Reddit sada ima više NFT novčanika nego tržište OpenSea 

Reddit, američki website za objavljivanje vesti, sadržaja i razmenu mišljenja kao da gradi budućnost na inovativan način. Ovaj sajt je i popularan i ozloglašen, ili bar neki njegovi delovi pod nazivom subreddits. U julu 2022, kompanija je uspela da profitira od pomame za NFT-ijevima na veoma tih i subverzivan način. Tržište je bilo pokrenuto sa idejom da će korisnici kupovati profilne slike zasnovane na blockchainu poznate kao avatari. 

Vreme Čitanja: 3 min

Reddit NFT Novčanik

Illustration: Milica Mijajlovic

Kako je Reddit doneo milione NFT-iju bez njihovog znanja 

Za vreme panela TechCrunch Disprupt, izvršni direktor za proizvode u Reddit-u, Pall Bhat rekao je panelistima da tri miliona korisnika Reddit-a (Redditors) iskoristilo blockchain novčanike kompanije pod nazivom Vault kako bi kreirali 3 miliona kripto novčanika. Bhat procenjuje da je 2,5 miliona kreirano radi kupovine NFT avatara. Poređenja radi, OpenSea tržište je držalo milion novčanika u januaru 2022. pošto je popularni crypto novčanik MetaMask imao 30 miliona novčanika u martu 2022. godine.  

Open Sea je bez sumnje najpopularnija NFT platforma za kupovinu, trgovinu i prodaju NFT-ijeva širom meta-univerzuma (Metaverse). S druge strane, MetaMask je verovatno jedan od najpopularnijih novčanika za DeFi i Web3 Dapps.  

Imajući u vidu da je trgovina NFT-ijevima naglo pala sa vrhunca od 97% u januaru 2022, uspeh Reddit-a deluje mnogo impresivnije. Jedan od razloga zbog kojih su avatari postali popularni jeste to što je Reddit odlučio da smesti besplatne avatare u sefove veoma popularnih redditor-a kako bi pogurali korisnike da otvore nove naloge, ili da jednostavno dobiju svoj avatar.  

O korisnicima Reddit NFT novčanika 

Ovi avatari su kreirani u saradnji sa 30 umetnika i 40.000 NFT dizajna avatara koji su dostupni na Reddit aplikaciji po ceni od 9,99 do 99,99 US dolara. Naravno, svi su prodati prilično brzo. Ograničeno izdanje nezamenljivih tokena NFT omogućilo je korisnicima da koriste avatar i izvan mreže kako bi napravili alat za izgradnju avatara na sajtu, i da se pohvale drugim korisnicima da poseduju avatar iz ograničene kolekcije. 

Ceo minting proces, tj. proces nastanka i objavljivanja jedinstvenih NFT-ijeva u blockchain-u desio se na lancu Polygon, kao blockchain projekat kompatibilan sa Ethereum-om, dok se Vault koristio za skladištenje i upravljanje NFT avatarima. 

Procenat vlasnika avatara. Izvor: Dune.com

Procenat vlasnika avatara. Izvor: Dune.com 

Ulazak u blockchain 

Podjednako je važno to što je Polygon lanac izabran od strane Reddit-a zbog niskih naknada za transakcije i posvećenosti održivosti, kaže se na Reddit-u. Blockchain, kao tehnologija koja je korišćena u pozadini ovog celog procesa je prihvatljiva zato što korisnicima dozvoljava vlasništvo nad avatarom a, s druge strane, im takođe dozvoljava da im se isplati naknada za njihov rad na osnovu buduće prodaje svojih avatara.  

Dok se Reddit hvali time što je  u pitanju decentralizovan forum gde zajednice upravljaju same sobom i kreiraju svoj sadržaj, ideja sa avatarima je bila da se taj koncept malo unapredi. Blockchain kao tehnologija poseduje snagu u samoj strukturi da dozvoli korisnicima jedan decentralizovan model. Pa tako Reddit korisnici verovatno mogu da očekuju više sličnih projekata u bliskoj budućnosti. 

Šta su Collectible Avatars

Na osnovu definicije Reddit-a, collectible avatar je „ograničeno izdanje avatara koji se oslanja na blockchain tehnologiju“. U suštini, korisnici koriste gomilu prava da se virtuelno predstave  na i izvan Reddit-a, zajedno sa pravima da kupe nove dodatke za originalni avatar i dodaju ga na originalni avatar. 

Pošto su ovim pravima korisnici ovlašćeni da poseduju avatar, pravo vlasništva i transfer prava su uključeni. 

Reddit avatari. Izvor: Reddit help 

Reddit avatari. Izvor: Reddit help 

Uspon Reddit avatara 

Uspeh Reddit avatara može se pripisati uspehu sličnih NFT projekata kao što su Bored Ape Yacht Club i CryptoPunks. Naime, sami avatari su vidljivi, i dozvoljavaju korisnicima da pokažu svoje bogatstvo i online kredibilitet/status. Drugi razlog tako velike popularnosti avatara jeste opcija da se prilagodi izgled avatara, slično skinovima u video-igrama, gde su korisnici trošili pravi novac da bi imali autentičnu boju pištolja u igri Counter Strike, ili na izgled lika u igri League of Legends.  

Na kraju, korisnička baza Reddit-a ima milione, što znači da je visok domet Reddit-ovog NFT projekta, u poređenju sa drugim projektima, još jedan važan faktor uspeha.

Prodajni rezultati avatara. Izvor: Dune.com 

Prodajni rezultati avatara. Izvor: Dune.com 

Šta je sledeće? 

Bez obzira na to da li ih volite ili i mrzite, avatari su tu da ostanu na Reddit-u i ukazuju na to da pojednostavljenje komplikovane tehnologije, pristup većoj publici i  dobar marketing prilično dobri dovoljni za uspeh. 

Uspešna realizacija projekta o avatarima imala je slučajan pozitivan efekat na Polygon-ov token MATIC. S tim u vezi, postoji velika verovatnoća da će se u budućnosti pojaviti više takvih projekata iz drugih kompanija a koje će pokrenuti kripto projekti. Reddit-ov budući razvoj će se oslanjati na dalju decentralizaciju i zarađivanje novca na tom putu. Budućnost će pokazati da li će neke druge kompanije slediti njihov primer.  

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.