ENG

Predstavljamo vam Knox Matrix: 10 godina Samsung Knox Security i Samsung vizija za bezbedniju budućnost

Bezbednosna platforma Samsung Knox slavi deseti rođendan! Nazvana po jednom od najbolje obezbeđenih mesta na svetu, prvi put je predstavljena na kongresu Mobile World Congress (MWC) 2013. godine.

Vreme Čitanja: 4 min

samsung knox

Izvor: Promo

To je decenija vodeće mobilne zaštite za korisnike širom sveta, tokom koje je platforma Samsung Knox postala holistička bezbedonosna platforma i sinonim za zaštitu milijardi potrošača i kompanija. Sada je Samsung posvećen sledećem nivou bezbednosti uređaja uz pomoć platforme Knox Matrix.

Bolja bezbednost u sve povezanijem svetu

Knox Matrix predstavlja Samsung viziju budućnosti u kojoj uređaji povezani u ekosistem mogu da se međusobno štite, kao i da štite svoje korisnike. To je sveobuhvatan pristup bezbednosti koji će postati sve važniji kako se sve više uređaja i aspekata naših života povezuje.

Mnogi korisnici širom sveta već poseduju raznovrsne povezane uređaje, od mobilnih uređaja i televizora do frižidera i robota usisivača. Prisustvo preko 14 milijardi povezanih uređaja na tržištu pokazuje prostranstvo ovog pejzaža, koji ne pokazuje znakove sužavanja.

Samsung je svestan da uprkos prednostima, povećana povezanost ima potencijal da dovede do povećane zloupotrebe. Tradicionalna bezbedonosna infrastruktura koja štiti pojedinačne uređaje neće moći da se nosi s tim, jer jedan kompromitovani uređaj može uticati na druge unutar istog ekosistema. Knox Matrix će se suočiti sa ovim izazovom kroz revolucionarni koncept koji otvara put za bezbednost većeg broja uređaja, uključujući mobilne telefone, televizore, kućne aparate i još mnogo toga.

Samsung uređaji koji imaju Knox Matrix rade zajedno kako bi se međusobno zaštitili u pouzdanoj mreži. Ako je jedan element kompromitovan, Knox Matrix će ga izolovati od ekosistema kako bi zaštitio ostale. Podrška platforme Knox Matrix na više uređaja može efikasno pretvoriti pametni dom u pametni štit – što više povezanih uređaja korisnik ima, to je bolja njihova ukupna bezbednost.

Trenutno postoje tri ključne funkcionalnosti platforme Knox Matrix koje obezbeđuju njen uspeh. Trust Chain omogućava uređajima da međusobno nadgledaju pretnje. Credential Sync obezbeđuje korisničke informacije prilikom prenosa podataka između uređaja, dok Cross Platform SDK omogućava uređajima sa različitim operativnim sistemima i platformama (uključujući, ali ne ograničavajući se na Android, Tizen i Windows) da se pridruže Knox Matrix sa doslednim bezbedonosnim standardima. Na taj način uređaji mogu biti sigurni, čak i u hiper povezanom svetu.

Knox Matrix upravlja svime ovim unutar privatnog blockchain-a, omogućavajući kompatibilnim uređajima da međusobno proveravaju eventualne prekršaje i obezbede sigurnost putem inteligentnog nadzora pretnji. Uz ove korake i dodatne funkcionalnosti koje će biti uvedene, korisnici će moći bezbedno i praktično uživati u više povezanih uređaja.

Put do sledećeg nivoa: Zajedno jači

Postavljanje temelja za sledeću eru bezbednosti uređaja zahteva pažljivo razmatranje. Razvoj platforme Knox Matrix odlično napreduje, ali postoje izazovi na putu do sledećeg nivoa. Oni uključuju usklađivanje različitih vrsta proizvoda, sa različitim operativnim sistemima i bezbedonosnim standardima u sistem bez neslaganja koji funkcioniše kao celina.

