Kriza likvidnosti Bitcoina: Šta očekivati ove nedelje s najnižim nivoom u poslednjih 10 meseci?

Uprkos širokoj popularnosti, rast cene bitkoina (BTC) u poslednjih 12 meseci bio je ispod proseka. Međutim, vesti o regulatorima koji su garancija deponentima banke Sillicon Valley Bank i pokretanju fonda za pomoć drugim institucijama širom zemlje izazvale su skok od 18% u ceni BTC.
Takođe, prisustvo bitkoina omogućilo je šire usvajanje altkoina, što je dovelo do proširenja celokupnog domena kriptovaluta. Iako je cena bitkoina porasla, njegova likvidnost se smanjila zato što je nekim biznisima odbijen pristup sistemima za trgovanje kriptovalutama koji su podrazumevali plaćanje u dolarima.
Imajući u vidu ovo smanjenje likvidnosti, da li ćemo možda prisustvovati egzodusu iz kripto sveta uopšteno govoreći, sa posebnim osvrtom na BTC. O tome ćemo govoriti u nastavku ovog teksta. Dakle, nastavite sa čitanjem!

Vreme Čitanja: 4 min

Bitcoin likvidnost

Ilustracija: Milica M.

Problem sa likvidnošću

S obzirom na to da je cena bitkoina ponovo dobila zamah u odnosu na najniže vrednosti u martu i približila se nivou od 28.900 US dolara, kriza koja je usledila i dalje izaziva zabrinutost kod mnogih tržišnih aktera. Saopšteno je da su mreže banaka SEN i Signet Signature zatvorene početkom marta, pa su tako porasli strahovi u vezi sa likvidnošću na tržištu kriptovaluta. Niska likvidnost može izazvati neefikasnost za trgovce i često dovesti do manje kupljenih i prodatih kriptovaluta, većih raspona cena u odnosu na tržišnu vrednost i velike volatilnosti, faktora koji bi mogli odvratiti čak i najiskusnije investitore od učešća u transakcijama.

Tržišta kriptovaluta ponose se visokom likvidnošću, a možda najrelevantnija mera je sposobnost tržišta da se nosi sa velikim brojem transakcija (market depth). Ta sposobnost otkriva koliko naloga čeka da se popuni u okviru određenog cenovnog raspona. Sabiranjem najviših i najnižih ponuđenih cena za kupovinu i prodaju unutar 1% srednje cene top 10 kripto sredstava, dobijamo sjajan pokazatelj likvidnosti prisutne na tržištima. Prema podacima Kaiko, ukupna likvidnost tržišta doživela je šok nakon neuspeha tri glavne američke banke, od kojih su dve bile povezane sa poslovima vezanim za kriptovalute.

Analiza tržišnog trenda za bitkoin u poslednjih nekoliko meseci predstavlja upozorenje. Trenutno su nivoi likvidnosti na BTC tržištima pali na najniži nivo u poslednjih 10 meseci, spuštajući se čak ispod nivoa kada su FTX/Alameda prekinuli svoje poslovanje. Nažalost, ta praznina još uvek nije popunjena, a nedavni bankarski problemi dodatno su pogoršali problem sa likvidnošću, prema podacima Kaiko.

BTC market depth

BTC market depth. Izvor: Kaiko

Važnost stejblkoina

U toku jedne godine, tržišni udeo fiat dolara i stejblkoina doživeo je drastičnu transformaciju. Obim trgovine stejblkoinima na centralizovanim berzama porastao je sa 77% na 95%. Ova promena je ubrzana zatvaranjem bankarskih mreža koje posluju sa kriptovalutama, tako stvarajući poteškoće za sofisticiranije trgovce kojima su potrebne mreže u dolarima za dnevno plaćanje trgovačkih transakcija.

Tržišni udeo stejblkoina na centralizovanim berzama

Tržišni udeo stejblkoina na centralizovanim berzama. Izvor: Kaiko 

Imajući u vidu porast stejblkoina u vlasništvu, moglo bi se reći da trgovci žele da zadrže „sigurna sredstva“ (dry powder) u slučaju velikih fluktuacija na tržištima. Ipak, čak i samo to što trgovci stoje sa strane može uzrokovati veću volatilnost na tradicionalno volatilnim kripto tržištima.

Ekspertsko mišljenje

I dok se čini da se likvidnost smanjuje, stručnjaci iz kripto sfere iskoristili su priliku da podele svoju viziju kako bi se aspekt likvidnosti mogao poboljšati. Tako je Lucas Kiely, direktor za investicije u Yield App-u naglasio da su pouzdane izlazne rute od vitalnog značaja za održavanje stabilnosti tržišta usred briga o likvidnosti. Sigal Biran Nager iz GK8 naglasila je neophodnost i ulaznih i izlaznih ruta kako bi se pomogla likvidnost, kao i važnost jasnijih regulativa.

