Veštačka inteligencija oživljava Google mape: Imerzivno iskustvo za intuitivniji doživljaj grada

Stiže nam jedno od najspektakularnijih ažuriranja kada su u pitanju mape. Nakon najave objavljene još 2022. godine, Gugl mape su konačno počele sa uvođenjem svoje najsavremenije funkcije – impresivnog prikaza.

Novi imerzivni prikaz koji pokreće veštačka inteligencija će spojiti mnoštvo prostornih i Street View slika kako bi napravio digitalni model sveta. Funkcija bi trebalo da radi na bilo kom pametnom telefonu ili uređaju bez ikakvih ograničenja ili tehničkih zahteva.

Iako je uvođenje potvrđeno u februaru, tek su pre nekoliko dana korisnici počeli da primećuju novi detalj. Jedina mana je što je ova inovacija dostupna samo za nekolicinu gradova.

Vreme Čitanja: 4 min

ai powered google maps

Ilustracija: MilicaM

Danas je obilazak nepoznatog grada bez pametnog telefona nezamisliv. Sa aplikacijama za mape kao što su Gugl mape (Google Maps), istraživanje novih regiona, otkrivanje lokalnih atrakcija i planiranje putovanja je uzbudljivije i jednostavnije nego što je to bilo pre samo nekoliko godina. 

Da bi celokupno iskustvo istraživanja učinilo još privlačnijim i informativnijim, Google radi na implementaciji imerzivnog prikaza u Mapama. Tehnološki gigant je predstavio novu funkciju na konferenciji I/O 2022 koja je održana prošle godine, ali je sačekao do 8. februara 2023. da je zvanično predstavi

Ali zašto je ova imerzivna stvar tako posebna i po čemu se razlikuje od već postojećih opcija na Gugl mapama? Pa, pruža intuitivnije iskustvo zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i naprednom kompjuterskom vidu (computer vision). 

Digitalni svet na vašem telefonu 

Imerzivna funkcija ne nudi samo 3D modele zgrada, nebodera i turističkih atrakcija i čuda. Ona pruža korisnicima virtuelni pristup i omogućava interakciju sa njima. Dakle, možete locirati zgradu, ući u nju i lutati kroz nju kao da ste zapravo tamo. 

Gugl mape koje pokreće veštačka inteligencija uključuju vremenski slajder uz pomoć kog možete da proverite kako neko područje izgleda tokom dana. Na ovaj način možete otkriti gužve i tako znati da li i kada ići tamo kako biste izbegli gužvu. Osim toga, pomoću vremenskog slajdera možete dobiti uvid u to kakvo će biti vreme. U slučaju da se predviđaju jake kiše ili vrućina, moći ćete da odložite ili reorganizujete svoje putovanje. 

Ako ste slučajno gladni, jednostavno krenite niz ulicu i istražite lokalne restorane. Niste sigurni kakva je atmosfera? Sa novom funkcijom, moći ćete da zavirite i vidite da li je atmosfera odgovara vašem vajbu pre nego što odlučite da rezervišete sto. 

Nažalost, novi imerzivni prikaz je za sada dostupan samo u pet gradova – Londonu. Njujork, Tokio, Los Anđeles i San Francisko. U narednih nekoliko meseci dolazi još pet, uključujući Dablin, Amsterdam, Veneciju i Firencu. 

Šta čini imerzivni prikaz mogućim? 

Prema Google-ovom blog postu od 8. februara 2023, tehnologija koja omogućava spektakularne realistične scene je NeRF – neuralna polja zračenja. Ova napredna tehnika veštačke inteligencije pretvara obične slike u 3D prikaze. 

NeRF omogućava autentičnu reprodukciju okoline na određenoj lokaciji. Tako možete videti šta se dešava u pozadini, teksturu zidova od materijala ili otkriti da li je svetlo u kafiću jako ili prigušeno. Tako ćete znati da li će vam to mesto više prijati za ručak ili večeru. 

Potencijalni problemi 

Pošto su sve funkcije potpuno nove i malo ljudi je uspelo da ih testira, čini se da nema nekih prevelikih problema. 

Jedan korisnik Reddit-a se, međutim, požalio da je imerzivni prikaz potpuno drugačiji od onog što je najavljeno. U stvari, izgleda da je prilično zbunjujuće. 

