ENG

Spotify DJ: Veštačka inteligencija u ulozi radijskog voditelja

Pred kraj februara 2023. godine, Spotify je predstavio novu funkciju pod nazivom „Spotify DJ“, koju napaja veštačka inteligencija.
S obzirom na to da u industriji nije bilo ničeg sličnog, korisnici širom sveta nisu sasvim sigurni šta da očekuju.
Stoga, pokušajmo da odgonetnemo koje su prednosti i mane ovog DJ robota i da odgovorimo na pitanje kakve veze ChatGPT ima sa tim.

Vreme Čitanja: 3 min

spotify ai dj

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Zašto je Spotify predstavio AI DJ-a?  

Šta je zajedničko najpopularnijim Spotify funkcionalnostima, „Wrapped“ i „Discover Weekly“ plejlistama? Obe su personalizovane do srži. 

Pošto su shvatili da slušaoci uživaju u naizgled individualnom pristupu i osećaju kao da njihovi Spotify algoritmi mogu tačno da predvide šta im je potrebno u datom trenutku – švedska kompanija je odlučila da personalizaciju podigne na potpuno novi nivo, te je predstavila Spotify DJ. 

Šta to tačno podrazumeva? 

Specijalno u ove svrhe, Spotify je udružio snage sa kompanijom OpenAI kako bi razvio jedinstven, prijateljski glas radio voditelja koji će direktno razgovarati sa korisnikom, najavljujući sledeću pesmu, odabranu na osnovu navika slušalaca. 

Zvučaće nešto poput ovoga:

„Dobro jutro, Silvija, znam da si prošle nedelje uživala u savremenim RnB melodijama, pa dozvoli da te upoznam sa ovom novom umetnicom za koju mislim da će ti se svideti… U nastavku, pripremi se da se vratiš u avgust 2022. godine, kada si skoro svaki dan slušala ovaj dragulj“, i tome slično. 

Iz perspektive kupca, čini se da će ova nova funkcija biti neverovatno zabavna, ali je istovremeno nerealno očekivati da će se korisnici potpuno okrenuti Spotify DJ-u. 

Kako se ispostavilo, korisnici uživaju u neometanom slušanju muzike, što znači bez reklama ili bilo kog drugog generičkog glasa koji bi se isprečio između pesama. Čak i ako je personalizovano, činjenica da neko upada u vaše iskustvo slušanja kada to niste očekivali, dovoljna je da deluje iritantno. 

Naposletku, mlađa publika nije veliki ljubitelj radija baš iz tog razloga – jer su njihove navike slušanja drugačije od onoga na šta smo navikli. Oni žele potpunu slobodu u odabiru šta će slušati i koliko dugo. 

U svakom slučaju, čak i ako nisu odrasli slušajući radio, možda još nije kasno da se u njihove živote uvede ovakvo intimno iskustvo slušanja, koje je sa razlogom bilo popularno dugi niz decenija. 

Kao što možete primetiti, postoji mnogo kontradiktornih argumenata, ali jedno je sigurno – ovo će biti zanimljiv društveni eksperiment, čije ishode ne možemo u potpunosti predvideti. Ili ćemo biti prijatno iznenađeni ili ćemo nastaviti sa svojim životima kao da se ništa nije desilo. 

Kako funkcioniše Spotify DJ? 

Na neki način, ova nova funkcija predstavlja personalizovani AI vodič kroz beskrajni svet muzike. Sada se više nego ikada objavljuju nove pesme i čini se da je muzička karijera zamenila ono što je nekada bila Youtube karijera. 

Sa toliko novih izdanja, teško je, ako ne i nemoguće, istraživati i otkriti umetnike koji će vam se svideti. Štaviše, s vremena na vreme, algoritmi na striming platformama preporučuju pesme koje vi nikada ne biste pustili. 

