Otpuštanja, rast plata i uticaj ekonomije i globalnih kompanija na IT sektor

Trenutno stanje IT industrije izaziva mnoge diskusije i rasprave o perspektivama, krizama i uticajima na zaposlene. Kao direktor WebMind, posvećenog portala koji informiše i promoviše inovacije cele tech i IT industrije, imam priliku da pažljivo pratim promene u ovom sektoru.

Vreme Čitanja: 3 min

otpustanja it

Ilustracija: Lenka T.

Želim podeliti svoje viđenje o trenutnom stanju industrije, kontradiktornim izveštajima o otpuštanjima, skokovima i padovima plata, kao i o mogućem uticaju globalnih kompanija na zapošljavanje, freelance i startup scenu. 

Trenutno stanje IT industrije  

Ne slažem se s tvrdnjama da je IT industrija u krizi. Verujem da ona zapravo služi kao podrška realnoj ekonomiji. Kada jedna od tih industrija ima probleme, to neizbežno utiče na drugu. Ovde smo imali seriju događaja koje su uticale na globalnu ekonomiju, kao što su Covid-19, aktuelni konflikt u Ukrajni i Rusiji. Paralelno sa tim smo prošli kroz možda najsjajniji period IT industrije, logično je da se, pod ovim okolnostima, uzlazna kriva rasta mora stabilizovati. Za nekog je trenutna klima u industriji loša, ali ja sam mišljenja da je ovo dobar period, kako bi nastavili sa rastom u budućnosti. 

Već pre više od pet godina sam prepoznao važnost veštačke inteligencije, robotike, sajber bezbednosti i web3 ekosistema, i to me je motivisalo da osnujem portal WebMind, s ciljem da se stvori platforma koja će podizati svest o ovim ključnim oblastima kako bi se proširila svest o njihovoj važnosti i uticaju. Mogu s ponosom reći da je moja vizija bila ispravna i da je to stvarnost koja se dešava. 

Otpuštanja i rast plata  

Kada je reč o otpuštanjima i rastu plata, moram priznati da izveštaji o masovnim otpuštanjima u IT sektoru odražavaju realnu sliku tržišta. Međutim, važno je napomenuti da su neke kompanije otpuštale zaposlene zbog gubitka velikih projekata. To se dešava kada se kompanije previše oslanjaju na samo nekoliko velikih klijenata, pa kad jedan od njih upadne u probleme, to povlači i druge.  

Ovi navodni problemi nisu opšteg karaktera, već se odnose na specifične situacije u pojedinim kompanijama. Međutim, važno je naglasiti da takve situacije nisu pravilo, već izuzetak.  

Na primer, softverske kompanije koje su pružale usluge razvoja proizvoda za Web3 ekosistem suočile su se s teškoćama tokom bear marketa i mnoge od njih su bile primorane da otpuste timove koji su se bavili razvojem tih proizvoda.  

I dalje su veliki napori kompanija koje su sarađivale sa stranim tržištem po outsourcing modelu da diversifikuju svoje zaposlene i uposle ih na nekim drugim projektima kako ne bi došlo do dodatnog otpuštanja. 

Ali, uprkos ovim izazovima, mnoge IT kompanije su pokazale izuzetnu prilagodljivost, uspevajući da preraspodele zaposlene na druge projekte kako bi izbegle dalje otpuštanje. 

image-1

I dalje mislim da otpuštanja koja su se desila krajem prošle i početkom ove godine se odnose na velike igrače koji su “sređivali svoje prostorije”, ako mogu da se grubo izrazim. Svi veliki brojevi su posledica toga što je poslednjih godina rast bio neprimeren, pogotovo za vreme korone.

Direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić u intervju za Bloomberg 

Kao neko ko je deo industrije, imam kritičan stav prema trenutnom stanju IT sektora. Smatram da rast broja zaposlenih i povećanje plata u tako kratkom vremenskom periodu nije bilo održivo ni zdravo za industriju. Takav rast otežava kontrolu kvaliteta, selekciju kadrova i uspostavljanje kompanijske kulture.  

Takođe, fluktuacija kadrova postala je uobičajena, a kompanije se međusobno takmiče povećavanjem plata i benefita kako bi privukle radnike. Iako ova situacija može delovati dobro za radnike na kratki rok, dugoročno nije održiva. Verujem da je tržište dostiglo svoj vrhunac u ceni radne snage i da će doći do neizbežnog pada. 

image-1

Nadovezaću se na izjavu Nebojše Bjelotomića u istom intervju za Bloomberg: “Tržište rada raste i teško je predvideti stanje ekonomije i kraj godine. U zavisnosti od odgovora na celokupnu inflaciju zavisiće i stanje IT sektora.”

Uticaj globalnih kompanija na IT sektor 

Postoji i teorija u koju s vremena na vreme verujem; da su globalne IT kompanije, s obzirom na izražen rast freelancera i startup scene poslednjih godina, odlučile da masovno zapošljavaju IT kadar kako bi zaustavile njihove pokušaje razvoja sopstvenih freelancing ili startup poslovanja.  

Ova teorija sugeriše da su kompanije namerno držale veći broj zaposlenih na “benču” kako bi onemogućile rast freelance i startup sektora. Takođe su nudile visoke plate kako bi potisnule svaku ideju pojedinaca da se upuste u razvoj sopstvenog startupa ili freelancinga. 

Zaključak  

Stavovi koje sam izneo pružaju neke od mojih refleksija o trenutnoj situaciji u IT industriji. Važno je razumeti da se situacija značajno razlikuje od kompanije do kompanije, kao i njihovih sektora, a globalni faktori takođe mogu uticati na zapošljavanje i rast u industriji.  

Kako se IT industrija nastavlja razvijati, neophodno je pratiti promene, analizirati uticaje i pronalaziti održiva rešenja i strategiju za budući rast i  napredak. 

IT nije mrtav, IT je još jači nego ikad! 

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

Prijavi se na novosti.