Kako uređaji postaju povezaniji, Samsung takođe mora obezbediti da ne budu previše komplikovani za upotrebu. Sa platformom Knox Matrix, radimo na tome da korisnicima ponudimo transparentnost i izbor zajedno sa zaštitom. Korisnici bi trebalo da budu sigurni da mogu donositi odluke na osnovu infromacija o svojim uređajima, kako bi bili zaštićeni bez muke. Očekujemo da će Knox Matrix upozoravati korisnike na potencijalno nesigurne situacije, kao što je korišćenje zastarelog firmware-a, pružajući predloge za dalje korake.

Moć platforme Knox Matrix da štiti povezane ekosisteme biće demonstrirana u fazama, počevši sa Samsung Galaxy proizvodima, kao što su pametni telefoni i tableti. Modeli koji podržavaju Knox Matrix biće dostupni od 2024. Godine, počevši sa tri osnovne funkcionalnosti koje su pomenute ranije, a nove se očekuju putem ažuriranja. U naredne dve do tri godine biće uključeni Samsung kućni aparati, a zatim i partnerski uređaji. Razvoj kompatibilnosti partnerskih uređaja već je u toku.

Pouzdani podaci o bezbednim inovacijama u prošlosti

Samsung već ima dugu istoriju omogućavanja različitih vrsta uređaja da besprekorno rade zajedno putem platforme SmartThings. U skladu sa filozofijom otvorene saradnje kompanije, Samsung takođe tesno sarađuje sa najpouzdanijim partnerskim kompanijama i širom zajednicom kako bi definisao i proširio bezbedonosne standarde, bolje identifikovao nedostatke pre nego što postanu problematični. Više očiju, više glava, znači bolja rešenja. Ovakva prošlost predstavlja ključnu osnovu za sve Samsung Galaxy uređaje, zajedno sa sveobuhvatnom (end-to-end) zaštitom i detekcijom pretnji u realnom vremenu koja je ugrađena u svaki sloj proizvoda.

Knox Matrix je samo najnoviji stepen razvoja u inovativnoj istoriji bezbedonosne platforme Samsung Knox. Samsung je nedavno predstavio i Knox Vault, ključno bezbedonosno rešenje koje izoluje najosetljivije podatke korisnika kako bismo bili sigurni da neće dospeti u pogrešne ruke.

Prethodna unapređenja uključivala su TrustZone, koja je obezbeđivala bezbedno okruženje unutar glavnog operativnog sistema za pokretanje osetljivih aplikacija i procesa nezavisno od redovnog softvera. Na taj način, rad i zabava mogli su bezbedno da koegzistiraju na istom uređaju.

Samsung Knox je takođe evoluirao u Knox Suite[1] kako bi pomogao poslovnim korisnicima i ključnim institucijama širom sveta da efikasno obezbede, primene i upravljaju svojim grupama uređaja sa prilagodljivim i jednostavnim softverom za upravljanje i sveobuhvatnom bezbednošću.

Nije čudo što analitičari u okviru industrije dodeljuju visoke ocene platformi Samsung Knox, a mnoge vladine agencije su tokom protekle decenije dodelile sertifikate platformi Samsung Knox. Zbog toga Samsung sa ponosom može reći da je Knox jedna od najpouzdanijih bezbednosnih platformi na svetu zahvaljujući bezbednosti na nivou odbrane.

Na osnovu ovog impresivnog dosijea, mi smo ubeđeni da je Samsung Knox najbolje pozicioniran da definiše sledeću eru bezbednosti uređaja. Povezana tehnologija će nam pomoći da stvorimo bolje živote i iskustva – a veća povezanost ne mora nužno značiti veći rizik. Sa platformom Samsung Knox, Samsung postavlja temelje za sigurniju budućnost i snažniju zajednicu.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung nadahnjuje svet i oblikuje budućnost inovativnim idejama i tehnologijama. Kompanija redefiniše svet televizora, pametnih telefona, mobilnih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, i LED rešenja. Za najnovije vesti posetite Samsung Newsroom na adresi http://news.samsung.com.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.