Zebra Systems: Tržište IT usluga migrira prema pružaocima objedinjenih servisa (MSP) i pružaocima sigurnosnih objedinjenih servisa (MSSP)

Zebra Systems, distributer IT rešenja za sigurnost i zaštitu podataka s dodatnom vrednošću, predstavio je značajan trend promene na tržištu IT usluga od klasične prodaje hardvera i softvera prema pružaocima objedinjenih servisa (MSP - Managed Service Providers) i pružaocima sigurnosnih objedinjenih servisa (MSSP - Managed Security Service Providers) u poslednjih nekoliko godina.

Vreme Čitanja: 2 min

zebra systems

Izvor: Promo

Ova promena omogućava organizacijama sveobuhvatno upravljanje njihovim IT potrebama i bezbednosnim zahtevima, što im omogućuje da se fokusiraju na svoju osnovnu delatnost.

MSP-ovi organizacijama pružaju jednu tačku kontakta i usluge koje servisiraju sve njihove IT potrebe, uključujući upravljanje mrežom, sigurnost, ažuriranja, sigurnosno kopiranje i vraćanje podataka. MSSP-ovi su s druge strane više usmereni na sigurnost, bilo kao deo MSP usluga ili samostalno.

“Prednost MSP i MSSP usluga je u ugovornom tretmanu dostupnosti sistema i eliminaciji neočekivanih troškova u slučaju incidenta”, rekao je Zdenjek Binek, glavni izvršni direktor kompanije Zebra Systems. “Naši partneri sve više koriste MSP rešenja, što im omogućuje nadzor i zaštitu više sistema s jedne nadzorne ploče.”

zdenek binek

Fotografija: Jan Z Dechovan

Međutim, i dalje postoje velike rezerve. Prema istraživanju kompanije N-able, vodećeg pružaoca MSP platformi za pružaoce objedinjenih servisa, svega 40% radnih stanica sprovodi sigurnosno kopiranje svakih 48 sati. Samo 10% MSP-ova nudi DNS filtriranje, a tek trećina njih koristi autentifikaciju sa dva nivoa provere.

Danas, MSSP usluge uključuju upravljanje mrežnom infrastrukturom, sigurnost endpoint i IT infrastrukture, sigurnosno kopiranje i oporavak od katastrofe, upravljanje i sigurnost aplikacija i usluga u oblaku, upravljanje korisničkim računima, upravljanje uređajima za ispis i upravljanje, i nadzor mobilnih uređaja.

“Dobar sistem nadzora i upravljanja (RMM) ključan je deo arsenala svakog pružaoca usluga, što im omogućuje nadzor trenutnog statusa svih sistema i upravljanje ključnim parametrima na potpuno automatizovan način uz primanje trenutnih upozorenja”, rekao je Nebojša Stankić, regionalni menadžer Zebra Systems za Jugoistočnu Evropu.

Od alata za IT sigurnost, sigurnost krajnjih tačaka je ključni faktor za MSP-ove i MSSP-ove, prebacivanjem s tradicionalnih antivirusnih rešenja na EDR ili XDR (Endpoint/Extended Detection and Response) rešenja za dublje analitičke mogućnosti.

“EDR pruža zaštitu za krajnje tačke, bez obzira radi li se o radnim stanicama, serverima ili prenosnim računarima, pa obično koristi detekciju baziranu na više metoda, uključujući mašinsko učenje i veštačku inteligenciju”, dodaje Stankić.

Sigurnosno kopiranje i oporavak podataka su još jedan ključni deo zaštite IT sistema, uz MSP rešenja poput N-able Cove Data Protection ili Acronis Cyber Protect. Isto važi i za sigurnost mreže – GFI Software nedavno je lansirao Firewall-as-a-Service (FWaaS), omogućavajući MSP pružaocima firewall zaštitu putem SaaS licence u Kerio Control.

Zebra Systems veruje da su MSP-ovi i MSSP-ovi budućnost IT usluga i posvećeni su pružanju najvišeg nivoa usluga organizacijama svih veličina.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

Prijavi se na novosti.