Belgrade Blockchain Week: Web3 transformiše umetnost i muzeje u Srbiji

U Narodnom muzeju Srbije održana je diskusija na temu „Muzeji i Web3”, a NFT umetnica Ivana Ehrensvard istakla je važnost primene blokčejn tehnologije u muzejima. Na panelu je bilo reči i o zakonskim okvirima poslovanja muzeja u Web3 ekosistemu u Srbiji. Program „Web3 – novi poslovni model u svetu umetnosti” ima za cilj da podstakne domaće umetnike na inovacije i integraciju u digitalnu revoluciju.

Vreme Čitanja: 2 min

kripto-art-1511-fi

Izvor: Srbija inovira

Narodni muzej domaćin Web3 konferencije

NFT umetnica Ivana Ehrensvard je rekla za WebMind da je tema današnjeg događaja uloga muzeja u globalnom Web3 ekosisistemu.

„Namera je da pokažemo primere iz najvećih svetskih muzeja koji su počeli da koriste blokčejn tehnologiju i prikažemo na koje načine muzeji ulaze u Web3 svet. Takođe, želimo da inspirešemo lokalne muzeje da urade isto“, rekla je Ehrensvard.

Ona je naglasila da je od izuzetne važnosti govoriti o zakonodavnim okvirima, i da je velika stvar opredeljenje Narodnog muzeja da bude domaćin ovakvog događaja u okviru Belgrade Blockchain Week-a, pošto je to „presedan na globalnom nivou“ – da narodni muzej bude domaćin događaja Web3 konferecije.

ivana-glid-1511-ps1

Ivana Ehrensvard i Danijel Glid

Novi poslovni model u svetu umetnosti

Program „Web3 – novi poslovni model u svetu umetnosti” u velikoj meri prati ulogu superklastera Odličan3 u približavanju Web3 tehnologija tradicionalnim sektorima. Njegovom realizacijom, želimo da podignemo prepoznatljivost i konkurentnost domaćih umetnika, podstaknemo ih da inoviraju i budu deo sveobuhvatne digitalne revolucije koja se trenutno dešava”, rekla je Aleksandra Popović, direktor projekta Srbija Inovira.

Evolucija interneta, odnosno pojava Web3 tehnologije, umnogome je promenila svet umetnosti. Činjenica da je moguće identifikovati digitalni zapis kao jedinstven, nepromenjiv i neizbrisiv rešila je osnovne probleme na tržištu umetninama – utvrđivanje autentičnosti dela, vlasništva i porekla. Ti problemi su danas rešeni u svetu digitalne umetnosti, a uveliko postoje i oni koji Web3 koriste i isključivo za fizičke umetničke radove.

S obzirom da se u našem, tradicionalnom svetu javlja prezasićenje umetnosti i umetnika, Web3 mi je otvorio nova vrata i nove platforme na kojima mogu da pokažem svoj rad. Tehnologija u Web3 napreduje brzo, tako da sam se odlučio da je koristim u svoju korist”, rekao je slikar i ilustrator Siniša Janjić (Primitive_Re).

Jedan od benefita novih tehnologija jeste mogućnost monetizacije umetničkih formi, poput digitalne. „Iako povezivanje umetnosti s finansijskom vrednošću nosi sa sobom stigmu deevaluacije dela, ono zahteva i ponovno preispitivanje njegove umetničke vrednosti, pa samim tim otvara prostor za kritički diskurs na tu temu. Ova tehnologija je neosporno ostavila svoj trag u istoriji umetnosti”, rekla je Marija Nikolić (Veštica).

Pozitivni uticaj ne završava se samo na komercijalnim aspektima, obzirom da mnogi umetnici svedoče o inspiraciji koju donosi Web3. „Tokom 2021. godine kada je nastao hajp oko NFT-a, uvideo sam da to može biti nova alatka u mojoj umetnosti. Odjedanput se otvorilo globalno tržište za novu vrstu umetnosti, blokčejn umetnost u vidu NFT-a. Izuzetno mi je zabavno korišćenje Web3 alata u umetničke svrhe”, dodaje Daniel Glid (ZEROREZERO).

Jedan od partnera Belgrade Blockchain Week-a je i superklaster Odličan3, formiran u okviru projekta Srbija Inovira, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i ICT Hub-a. Prepoznajući potencijal Srbije u oblasti blokčejna i Web3, superklaster Odličan3 pokrenuo je niz inicijativa usmerenih na razvoj Web3 zajednice i kreiranje okruženja koje će podsticajno uticati na dalji razvoj u ovoj oblasti. Fokusirajući se na razmenu znanja i iskustava, superklaster Odličan3 će u toku 10 dana Belgrade Blockchain Week-a organizovati nekoliko različitih aktivnosti.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.