Drugi korisnik se požalio da funkcija imerzivnog prikaza troši preveliku količinu podataka – u njegovom slučaju čak 2 GB za samo pola sata.

Live View dobija pojačanje 

Imerzivni prikaz nije jedina nova funkcija koju će Google implementirati u Mape. Uz pomoć veštačke inteligencije (AI) i proširene realnosti (AR), Live View će biti zabavniji za korišćenje. Da ne spominjemo da ćete moći da se krećete kroz nepoznata i lukava mesta kao što su aerodromi.  

Da biste iskoristili Live View obogaćen veštačkom inteligencijom i proširenom realnošću jednostavno podignite telefon dok ste na ulici i dobićete gomilu korisnih informacija o mestima koja se tamo nalaze – radno vreme, ocene i učestalost. Ovo će vas poštedeti posete prenatrpanim restoranima ili pabovima sa lošom uslugom. 

AR Live View  trenutno je dostupan u Londonu, Parizu, Tokiju, Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku, ali će se proširiti na Barselonu, Madrid i Dablin u narednim mesecima. 

Nova funkcija će vam takođe biti od velike pomoći ako se izgubite na nepoznatom mestu. Podignite telefon i strelice na AR će vas voditi u pravom smeru. Čak i da se niste izgubili ali želite da uštedite svoje dragoceno vreme, ovo je brz način da pronađete bankomate, ili taksi stajališta i da se krećete kroz tržne centre, stanice, aerodrome itd. 

Uštedite vreme uz pregledna uputstva 

Znati kojom rutom treba da dođete do željene lokacije i koliko vremena će vam trebati da stignete tamo može biti spasonosno u nekim situacijama – kada ste u velikoj žurbi ili želite da izbegnete saobraćajne gužve po svaku cenu. 

Stižu pregledna uputstva Gugl mapa onda kada su vam najviše potrebna. 

Nova funkcija vam omogućava da se lakše krećete bez obzira na prevozno sredstvo kojim idete. Pomoću nje ćete moći da pratite čitavo putovanje a da ne zaključavate ekran. Aplikacija će vas obavestiti o procenjenom vremenu dolaska, kao i o sledećem skretanju. 

Ali kako se ovo razlikuje od već́ postojeće funkcije? Tu več imamo i rute i procenjeno vreme dolaska. 

Pa, novina je u tome što ne morate da otključavate telefon, otvarate aplikaciju i implementirate režim navigacije. Funkcija uputstava koja se može pogledati je dostupna čak i na zaključanom ekranu i pre nego što zapravo krenete. Ako odlučite da krenete drugim putem, vaša putanja će se automatski ažurirati. 

Baterija vašeg električnog vozila više se nikada neće isprazniti 

 Sa porastom cena goriva i ekološke svesti, sve više vozača se okreće električnim vozilima (EV). Dok mnogi vozači pune svoje automobile kod kuće, uvek postoji bojazan da se baterija vozila može isprazniti tokom putovanja. 

Da bi vam omogućili da vozite slobodno i da se ne plašite da će se to desiti, Gugl mape su uvele novu funkcije za EV pogone. Ova funkcija je dostupna za vozila koja imaju ugrađeni Google. 

Sada se pitate kako Gugl mape mogu da pomognu sa baterijom koja će se uskoro da isprazniti. Pa, ako ste na dužem putovanju u toku koga je neophodno da napunite bateriju, aplikacija će predložiti najbliže stanice za punjenje. Prilikom toga, uzeće u obzir različite faktore: trenutni nivo baterije, procenjenu potrošnju energije i stanje saobraćaja. Kada znate da se u blizini nalaze stanice za punjenje, moći ćete da uživate u vožnji bez previše razmišljanja o punjenju. 

Treba vam brzo punjenje? Bez brige, sa novom funkcijom Gugl mapa možete pronaći stanicu za brzo punjenje bez ikakvih teškoća. 150 kW ili više omogućiće vam da se napunite i vratite na put za oko 40 minuta. 

Ako idete u supermarket, zašto ne napunite automobil dok idete u kupovinu? U vašim rezultatima pretrage, Gugl mape će označiti mesta kao što su supermarketi koji imaju stanicu za punjenje. Na ovaj način ćete moći da dopunite i frižider i automobil u jednom potezu. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

Prijavi se na novosti.