

  • Softverski orakli: Ovo su najčešći tipovi orakla i oni izvlače podatke iz digitalnih izvora kao što su baze podataka, API-ji i drugi javno dostupni arhivi podataka. Oni se isključivo oslanjaju na softver kako bi dobili potrebne informacije.
  • Hardverski orakli: Hardverski orakli komuniciraju sa stvarnim svetom. Prikupljaju informacije iz senzora, termometara, skenera i sličnih fizičkih uređaja.

Takođe ih možemo podeliti u dve kategorije:

  • Centralizovani orakli: Ovaj tip orakla deluje kao centralizovani entitet. Njime može upravljati grupa ljudi ili čak pojedinac. Neki orakli se nazivaju centralizovanim jer izvlače informacije iz jednog dobavljača podataka.
  • Decentralizovani orakli: Ovi entiteti prikupljaju podatke iz različitih izvora, povećavajući valjanost i kvalitet informacija koje se dostavljaju pametnim ugovorima.

Prednosti blokčejn orakla

Kako blokčejn orakli deluju kao posrednici između spoljnih podataka i blokčejnova, pružaju brojne prednosti. Na primer, suštinski su važni za uključivanje kriptovaluta u stvarni život, omogućavajući korisnicima da kupuju koristeći kriptovalute.

Osim toga, orakli su ključna karika u razvoju decentralizovanih aplikacija (dApp). Putanja ka podacima van lanca može doneti veću raznovrsnost ekosistemu i omogućiti razvoj dApp-ova sa različitim slučajevima upotrebe.

Podaci koje pružaju blokčejn orakli utiču na izvršenje pametnih ugovora, omogućavajući, na primer, DeFi aplikacijama za osiguranje da pravilno funkcionišu. Ne samo to, ali ne bismo mogli da pozajmljujemo ili stvaramo prinose bez orakla.

Kao što vidite, njihova uloga u razvoju dApp-ova i DeFi aplikacija je transformišuća. Pružajući siguran prenos tačnih podataka, oni takođe povećavaju pouzdanost blokčejna i igraju ključnu ulogu u besprekornom izvršenju ugovora.

Mane blokčejn orakla

Nije sve ovde sjajno i bajno; orakli takođe imaju i nedostatke.

Zamislite blokčejn orakle kao AI četbotove. Ako koristite pristrasne ili neispravne podatke za obuku, vaš četbot će biti pristrasan, nepouzdan, i njegovi izlazi neće imati smisla. Isto važi i za orakle. U neku ruku, zar ne?

Ako su podaci koje orakli prikupljaju pristrasni ili neispravni, to će stvoriti probleme. Blokčejnovi se oslanjaju na ove podatke, i ako orakl ne može da potvrdi njihovu tačnost ili je kompromitovan od strane nekoga sa lošim namerama, to će na kraju dovesti do zloupotrebe ili problema sa pametnim ugovorima. Zato centralizovani orakli, na primer, nisu uvek dobra ideja.

Ipak, orakli su neophodni. Iako se problemi mogu pojaviti, sve se svodi na to kako oni funkcionišu i koje mere bezbednosti ovi entiteti primenjuju kako bi obezbedili maksimalan kvalitet podataka. Dakle, ako nešto gradite na lancu i treba vam pristup off-chain podacima, istražite i odaberite najsigurniju opciju.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.