Prva uspešna robotska transplantacija jetre: Da li su robotske operacije budućnost? 

Jedna od najkompleksnijih abdominalnih operacija, transplantacija jetre, po prvi put je uspešno izvedena od strane robota. Ovaj uspeh potvrđuje korisnost i preciznost robota pri hirurškim intervencijama i operacijama, čak i kod zahvata koji uključuju delikatno ušivanje.
Više o prednostima robotike u medicini pročitajte u nastavku.

Vreme Čitanja: 2 min

robotic-surgeries-606-fi

Ilustracija: Lenka T.

O prvoj robotskoj transplantaciji jetre   

Sredinom jula 2023, u Sjedinjenim Američkim Država po prvi put je uspešno izvedena transplantacija jetre uz pomoć robota kojim je upravljao hirurg. Ova operacija predstavlja važan iskorak u napretku hirurgije i deo je napora ove klinike da utiče na rasprostranjenost i usvajanje inovativnih procedura pri operacijama. 

Pacijent koji se podvrgao operaciji je muškarac u šezdesetim godinama, koji je bolovao od raka jetre i ciroze izazvane hepatitisom C, te mu je transplantacija bila neophodna. Pokretima robota je sa obližnje konzole upravljao glavni hirurg, Dr Adeel Khan, gledajući u ekran i koristeći nešto poput gejmerskih džojstika. 

“Transplantacija je bila uspešna: Operacija je prošla bez problema, nova jetra je odmah počela da radi, a pacijent se oporavio bez ikakvih hirurških komplikacija,” kratko je prokomentarisao hirurg u izjavi za Washington University School of Medicine

Operacija je trajala oko osam sati, premda hirurzi veruju da će to vreme biti i manje kada ova procedura bude postala zastupljenija. 

U istoj klinici su već uspešno izveli oko 30 operacija manjeg stepena kompleksnosti koristeći robotski sistem, ali je ovo prva robotska transplantacija jetre u zemlji, koja inače važi za jednu od najkomplikovanijih procedura zbog obilnog krvarenja i delikatnog ušivanja malih krvnih sudova. 

Pre operacije u SAD, prva robotska transplantacija jetre na svetu izvedena je u Južnoj Koreji 2021. godine, premda je ona samo delimično koristila robotski sistem. 

Prednosti robotskih operacija   

U normalnim okolnostima, pacijentima koji se podvrgnu ovom tipu operacije, potrebno je oko šest nedelja, u najboljem slučaju, da bi se oporavili i ponovo počeli da uživaju u redovnim aktivnostima bez većih neprijatnosti. Odnosno, u zavisnosti od stručnosti tima hirurga zavisi koliko će biti brz oporavak, pa zato u nekim situacijama on može trajati i duže. 

Međutim, zahvaljujući tome što je ova transplantacija izvedena uz pomoć robota, ovaj pacijent je već posle mesec dana mogao nesmetano da hoda i da se vrati svojim hobijima koji uključuju značajnu fizičku aktivnost, kao što je to plivanje ili golf. 

Kako je to moguće? 

image-1

Ova inovativna metoda omogućava da operacija bude manje invazivna i samim tim je oporavak pacijenta neuporedivo brži. Baš zato, klinike su fokusirane da rade na unapređenju tehnologije i rasprostranjenosti njihove primene u stvarnom svetu kako bi i doktori i pacijenti mogli da uživaju u benefitima koje robotika sa sobom donosi.

Preciznije rečeno, ova transplantacija se, na tradicionalan način, obavlja tako što hirurg napravi vertikalni rez od 7.6-10cm i horizontalni od 30-41cm, kako bi se obolela jetra izvukla i zamenila zdravim doniranim organom. 

U slučaju korišćenja robotskog sistema, napravi se nekoliko rezova dužine 1.3cm i jedan rez od 15cm između abdominalnih mišića, čime se omogućava uklanjanje organa. Pored toga, hirurg upravlja robotom uz pomoć 3D ekrana visoke rezolucije, što mu pruži sveobuhvatniji i pregledniji uvid u ono što radi.   

“Imamo pet hirurga koji se bave robotskom transplantacijom, a ovaj broj će se povećati na sedam do kraja leta. Od pokretanja našeg programa, bili smo mentori u preko 30 centara za transplantaciju širom zemlje kako bismo im pomogli da izgrade sopstvene uspešne robotske programe. Timovi za transplantaciju iz drugih centara dolaze da posmatraju naš proces, a mi takođe idemo kod njih na teren i mentorišemo ih dok razvijaju svoje veštine,” objasnio je dr Khan. 

I na kraju, kada se govori o primeni robotike u medicini, nije iznenađujuće što se uveliko istražuje potencijal veštačke inteligencije da upravlja mašinama kako bi procedure bile glatke, pedantne, precizne, uz minimalni rizik od ljudske greške. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.