Kad si gladan, nisi sav svoj: Najbolje aplikacije za dostavu hrane

U poslednjih nekoliko godina, dostava hrane je doživela pravu revoluciju i postala nezaobilazan deo svakodnevnog života. Promene u načinu života, brz tempo savremenog društva i sve veći zahtevi za efikasnošću i praktičnošću doveli su do porasta popularnosti aplikacija za dostavu hrane. Danas, sve veći broj ljudi želi da uživa u svojim omiljenim jelima iz udobnosti svojih domova ili kancelarija, bez potrebe da troše vreme na pripremu hrane ili odlazak u restoran.

Za one čiji ubrzani stil života iziskuje što manje vremena “u kuhinji”, WebMind istražuje najpopularnije aplikacije za dostavu hrane.

Vreme Čitanja: 6 min

top five delivery apps

Ilustracija: Lenka T.

Zaboravite na guglanje restorana ili, još gore, traženje flajera sa menijima i brojevima telefona po fiokama. Zahvaljujući tehnologiji, danas možete naručiti svoje omiljeno jelo iz omiljenog restorana u samo par klikova. Sve što vam je potrebno dostupno je na jednom mestu – aplikaciji za dostavu hrane.  

Osim što vam pružaju jednostavan način naručivanja hrane, ove aplikacije često nude i druge praktične funkcije. Pre nego što se odlučite iz kog restorana ćete naručiti hranu, imate mogućnost da pregledate ocene koji su drugi korisnici dali. Neke aplikacije omogućavaju čak i preporuke hrane na osnovu prethodnih narudžbina.  

Online plaćanje čini ceo proces još bržim i praktičnijim. Takođe, nakon naručivanja hrane, imate mogućnost da pratite status svoje narudžbine u realnom vremenu kako biste saznali tačno vreme dostave. 

Međutim, postavlja se pitanje za koju se aplikaciju opredeliti. Na našem tržištu ih nema mnogo, ali je svaka od njih specifična u nekom pogledu. WebMind vam predstavlja analizu četiri aplikacije iz ugla korisničkog iskustva – Mr.D, Wolt, Glovo i Alideda.  

Mr.D 

Mr. D je aplikacija za dostavu hrane koja je osvojila srca mnogih korisnika još dok je bila poznata pod imenom Donesi.  

Ova aplikacija se može pohvaliti prilično jednostavnim i preglednim dizajnom. Već pri samom startovanju aplikacije možete videti restorane koji su dostupni za poručivanje. Mr.D aplikacija vam omogućava da sami filtrirate koji će vam objekti izlaziti na početnoj strani. Tako, objekte možete sotirati po udaljenosti objekta, ocenama, vremenu potrebno za dostavu, Mister D preporukama ili minimalnog iznosa za dostavu.  

Nakon što kliknete na željeni restoran, videćete koja su jela dostupna. Meni sa jelima je poređan po kategorijama, što doprinosi lakšoj potrazi za vašom omiljenom hranom. Takođe, na početnoj strani imate priliku da vidite nove restorane (ukoliko ste ljubitelj istraživanja nove kuhinje), kao i akcije koje su u tom trenutku u toku. Ako znate tačan naziv željenog jela, možete ga potražiti i po nazivu. Potrebno je samo da kliknete na lupu u gornjem desnom uglu i ukucate naziv.  

mr d

Izvor: Mr.D

Ukoliko se vaš omiljeni restoran ne nalazi na početnoj strani, možete iskoristiti funkciju pretrage da ga pronađete. Sama pretraga je jako intuitivna. Restorane možete pretraživati po kategorijama hrane koju nude (roštilj, pizza, burger…), ili po nazivu restorana.  

Plaćanje je jako jednostavno – kešom ili karticom. Potrebno je samo da na checkout-u izaberete onu opciju koja vam više odgovara. Ako preferirate kartice, Mr.D vam dozvoljava da ubacite više njih. Pristup nalogu je takođe jednostavan. Potrebno je samo da kliknete na ikonicu, i tu možete videti listu prethodnih porudžbina, adrese za dostavu, i promeniti jezik.  

Ono što je mana u odnosu na staru dobru legendu Donesi je to što više nemate mogućnost da ostavite komentar restoranima da izbace (ili ubace) određene sastojke. Jedno je sigurno, ukoliko volite jednostavan i intuitivan dizajn koji vam omogućava da u par koraka naručite svoju omiljenu hranu, Mr. D je pravi izbor. 

