ENG

Veštačka inteligencija i kontrola štetočina u poljoprivredi

Prirodni svet insekata nosi sa sobom mnoge izazove u poljoprivredi. Kao invazivne vrste donose samo propast i bolest, infestacije štetočina obično oštećuju naše useve i zemljište.
Nažalost, proces držanja ovih neprijatnih malih stvorenja podalje zahteva finansijska sredstva i radnu snagu. Ne samo to, već hemijske i mehaničke metode kontrole štetočina, na primer, mogu ugroziti zdravlje biljaka ili dovesti do povreda pre nego što uopšte dobiju priliku da rastu.
Dakle, pitanje je - možemo li se osloniti na veštačku inteligenciju da ublaži probleme poljoprivrednika i istovremeno obezbedi čistiju životnu sredinu?

Vreme Čitanja: 2 min

Veštačka inteligencija i kontrola štetočina

Ilustracija: Lenka T.

Kontrola štetočina u poljoprivredi

U poljoprivredi, kontrola štetočina se odnosi na suzbijanje vrsta koje prete poljoprivrednoj produktivnosti. Osim toga, koristimo termin “štetočina” za sve invazivne organizme, od armije gladnih krompirovih buba do upornih korova koji sputavaju rast vašeg prinosa.

Premašujući brojem useve i napore poljoprivrednika da stvari dovedu pod kontrolu, invazivne vrste mogu naneti različite vrste štete rastućim usevima. Oni proždiru biljke, šire bolesti, kontaminiraju proizvode, smanjuju prinose useva i koštaju poljoprivrednike puno novca.

Iako postoji mnogo načina za suočavanje s infestacijama, nijedna pojedinačna metoda nije optimalno rešenje za ovaj postojeći problem. Uprkos uništavanju štetočina, mnoga rešenja utiču na zemljište, biljke, životinje i naše zdravlje. Još važnije, pronalaženje odgovarajućeg leka često je izazovno, pa poljoprivrednici često koriste pogrešne pesticide za istrebljenje, što dovodi do još veće štete. Naravno, ne treba ni napominjati da sve ovo stvara disbalans u ekosistemu i iscrpljuje autohtone biljke i useve od hranljivih materija i drugih resursa.

Veštačka inteligencija i kontrola štetočina

Prema izveštaju “Tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji i IoT-u za održivu poljoprivredu i pametnu poljoprivredu“, poljoprivreda “zahteva nove rešenja za sve aspekte poljoprivredne proizvodnje, od boljeg i predvidljivijeg planiranja proizvoda do precizne poljoprivrede i optimizacije implementacije resursa”.

Izveštaj, objavljen 2021. godine, dalje objašnjava da je “najpopularniji i održiv pristup kontroli štetočina zapravo Integrisano upravljanje štetočinama (IPM). Međutim, ovaj pristup je prilično složen i zahteva puno znanja, stručnosti i posmatranja. U praksi je potrebno pratiti štetočine na polju, utvrditi najosetljiviju fazu štetočina, odlučiti o najprikladnijoj taktici kontrole (pesticid ili druge alternativne metode) i primeniti je u najbolje vreme. Stoga IPM zahteva intenzivno posmatranje na terenu, obučeno osoblje i rudarenje podataka. U ovom kontekstu, pojavilo se da je upotreba algoritama veštačke inteligencije (AI) neophodna za kontrolu, praćenje i upotrebu ovih poljoprivrednih ulaganja u optimalno vreme.”

Kontrola štetočina

Foto ilustracija: Freepik

Drugim rečima, veštačka inteligencija može transformisati kako poljoprivredu tako i industriju kontrole štetočina. Upotrebom veštačke inteligencije možemo unaprediti praćenje štetočina, povećati efikasnost i bezbednost, te smanjiti troškove kontrole štetočina. Evo nekoliko načina na koje bi veštačka inteligencija mogla pozitivno uticati na poljoprivredu:

  • Detekcija i praćenje: AI kamere mogu automatizovati kompleksne zadatke, uključujući detekciju i praćenje štetočina. Kamere, pa čak i senzori sa naprednim AI mogu identifikovati različite štetočine na vreme praćenjem useva 24/7. To omogućava rano otkrivanje i minimiziranje štete.
  • Povećana efikasnost: Poljoprivrednici mogu osloniti na AI sisteme da rano detektuju probleme umesto da se ručno bave infestacijama štetočina. AI program tada može pronaći najefikasniji način delovanja protiv insekata za samo nekoliko sekundi, čime se štedi vreme i novac poljoprivrednicima.
  • Poboljšana bezbednost za sve: Pošto veštačka inteligencija može precizno identifikovati vrstu i broj invazivnih vrsta na zemljištu, takođe može pružiti tačne izračune o tome koliko pesticida je potrebno da se drže štetočine pod kontrolom. Ne samo to, već može ponuditi više uvida u to koji tip tretmana je najmanje štetno rešenje, držeći opasne hemikalije koje zagađuju našu životnu sredinu podalje od zdravog zemljišta.

Kao što možete videti, veštačka inteligencija trebalo bi da bude integralni deo poljoprivrede. Iako ima svoja ograničenja i izazove, veštačka inteligencija je ključna za naš uspeh u smanjenju uticaja na životnu sredinu i povećanju prinosa useva i bezbednosti.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.