Aaron Rafferty iz Standard DAO istakao je da poremećaj likvidnosti može smanjiti vrednost kripto sredstava. Takođe je naglasio potencijal decentralizovanih finansijskih (DeFi) rešenja i rešenja samostalnog čuvanja (self-custody) u očuvanju imovine u slučaju bankarskog kolapsa.

Sve u svemu, stručnjaci predlažu da se kriza likvidnosti može prevladati pronalaženjem zamenskih izvora likvidnosti, poboljšanjem tržišne efikasnosti uz pomoć stejblkoina i daljim usvajanjem odgovarajućih propisa i DeFi rešenja .

U međuvremenu, žestoka borba za kontrolu i distribuciju kriptovaluta u SAD traje već neko vreme. Krajem marta 2023., Binance se suočio s regulatorima zbog mogućeg narušavanja bezbednosti, samo nekoliko dana nakon što je njihov glavni konkurent Coinbase dobio slična upozorenja.

Ipak, to nije ometalo pozitivne izglede za budućnost digitalnih valuta; početak 2023. već podseća na prekretnicu za BTC, Ethereum (ETH) i ostala digitalna sredstva. Prema Matthew Sigel-u, šefu sektora za istraživanja digitalnih sredstava u ETH, 2024. će biti godina u kojoj će se „ubirati kripto plodovi”.

Kripto kao alternativa

Kripto tržište u 2022. godini bilo je, bez sumnje, turbulentno; međutim, kasniji period panike u bankarstvu u martu pružio je iskru nade za BTC i ETH. Ove dve kriptovalute pokazale su se kao najotpornije, nepokolebljivo se protiveći plimama i osekama sa kojima su se uspešno nosile uprkos problemima na bankarskom tržištu u SAD.

Nakon što je BTC skočio na impresivnih 28.000 US dolara, a ETH se stabilizovao na višoj stopi nego ranije, finansijski stručnjaci su izrazili rast poverenja u kriptovalute, uglavnom u BTC i ETH, što se može videti čak i na međunarodnom tržištu.

Investitori su bili oduševljeni otpornošću kriptovaluta tokom bankarske krize, posebno s obzirom na povezanost BTC-a sa akcijama koja je bila na najnižem nivou u poslednjih nekoliko meseci. Ta činjenica pomaže u stvaranju novog narativa za BTC kao vrednog alternativnog sredstva. Bez obzira na to, na cenu BTC i dalje ozbiljno utiču i inflacija i povećanja kamatne stope Federalnih rezervi (Fed).

Šta je sledeći korak?

Činjenica je da se investitori sve više prebacuju sa USD parova na stejblkoine. To znači da su pre institucionalni problemi, a ne problemi investitora, ti koji sprečavaju nedostatak USD plaćanja (payment rails).

Međutim, svi u kripto svetu su još uvek pogođeni smanjenom likvidnošću, fluktuacijama cena i većim rasponima cena u odnosu na tržišnu vrednost. Sigurni smo da će neko u SAD uskoro moći da pruži sličnu mrežu plaćanja nalik na SEN / Signet, s obzirom na veliku potražnju. Kada se to dogodi, likvidnost će se povećati, što će dovesti do manje volatilnosti pa će kriptovalute postati privlačnija klasa sredstava za nove investitore, pokrenuvši tako sledeći bikovski trend na tržištu.

Dok se to ne dogodi, verovatno ćemo videti oprezniju trgovinu od strane investitora i veću volatilnost na kripto tržištima. Naravno, postoje pozitivni signali sa širih tržišta, kao što je smanjenje inflacije i moguće smanjenje daljih intervencija Federalnih rezervi. Sve to bi moglo podstaknuti kriptovalute, ali pretnja koju predstavljaju nepromišljeni propisi još uvek uveliko visi nad kriptovalutama u SAD.

Zaključak

Za male investitore koji drže nekoliko hiljada dolara u bitkoinima, verovatno najbolja stvar koju trenutno mogu da urade je da ne rade ništa. Kriza likvidnosti će se sama rešiti, sa novim platnim sistemima koji dolaze na mrežu, možda u SAD, možda izvan njenih granica, kako bi se omogućilo poravnanje trgovinskih transakcija. Baš kao i američke banke, kripto i trgovina kriptovalutama postali su gotovo preveliki da bi propali, što znači da je rešenje nadohvat ruke.

Za one koji žele da investiraju, možda bi najbolje bilo da pričekaju, jer se očekuje veća volatilnost u bližoj budućnosti. To bi moglo da se pretvori u dobre prilike za kupovinu. I, na kraju, što se trgovaca tiče, nemamo neke posebne sugestije za njih osim da pročitaju naš tekst o top 10 kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2023.

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.