Wolt   

Finska kompanija za dostavu s pravom zauzima drugo mesto na našoj listi. Dizajn početne stranice je možda malo manje pregledan u poređenju sa Mr.D, ali je sama aplikacija svakako intuitivna.  

Na samom početku, možete videti restorane koje aplikacija preporučuje, kao i posebne ponude koje nude različiti objekti. Za razliku od Mr.D, nemate mogućnosti da filtrirate sadržaj koji će vam ispasti na početnoj stranici.  

Kako biste pristupili restoranima i naručili hranu, potrebno je da odaberete opciju “Restorani” na dnu aplikacije. Ovde imate mogućnost da filtrirate objekte po vrsti hrane koju nude, ali i ceni, preporukama, ocenama, udaljenosti ili vremenu potrebnom za dostavu. Takođe, možete pretražiti restorane po njihovim nazivima.  

wolt

Izvor: Wolt

Proces poručivanja je jako sličan onom na Mr.D. Kada otvorite željeni objekat, videćete listu proizvoda koje restoran nudi. Slično kao i kod Mr.D, jela su raspoređena po kategorijama, a postoji i opcija pretrage po nazivu.  

Što se plaćanja tiče, Wolt vam nudi dve opcije – karticom ili kešom. Ukoliko odaberete prvu, iznos se automatski skida sa vašeg računa prilikom obrade porudžbine. Ukoliko naiđete na neki problem, možete se obratiti korisničkoj podršci koja će se potruditi da vam izađe u susret.  

Iako postoji velika sličnost u samom dizajnu i interfejsu, Mr.D je za nijasnu pregledniji. Crni interfejs Wolta je zaista elegantan, ali je na momente nepregledan i zbunjujuć, pogotovu za osobe koje imaju problema sa vidom.  

Kao i kod Mr.D, svom nalogu možete pristupiti preko ikonice u donjem desnom uglu, pri čemu ćete dobiti pristup unetim adresama, karticama, Wolt kreditima i promo kodovima.  

Alideda 

Kada otvorite aplikaciju Alideda, ono što ćete prvo primetiti je malo zastareli dizajn interfejsa. Međutim, kao što ne bi trebalo da sudite o knjizi po njenim koricama, tako ne bi trebalo ni o funkcionalnosti aplikacije po njenom dizajnu (bar ne uvek). Stoga, nemojte da vas “siromašniji” dizajn Alidede odbije od korišćenja aplikacije. 

Na početnoj stranici videćete filtere u vidu četiri padajuća menija tako da već na samom početku možete da filtrirate objekte po vrsti hrane koju nude, minimumu potrebnom za dostavu i vremenom dostave. Jedna opcija koja izdvaja Alidedu od Mr.D. je to što vam nudi mogućnost da izaberete da vam hrana bude dostavljena na adresi ili da je sami pokupite iz restorana.  

Pored toga, Alideda vam nudi da svoju porudžbinu platite online putem kartice, karticom na aparatu na mestu dostave ili kešom. Međutim, treba uzeti u obzir da plaćanje karticom na aparatu zavisi i od samog restorana, tako da ova opcija nije uvek dostupna.  

alideda

Izvor: Alideda

Nakon što odaberete restoran, sigurno će vam proći kroz glavu da developeri aplikacije 1) nisu imali neki veliki budžet ili 2) nisu želeli mnogo da se trude. Kategorije jela su dostupne u obliku liste, a da biste videli koja su jela dostupna, potrebno je da kliknete na neku od ponuđenih opcija.  

Kada to uradite, prvo što ćete primetiti je loš kvalitet slika, i činjenica da nisu ponuđene za svaki proizvod. Ovo je ogroman minus u odnosu na Mr.D i Wolt gde imate mogućnosti da vidite kako izgleda gotov proizvod. Ruku na srce, “jadan” kvalitet slika na aplikaciji Alideda će vas naterati da se zapitate da li su to zapravo autentične slike proizvoda, dok su one na Mr. D i Woltu posebno nalickane za tu priliku. 

Kao što smo već pomenuli, možete platiti kešom, karticom online ili karticom na aparatu, u zavisnosti od samog restorana. Ukoliko nemate kreiran nalog, proces poručivanja može trajati malo duže, dok unesete sve potrebne podatke. Ono što vas takođe može nervirati, makar u početku, je to što morate da potvrdite izlazak iz aplikacije. Ipak nije to m-banking, već klasična dostava hrane. 

