ENG

Da li je nevidljiva tehnologija naredni veliki korak? 

Kompanija Humane je zaista bila posvećena odgovoru na pitanje – Šta sledi u tehnologiji?
Kako se ispostavilo, sledeća era tehnologije je da ona postane nevidljiva.

Vreme Čitanja: 2 min

humane

Ilustracija: Lenka Tomašević

Kako veštačka inteligencija utiče na dizajn uređaja?   

U ovom članku ćete saznati šta kompanija Humane namerava da omogući uz pomoć tehnologije bez ekrana. No, u prave rezultate uverićemo se tek u narednim mesecima. Za sada, po svemu sudeći, možemo samo da im verujemo na reč. 

Dakle, ono što nameravaju da urade je da tehnologiju učine nevidljivom, ali da sve prednosti uređaja kakve smo koristili do sada ostanu netaknute. 

Kako je to uopšte moguće? 

image-1

Tehnologija koja postaje nevidljiva pruža nam nove mogućnosti za interakciju sa računarom. Toliko smo se navikli da tapkamo na telefonu, ili da pomeramo kursor mišem, da nam je to postalo sasvim prirodno. Ali to je tako samo zbog dizajna na koji smo se vremenom navikli. Budućnost koju uvodi AI je daleko bolja od budućnosti koja podrazumeva upotrebu više ekrana.

Izvor: Imran Chaudri TED govor

I to je suštinska ideja koja stoji iza ovog pionirskog proizvoda. 

Oni, dakle, grade svoje buduće proizvode na ideji da ljudi žele da budu manje vezani za ekrane, ali da i dalje uživaju u svemu što ti uređaji mogu da obezbede. 

Kao što je predstavljeno na TED-u ranije ovog meseca, Imran Chaudri je uspeo da preobrati svoj glas i svoju poruku u tečan francuski za samo nekoliko sekundi. Drugim rečima, ovaj mali i jedva primetan uređaj vam omogućava da tečno govorite bilo koji jezik. 

“Kada kompjuter nestane, omogućava nam da se vratimo na ono što je zaista važno. To je nova sposobnost da budemo prisutni. Zamislite da iskusite prve korake vašeg deteta bez ekrana između vas. U budućnosti, tehnologija će biti i ambijentalna i kontekstualna”, dodao je Chaudri, koji je ranije radio za kompaniju Apple. 

Još jedan fascinantan primer koji je Chaudri predstavio vezan je za primenu u stvarnom svetu i zdravlje ljudi. Zamislite da ste netolerantni na laktozu. Uzmete neku čokoladicu u supermarketu i niste sigurni kako ćete reagovati na nju. Ovaj uređaj bi mogao da ga skenira i odmah vam kaže da sadrži kakao prah i da je za vas možda najbolje da ga preskočite i pronađete nešto drugo. 

Naravno, konačna odluka je na vama, krajnjem korisniku. 

Koliko znamo do sada, ovaj uređaj bi mogao da bude prikačen na odeću korisnika. Njegov lagan i nenametljiv dizajn vam omogućava da zaboravite da ga uopšte nosite. 

Prema njegovim rečima, kako se snaga računara povećavala, sama veličina računara i uređaja se smanjila. 

“Ovaj uređaj je izgrađen od nule uz pomoć veštačke inteligencije i potpuno je samostalan. Nije vam potreban pametni telefon ili bilo koji drugi uređaj sa kojim biste ga povezali. On interaguje sa svetom na isti način na koji to rade ljudi, slušajući ono što korisnik čuje, videći ono što korisnik vidi”, rekao je on. 

Njihovo rešenje bi se moglo opisati ovim rečima: 

  1. Bez ekrana; 
  2. Neprimetno; 
  3. Čulno. 

Dok javnosti ne bude dostupno više detalja o ovom proizvodu, možemo samo da naslućujemo koje su loše strane ove tehnologije. Ali do tada, očigledno je da je ovaj pristup radikalan i inovativan, te da izaziva sve prethodne pristupe dizajniranju uređaja. 

Kako je Chaudri objasnio, kompanija Humane veruje da će veštačka inteligencija biti pokretač sledećeg skoka u dizajnu uređaja. 

“Šta je sledeće u tehnologiji? Neki veruju da su AR/VR naočare odgovor, ali one samo pomeraju ekrane koje već imamo u životu na svega milimetar od naših očiju. To je još jedna barijera između nas i sveta. Ali, budućnost tehnologije se neće nalaziti na našim licima”, zaključio je on. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.