Sve ovo je dovelo do potrebe za muzičkim urednicima, odnosno nekim ko bi tačno znao šta da vam pusti baš u tom trenutku. I s tom idejom se rodio Spotify DJ

No, postoji paradoks u svemu tome – tradicionalni radijski DJ-evi preporučuju muziku na osnovu svog znanja i stručnosti, dok Spotify DJ daje preporuke zasnovane na preferencijama korisnika

Već smo videli zadivljujući kapacitet veštačke inteligencije u svakoj sferi našeg života, pa je bilo sasvim prirodno da se ona proširi i na oblast kojoj posvećujemo mnogo vremena – slušanje muzike. 

Ono što je jedinstveno kod Spotify DJ-a je realistično komentarisanje na koje do sada nismo naišli kod striming platformi. Ako prođe dobro kod korisnika, ovo bi moglo da postane novi industrijski standard koji će sve vodeće striming platforme morati da uvedu pre ili kasnije. 

Ali, kako zna šta da reprodukuje određenom korisniku? 

U suštini, Spotify DJ uroni u istoriju svih pesama koje ste puštali tokom godina, koje su vam se svidele ili ste ih sačuvali na vašim plejlistama. 

image-1

Potom, Spotify DJ će razmotriti u čemu biste mogli da uživate i isporučiće niz pesama odabranih samo za vas. Takođe, iznova osvežava listu pesama na osnovu vašeg fidbeka. Ako ne pogodi vaše raspoloženje, samo kliknite na DJ dugme i krenuće druga pesma. Što više slušate i sugerišete DJ-u šta vam se sviđa (ili šta vam se ne sviđa!), to su njegove preporuke bolje.

Saopštenje za medije

Osim Spotify personalizacije, ova nova funkcionalnost ne bi mogla biti moguća bez generativne AI tehnologije koju je obezbedio OpenAI (da, ista kompanija koja je lansirala ChatGPT). 

Upravo je to omogućilo da komentari voditelja zvuče uverljivo i da vam ponude pronicljive informacije o muzici, izvođačima ili žanrovima koje slušate. 

Pored toga, omogućilo je da se znanje muzičkih urednika Spotify-a skalira na način koji nikada ranije nije urađen. 

Kako uključiti Spotify DJ?
U redu, nakon svega što ste do sada pročitali, nadajmo se da ste dovoljno zaintrigirani da bar pružite šansu Spotify DJ-u. U tom slučaju, imamo dobre i loše vesti.
Najpre loše vesti – za sada je ova funkcionalnost dostupna samo u SAD i Kanadi, ali, ako ste dovoljno kreativni i koristite VPN, možda ćete naći način da je isprobate.
Dobra vest glasi da je zaista jednostavno uključiti ovu funkcionalnost (ako joj možete pristupiti, to jest). Idite na Spotify aplikaciju na svom iOS ili Android uređaju i kliknite na stavku „Muzika“ na početnoj stranici. DJ kartica će se pojaviti unutar otvorenog prozora i, ako vam se ne sviđa ono što se trenutno reprodukuje, samo ponovo dodirnite DJ dugme da biste prebacili na nešto drugo.

Naposletku, važno je naglasiti da se Spotify DJ nije pojavio niotkuda. Tome je prethodila kupovina AI glasovne platforme „Sonantic“, u junu 2022. godine, sa namerom da omoguće nova zvučna iskustva za svoje korisnike. 

I, da bi zatvorili krug, Spotify se odlučio da voditelj njihovog prvog podkasta ikada, koji se zove Xavier „X“ Jernigan (koji je inače i rukovodilac kulturnih partnerstava u ovoj kompaniji), „ustupi“ glas za Spotify DJ-a. 

Biće zabavno gledati kako će Spotify omogućiti ovu funkciju na različitim jezicima i koliko dugo će publika u međunarodnim oblastima morati da čeka na nju. 

Kao što se moglo očekivati, Spotify DJ biće dostupan samo pretplatnicima Spotify Premiuma. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.