Glovo 

Na poslednjem mestu naše liste nalazi se ne tako cenjeni Glovo, prvenstveno zbog zbunjujućeg interfejsa ali i agresivnog marketinga. Čuvena “ding-dong, Glovo” reklama samo što ne krene iz frižidera da izlazi, nakon što je okupirala televiziju, YouTube i druge aplikacije.  

No, da se vratimo na aplikaciju Glovo. Nakon što izgubite nekoliko sekundi dok se pokrene aplikacija (cilj ovoga je, naravno, da dobro zapamtite zeleni logo naspram žute pozadine), otvoriće se početna strana gde možete birati odakle želite da naručite. Glovo je prva aplikacija koja je pored hrane ponudila dostavu drugih proizvoda. Wolt i Mr.D su tu opciju tek relativno skoro uključili u svoju ponudu. 

Kada odaberete opciju za naručivanje hrane, sačekaće vas još jedan (sasvim nepotreban) meni, gde birate između restorana, hrane koja je u ponudi te nedelje i određenog objekta. Tek tada možete pristupiti restoranima. 

Nakon što konačno pristupite glavnom meniju, Glovo vam na osnovu lokacije koju ste uneli može preporučiti restorane koji su u blizini i određene promocije koje su trenutno aktuelne. Kada smo već pomenuli lokaciju, vredi napomenuti da je aplikacija svojevremeno imala problem sa tačnim unošenjem lokacije. Nadamo se da je to sada rešeno, ali ne škodi skrenuti pažnju na taj problem. 

glovo

Izvor: Glovo

U poređenju sa prethodnim aplikacijama, brzi filteri za pretragu su siromašniji – možete birati između proizvoda sa mesom, meksičke i tradicionalne kuhinje. Tek kada dodatno kliknete na “All” možete detaljnije da birate određenu kuhinju.  

Otvaranjem nekog od restorana dobićete prilično nepreglednu listu proizvoda. Za razliku od Mr.D i Wolta, Glovo vam ne nudi mogućnost brzog pristupa određenoj kategoriji proizvoda, već morate da skrolujete u nedogled ukoliko vaš željeni obrok nije na početku. Zahvaljujući jako nepreglednom dizajnu, postoji velika šansa da svoj omiljeni proizvod preskočite i da se vraćate na početak bar jednom.  

Kada konačno nađete svoje omiljeno jelo, otvoriće se poseban “prozor” gde možete naručiti dodatne priloge. U odnosu na prethodne aplikacije gde je potrebno štiklirati sve što želite, na Glovu morate da kliknete na + pored svake ponuđene opcije. Nakon što ste se izabrali, idete na checkout da još jednom proverite porudžbinu pre konačnog naručivanja.  

Ovde imate mogućnost da restoranu naglasite da li ste alergični na neki proizvod kako bi ga izbacili iz vaše porudžbine. Takođe, na checkoutu imate mogućnost da vidite koliko je vremena potrebno da se vaša hrana dostavi. Nazalost, u nekim situacijama to vreme neće biti ispoštovano, pa ćete hranu morati da čekate malo duže.  

Važno je napomenuti da, kao i Alideda, Glovo vam nudi mogućnost da sami preuzmete svoju hranu iz restorana. Ukoliko ste u blizini, ovo može drastično smanjiti vreme čekanja, ali i troškove dostave. 

Pristup nalogu sa početne stranice je prilično jednostavan. Potrebno je da kliknete na ikonicu u gornjem levom uglu i dobićete pristup prethodnim porudžbinama, ličnim informacijama kao što su kartice koje ste uneli, broj telefona i slično. Ovde se takođe nalaze i prethodi promo kodovi kao i odgovori na najčešće postavljana pitanja. Ako želite da svom nalogu pristupite dok tražite hranu, biće potrebno malo više klikova dok se vratite na početnu stranicu.  

Konačna ocena 

Čuvena izreka kaže da o ukusima ne treba raspravljati – među ovim aplikacijama, svako će imati svog favorita iz ovog ili onog razloga. Na osnovu istraživanja koje smo sproveli isključivo iz ugla korisnika u pogledu dizajna i funkcionalnosti aplikacije, aplikacije smo rangirali na sledeći način: 

  • Mr.D (pet bambija) 
  • Wolt (četiri bambija) 
  • Alideda (dva bambija) 
  • Glovo (jedan bambi) 

I kao podsetnik, aplikacije nisu rangirane na osnovu cena usluga i proizvoda koje nude, već isključivo dizajna i korisničkog iskustva.  

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

Prijavi se na novosti.