Ai u biznisu: Tadej Kurepa o osnaživanju preduzetništva kroz AI Vodič i budućnosti veštačke inteligencije

Definitivno smo trenutno u eri kada veštačka inteligencija (AI) preoblikuje kako poslujemo, učimo i interagujemo, postaje ključno razumeti i primeniti ovu transformacionu tehnologiju. Tadej Kurepa, programski direktor projekta "Preduzmi ideju", stoji na čelu inicijative koja se između ostalog bavi upravo tim - demistifikacijom AI i njenim približavanjem preduzetnicima i startapima kao i svim onima koje ova tema interesuje.

Vreme Čitanja: 3 min

tadej-875-fi

Izvor: WebMind

U ovom intervjuu, Tadej Kurepa detaljno objašnjava inspiraciju i proces stvaranja AI vodiča dostupnog na sajtu projekta, naglašavajući ključne teme i ciljeve vodiča. Takođe, razmatra se kako projekat “Preduzmi ideju” pomaže u razumevanju i primeni veštačke inteligencije u poslovnim modelima, te koje su buduće aspiracije projekta u oblasti edukacije i podrške zajednice u vezi sa veštačkom inteligencijom, uz deljenje uspešnih priča i praktičnih primena AI koje su videli ili podržali.

Koji su vaši planovi za budućnost projekta “Preduzmi ideju”? Kako planirate da nastavite da edukujete i podržavate zajednicu u vezi sa veštačkom inteligencijom? 

Projekat “Preduzmi ideju” je fokusiran na promociju preduzetničkih vrednosti, jačanje veza između akademske i poslovne zajednice, izgradnju kapaciteta za podršku startapima, podsticanje multidisciplinarnih istraživanja i razvoj preduzetničkog pristupa na fakultetima, posebno u oblasti prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških nauka​​​​​​​​​​​​. Upravo u ovim oblastima su vidljivi i najznačajniji rezultati projekta, među kojima je kreiranje SPLET Tech konferencije, najveće konferencije o inovacijama i tehnološkom preduzetništvu na Zapadnom Balkanu, kao i podrška za preko 150 startapa u prevazilaženju razvojnih izazova i formiranje 34 nova startap tima zahvaljujući aktivnostima projekta. Stopa rasta domaćeg startap ekosistema je u 2022/2023 dostigla skoro 40% za samo godinu dana. Posebno smo ponosni na Experts2Mentors program za unapređenje mentorskih veština koji je pohađalo preko 50 nastavnika sa više od 10 fakulteta. Oni sada rade sa studentskim timovima u okviru predinkubacionog programa Route2Launch. 

Nastavićemo da gradimo svoje aktivnosti na postignutim uspesima, a uskoro planiramo da javnosti predstavimo još neke inicijative koje pripremamo unutar projekta, a koje će biti usmerene na dalju promociju tehnološkog preduzetništva i veću dostupnost obrazovnih materijala. 

Možete li da podelite neke uspešne priče o praktičnim primenama veštačke inteligencije koje ste videli ili podržali kroz vaš projekat? 

Veštačka inteligenija sve češće postaje važan činilac različitih tehničkih rešenja, a ovo je posebno izraženo u inovacionom ekosistemu. Početkom ove godine smo u saradnji sa kompanijom A1 i startapom Abstract objavili vodič Uvod u sajber bezbednost. Kada je 10. oktobra ovaj vodič predstavljen na SPLET Tech Konferenciji, Ljubica Vojinović i Mikica Ivošević su veliki deo predavanja posvetili upravo novom trendu primene veštačke inteligencije od strane sajber kriminalaca, kao i novim alatima i tehičkim rešenjima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji kojima inženjeri sajber bezbednosti odgovaraju na ove pretnje. Mislim da to pokazuje koliko brzo i duboko primene veštačke inteligencije ulaze u naše društvo i ekonomiju. 

Na SPLET Tech konferenciji smo imali prilike da čujemo još nekoliko predavanja na ovu temu, uključujući “Od Junga i Skinera do veštačkog uma”  Vladimir Lelićanina, šefa katedre za Web na SAE Institutu, koji je istraživao kako veštačka inteligencija i Web3 tehnologije redefinišu razumevanje ljudskog uma i ponašanja​​. Neka druga predavanja bavila su se kompjuterskom vizijom i deep learning-om. Takođe smo imali prilike da upoznamo domaće startape koji razvijaju rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji od kojih je pet učestovovalo na javnoj pitching sesiji: Moveo, AI Health-tech platforma sa ciljem poboljšanja života ljudi sa djabetesom; Plainly – softver za automatizaciju videa koji omogućava povezivanje video šablona po izboru i bilo kog izvora podataka (baze podataka, tabele, API…) da bi se automatizovalo kreiranje video zapisa; MatchIT – AI aplikacija koja olakšava traženje posla; SignAvatar- AI softver za prebacivanje govora na znakovni jezik i Orook – digitalno tržište za zapošljavanje i razvoj karijere u oblasti arhitekture, inženjeringa i građevinarstva.

Pogledajte ceo intervju na snimku ispod:

Osnaživanje preduzetništva kroz edukaciju i inovacije

Razgovor sa Tadej Kurepom otkriva strastvenu posvećenost demistifikaciji i primeni veštačke inteligencije u svijetu preduzetništva. Kroz projekt “Preduzmi ideju” i njegov AI vodič, Kurepa i njegov tim nude ne samo teorijski uvid, već i praktične savete i primere koji mogu biti od neprocenjive vrednosti za pojedince i organizacije koje teže da se prilagode i iskoriste AI u svojim poslovnim modelima.

Tadejevi planovi za budućnost projekta ukazuju na kontinuiranu ambiciju da se podrška i edukacija u vezi sa AI proširi, osnažujući tako startape i preduzetnike. Ovaj intervju ne samo da ističe značaj veštačke inteligencije u modernom poslovanju, već i ukazuje na vitalnu ulogu edukativnih inicijativa poput “Preduzmi ideju” u osnaživanju pojedinaca da efikasno koriste AI, u svrhu inovacija i napretka.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

Prijavi se na novosti.